Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 46
 •  
  46
  Shares

Virtuális szabadulószoba, emlékműsorok, online előadások – a hazai színházak is megemlékeznek a magyar történelem egyik legtragikusabb napjáról, programjaikat nagyrészt az online térben tartják. Lássuk, hogy a fővárosi és vidéki színházak mivel készülnek a trianoni békediktátum aláírásának századik évfordulóján, a nemzeti összetartozás napján.

061.hu

Nemzeti Színház

Trianon századik évfordulójára a Petőfi Irodalmi Múzeum felkérte a Nemzeti Színházat egy emlékműsor megrendezésére, amely a Magyar Televízióban lesz látható. “Gyurgyák János történész háromkötetes könyvét jelentették meg Trianon 100 – Vérző Magyarország, Emlékező Magyarország címmel. Ebben nagy költőink és íróink versei és prózái olvashatók, akik leírták, hogyan vélekedtek Trianonról. Az irodalmi emlékműsorban ezekből válogattunk” – mondta a műsort rendező Rátóti Zoltán, a Nemzeti Színház Érdemes- és Kiváló művésze. Hozzátette, a Nemzeti Színháznak van egy erős, fiatal csapata, ők szerepelnek majd a műsorban. Mindenki egy-egy verssel vagy prózával vesz részt az előadásban, de végig mindenki ott lesz a színpadon. Kisgyerekek pedig a különböző elcsatolt területekhez kapcsolható népdalokat énekelnek majd. A műsort az A38 hajó színpadán adják majd elő.

József Attila Színház

A Trianoni Békeszerződések 100. évfordulója alkalmából különleges ARG játékot hozott létre a József Attila Színház Trianon-akták néven. A játék olyan, mint egy virtuális szabadulószoba, amely bepillantást enged tíz történelmi személy életébe és világlátásába a háború kitörésétől a Békeszerződés aláírásáig. Az interaktív történet során Hunyady Sándor újságíró (és később sikeres drámaíró) kéri fel a játékosokat, hogy segítsenek neki felderíteni a Trianonhoz vezető eseményeket. Megbízásából a Facebookon keresztül lehetőség nyílik interjút készíteni a híres történelmi személyekkel: Gavrilo Principtől, a szerb merénylőtől kezdve Apponyi Albertig, a trianoni küldöttség vezetőjéig. A játék célja, hogy megismertesse a résztvevőkkel a Trianoni Békeszerződéshez vezető utat 10 különböző személy életén keresztül, miközben kikapcsolódási lehetőséget is nyújtson. A játékot a trianonaktak.hu oldalon lehet végig játszani.

Budapesti Operettszínház

Méltó módon emlékezik meg a Budapesti Operettszínház is, hiszen Dolhai Attila és Cári Tibor Szétszakítottak című művének exkluzív online bemutatóját tartják a színház Facebook-oldalán június 4-én 20 óra 20 perctől. Dolhai Attila célja a szembesítés a történelmi múlttal és a kibeszélés kezdeményezése. Jelszava pedig az: “Szeressük vissza a határainkon túl élő honfitársainkat!” Az előadást eredetileg nagyszínpadra tervezték, majd a kamaraváltozat felé indultak el, végül az otthoni megvalósítás mellett döntöttek.

Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház

A nemzeti összetartozás évét ünnepelve, a trianoni szerződés aláírásának 100. évfordulójának alkalmából emlékműsorral készül a Kecskeméti Nemzeti Színház. A megemlékezést a színház június 4-én 16:30-kor közvetíti online, az eseményt a Kecskeméti Televízió is műsorára tűzi, június 4-én, az esti órákban. Az eseményt Bibó István gondolatai vezetik fel: „Semmi kétség, hogy Magyarországot igazságtalanság érte, s ez az igazságtalanság olyan természetű volt, amelybe jó lélekkel nehéz volt belenyugodni: a történeti Magyarország területi állományát az etnikai elv alapján bontották széjjel, ugyanakkor azonban ezt az etnikai elvet Magyarország terhére nyilvánvalóan megsértették.”

Veszprémi Petőfi Színház

A Versailles-i békeszerződés 100. évfordulója alkalmával a Veszprémi Petőfi Színház Békediktátum – Trianon 100 címmel mutat be előadást, melynek alapgondolata: „…a nyers igazsággal való kényszerű szembesülésen túl, a lelki és érzelmi megtisztuláson át, a végső összetartozás katarzisában lehetséges feloldódás megélése adhat vigasztalást és reményt a következő száz esztendőben Közép-Európának és a világon szétszóródott magyarságnak…”. A kialakult helyzet miatt, rendkívüli módon, online előadásra invitálják a nézőket, hogy, bár egymástól távol, de mégis együtt emlékezzenek meg a történtekről. Az online előadást 2020. június 4-én 19 óra 20 perckor a Facebook oldalukon, és a Veszprém Televízió csatornáján tekinthetik meg az érdeklődők.

 Komlói Színház

Online ünnepi műsorral készül a Komlói Színház is – június 4-én 18 órától a Komlói Színház oldalán követhető a trianoni műsor. A 48-as téri emlékparkban az Összetartozás emlékműve melletti installációhoz látogatókat pedig arra kérik, hogy 19 és 22 óra között helyezzék el mécseseiket gondolván azokra, akik most nem lehetnek velük, határon innen és túl. Hozzáteszik, a nemzeti összetartozás napján a méltóságteljes megemlékezések megtarthatók, ám arra kérik a rendezvény helyszínén megemlékezőket, hogy tartsák meg a másfél méteres távolságot egymástól.


Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 46
 •  
  46
  Shares