A főváros V. kerülete is csatlakozott a Kézai Simon Programhoz, melynek küldetése olyan országos mozgalom létrehozása, amelynek célja digitálisan megőrizni a régi, analóg technológiával fotókon rögzített emlékeket és családi történeteket.

061.hu

Az V. kerület a Balassi Bálint Utcai Idősek Klubjával és a Segítő Kezek Kft-vel csatlakozott a Kézai Simon Programhoz, hogy együtt létrehozhassák a belvárosiak online fotóarchívumát.

“Nagyon fontos ez a program, hiszen egy olyan archívumot tud minden egyes család számára teremteni, amelyben visszakövethetők a családtörténetek” – mondja Szentgyörgyvölgyi Péter Belváros polgármestere, hozzátéve, hogy most, amikor minél inkább kerülni kell a fölösleges kontaktusszámokat, kiváló program otthon elővenni a régi fényképeket.

A programról:

A magyar családoknál – főképp az idős generáció esetében -, illetve különböző intézményeknél, szervezeteknél számos olyan fénykép és dokumentum lelhető fel, amely történelmi értékkel bír. A Program szeretné ezeket az emlékeket, valamint a hozzájuk kapcsolódó történeteket megőrizni az utókor számára, a kollektív emlékezet részévé tenni, ezáltal lehetővé téve a nemzettörténeti elemzések kiegészítését, kutatások támogatását. A Kézai Simon Program szolgáltatásai és szakmai partnerei segítségével a jövőben lehetőség nyílik a magyar családok számára családfakutatására is.

A családi emlékek digitalizálását követően a felhasználó a fényképekhez megjegyzéseket fűzhet, megjelölheti a fényképeken szereplő személyeket, elmesélheti fényképhez kapcsolódó háttértörténeteket, a fotó elkészítésének idejét. Ezeket egy szoftver rögzíti, és egy központi adatbázisban tárolja. Az így digitalizált fényképek az adatvédelmi előírások szigorú betartásával, fotóalbumként is funkcionáló online felületen érhetők el. A képek tulajdonosa dönthet a felhasználásukról, így akár nyilvánossá is teheti azokat a családtagok, az érdeklődők, illetve a kutatók számára is.

A Kézai Simon Programról bővebb információt ITT találhat, többek között egy kereső funkciót is, amely megmutatja, hol található a lakhelyünkhöz legközelebb eső Kézai Pont. A jelölt helyszíneken a program mentorai segítenek a digitalizációs folyamatban, és persze a felület kezelésében is.