Az október 19-én zárult Színes Város Budapest Fesztiválon több tízezer négyzetméternyi falfelületet színeztek ki művészek a fővárosban. Most a kezdetektől nézhetjük végig, hogyan készült a fesztivál közönségdíjas alkotásának megszavazott falfestmény.

061.hu

A tűzfal, amelyen a közönségdíjas, az ország első virtuális valósággal kiterjesztett falfestménye (FatHeat és Ciripp munkája) látható, a Sas utca és az Arany János utca sarkán áll. Különlegessége, hogy a Lara nevű AR-applikáció segítségével okos eszközökön, nappali fényben bármikor megtekinthető a tűzfalfestményre komponált animáció. Az alkotással szemben állva, az alkalmazást letöltve kiterjesztett valóságként nézhetjük végig a rövid történetet, így elevenedik meg a tűzfalat díszítő színes mese.

Az idei fesztivál témája a város és a víz kapcsolata, valamint az olimpia volt. Egy hónap alatt a magyar művészeken kívül lengyel, spanyol, orosz, francia és brit festők is dolgoztak Budapest tűzfalain és egyéb köztéri felületein. A falfestést komplex felújító munkát, hőszigetelést is végeztek a kiszemelt épületeken, így a városkép fejlesztése mellett a fesztivál Budapest épített örökségének megőrzéséhez is hozzájárult. A werkfilmben a Broke for Free As colorful as ever és az Action Davis Japanese című száma szól.

Fotó: Farkas András/szeretlekmagyarorszag.hu