Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 •  
 •  

Van, aki bízik benne, van, aki hamis védelemnek titulálja, egy biztos, sokan kezdtek házi maszkok gyártásába, miután a patikák és drogériák készletei hamar kimerültek. Sok szakember állítja, a megfelelő anyagokból varrt, helyes módon hordott és tisztított textilmaszk kiegészítő lehetőség a vírus terjedésének lassításában, és nem utolsó szempont az sem, hogy a piacon kapható egyszer használatos maszkokkal szemben hónapokig alkalmazható, költség és környezetkímélő. Így most portálunk összeszedett pár tippet és hasznos információt annak érdekében, hogy bárki elkészíthesse a saját textilmaszkját, varrógéppel, kézzel varrva, szabásmintával vagy anélkül. Ám ezúton is felhívjuk kedves olvasóink figyelmét arra, hogy a járvány elleni védekezés leghatásosabb módszere az, ha otthon maradunk, csak szükséges esetben megyünk ki, mellőzzük a tömeges találkozásokat, és ügyelünk a személyes higiéniára. 

061.HU

1.AZ ANYAG: 

 • a nem szőtt anyag a legjobb a maszk varrásához, amely lélegző (a nem szőtt anyagok azok a kelmék, amelyeket nem a hagyományos technológiával – fonás, szövés vagy kötés útján – állítanak elő.) A legjobb a pamut anyag, amelyet kifőzéssel is lehet fertőtleníteni. A mintás külső rétegbe legjobb választás a textilpelenka, mivel az puha.
 • fontos kiemelni, hogy minél több réteget varrunk össze annál nehezebb benne lélegezni, így a szűrővel együtt annyit rakjunk össze, ami mellett könnyű a légzés (az ajánlott a 2-3 réteg)
 • eldobható szűrőnek használható porzsák, ragasztó nélküli vetex vagy megszárított nedves törlőkendő 

2. A VARRÁS

A maszkkészítés tárháza végtelennek tűnik, így most igyekeztünk több verziót összeszedni bizonyos elvek mentén. Így találsz kétrétegűt, szabásmintával; varrógéppel készíthető három rétegűt; cserélhető szűrős, zsebes verziót. 

Egyszerűbb kétrétegű maszk letölthető szabásmintával:

SZABÁSMINTA ITT

Maszk, amelybe eldobható filtert tehetsz:

Varrógéppel a profik így készítik a három rétegű verziót:

Varrógép nélkül:

Természetesen tudjuk, hogy nem lehet mindenkinek varrógépe, így igyekeztünk olyan ötletet keresni, amelyhez nem kell más az anyagon kívül, mint egy tű, cérna és némi ügyesség.

3. A SZÁJMASZK HELYES VISELÉSE

A legfontosabb dolog a maszkok kapcsán a helyes használat, ugyanis nem mindegy meddig használjuk, hogyan tesszük fel és hogyan vesszük le. Az első lépés, hogy felrakás előtt szappannal mossunk kezet. A szájmaszkot helyezzük fel úgy, hogy minél jobban rásimuljon az arcunkra. Használat során ne fogdossuk kézzel sem a szájmaszkot, sem arcunkat. Ha lélegzés során a szájmaszk benedvesedik, cseréljük ki újra. Mielőtt levesszük a szájmaszkot, mossunk szappannal kezet, a szájmaszkot a guminál fogva vegyük le úgy, hogy az archoz nem érünk hozzá. A használt szájmaszkot helyezzük el úgy, hogy se mi, se a környezetünk ne férjen hozzá, és ne tudjon tőle megfertőződni (az egyszer használatos szájmaszkot zárt zacskóba, a textíliásat rögtön a mosógépbe), majd ismét mossunk szappannal kezet.

https://youtu.be/lrvFrH_npQI

4. A szájmaszk tisztítása

A többször használatos textilmaszkok jó esetben, ajánlásunk szerint is pamutból készülnek, amelyet 60 fokon nyugodtan moshatunk,  akár ki is főzhetünk. Szárítani szokásos módon lehetséges és ajánlott vasalással is fertőtleníteni. Az eldobható szűrőnél figyeljünk rá, hogy kivegyük, különben szétázik, és összeszöszöli a maszkunkat. 


Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 •  
 •