Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 15
 •  
  15
  Shares

Állandóan visszatérő komoly probléma szilveszter környékén, hogy a napokon át tartó petárdázást, tűzijátékot nagyon sok kutya rosszul viseli. Képesek annyira pánikba esni, hogy akár magukban, akár környezetükben kárt tesznek. A kinti kutyák például (érdekes módon nagyon sok, egyébként bátor házőrző is) darabokra kaparják a bejárati ajtót, illetve a legrosszabb esetben elszöknek, világgá mennek. Sajnos ezen ebek fele soha többé nem jut haza. A megelőzés érdekében Nyakas Gábor kutyaviselkedés-szakértő, kutyatréner és kutyakiképző tippjeit hoztuk el neked, hogy felkészülten és biztonságosan élvezhesd kedvenceddel az év utolsó napját. 

061.HU

 1.Ezekben a napokban a szokásosnál nagyobb sétával vagy kiadósabb játékkal fáraszd le a kutyád. Így nagyobb a valószínűsége, hogy kevésbé reagál a tűzijátékok zajára.

2. Válassz olyan séta útvonalat amit a kutyád jól ismer és csakis biztonságos pórázzal illetve nyakörvvel sétáltasd! Pórázról még véletlen se enged el, akkor se ha egyébként teljesen szófogadó! Használj automata pórázt vagy hosszú pórázt hogy jól ki tudja mozogni magát!

3. A biztonság kedviért tegyél rá olyan nyakörvet, hámot, vagy kutyaruhát aminek a színe messziről is jól látható. A nyakörvön legyen biléta a nevével illetve kettő telefonszámmal. Ma már olcsón beszerezhető számos GPS kutya nyakörv, ha teheted használd. Ezek nagy segítségedre lehetnek ha valami miatt véletlen mégis elszökik tőled!

4. Sötétedés után már ne vidd ki sétálni,mert jellemzően ilyenkor kezdik el használni a tűzijátékokat és a petárdákat! Válassz olyan útvonalat ahol kevesebb az ember illetve a lakóház!

5. Amennyiben udvaron tartod a kutyádat most kezd el a beszoktatását a lakásba vagy valamilyen olyan biztonságos benti helységbe ahol nem tud kárt tenni magában, pl. garázs vagy kazánház.

6. A lakásban kapcsold be neki a tévét vagy a rádiót, és állítsd olyan hangerőre ami még nem zavarja a kutyádat, de elnyomja jól a kinti petárdák és tűzijátékot zaját.

7. Ne hagyd kennelbe bezárva, mert a legtöbb kutya sokkos állapotba kerül ilyenkor, gyakori az is hogy elpusztulnak.

8. Nyugtató tablettát csak akkor használj ha ezt az állatorvosod írta fel,és adta neked,miután a kutyádat megvizsgálta.
A nyugtató tablettáknál gyakran előfordul, ha akkor adod be a kutyádnak amikor már ideges, feszült, vagy fél,nem lesz hatása, előfordulhat az is, hogy felerősíti a kutyádban a félelmet! Mindenképpen próbáld ki szilveszter előtt, hogy milyen hatással van a kutyádra. Szigorúan kövesd az állatorvos utasítását! Soha ne hagyd hidegben a kutyádat miután beadtad neki a nyugtatót, előfordulhat, hogy hipotermiás állapotba kerül és elpusztul, ezért mindig melegben legyen, ha nyűgtatozód.

9. Ne hagyd magára ebben az időszakban a kutyát valaki mindig legyen vele!

10. Amennyiben a fentiekből csak keveset tudsz megvalósítani akkor keres egy megbízható kutya panziót, ahol teljes biztonságban tudhatod kedvenced!

+1: Amennyiben elveszett kutyát találsz, chipjét számos helyen ellenőrizheted, pl. MOL kutakon. 


Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 15
 •  
  15
  Shares