Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

“Az emberek nem fognak kevesebb hulladékot generálni azért, mert kevesebb hulladékgyűjtő van. Nem látom indokoltnak ezt a döntést, nem véletlenül volt szükségszerű az a hulladékgyűjtő mennyiség, amit a Főváros itt tartott. Azzal, hogy ezeket begyűjtik, a kerület alapvető köztisztasági állapotát fogják rossz irányba terelni” – hangsúlyozza Gyűrűs István, Belváros-Lipótváros Városüzemeltető Kft. ügyvezetője, reagálva arra, hogy a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. csaknem egyharmadával csökkentette az utcai hulladékgyűjtők számát. A 061.hu videójában a vezérigazgatót arról kérdeztük, kritikussá válhat-e az intézkedés eredményeképp a köztisztasági helyzet Belvárosban, és azt is elmondta, hogyan ügyel a köztisztaságra Belváros Önkormányzata megbízásából a Városüzemeltető Kft. az V. kerületben.

061.hu

“Nem vagyok róla meggyőződve, hogy mindenki meg fogja keresni majd azokat a hulladékgyűjtőket, amelyekhez még 30-70 métert kell gyalogolni, hogy a hulladékot elhelyezze. Ha ki is dobja oda, az nekünk jelent majd több munkát (…) tartok tőle, hogy a köztéren elszórt szemét mennyisége fog ez által nőni. Nem látom indokoltnak ezt a döntést, nem véletlenül volt szükségszerű az a hulladékgyűjtő mennyiség, amit a Főváros itt tartott, azzal, hogy ezeket begyűjtik, a kerület alapvető köztisztasági állapotát fogják rossz irányba terelni” – emeli ki Gyűrűs István.

Belvárosban 800 db, az Önkormányzat által fenntartott és körülbelül 300 db, az FKF által üzemeltetett hulladékgyűjtő található. Belváros Önkormányzata megbízásából a Városüzemeltető Kft. naponta legalább két alkalommal  üríti a hulladékgyűjtőket a V. kerületben, az utcák köztisztaságát közel 60 munkatárssal két, nyáron három műszakban végzik.

A Városüzemeltető Kft. munkája az itt élők megelégedésére szolgál, de természetesen nagy szerepe van munkájuknak a turisták általi jó megítélésben, és az ide látogatók számára kellemes környezet biztosításában. Belváros a veszélyhelyzet előtt és várhatóan után is a turisták kedvelt kerülete lesz a számtalan látványosság miatt, emellett több minisztérium, irodaház is található itt, így továbbra is a főváros egyik legforgalmasabb kerülete. Éppen ezért kiemelt fontosságú a tisztaság és a hulladékgyűjtők sűrűn történő elhelyezése. A turisták számának csökkenése nem jelenti azt, hogy a lakosság és az itt dolgozó emberek ne használnák a szemeteseket. Megszokták, hol van kuka a kerületben, melyet ha nem fognak a szokott helyén találni, félő, hogy nem viszik haza a szemetet.

A hulladéktárolók leszerelésének kérdésében nem történt egyeztetés a kerülettel, akik az utcai hulladéktárolók ürítésének a ritkítása helyett az ürítési időpontok ritkítását javasolják, ily módon csökkentve az FKF kiadásait.

“Nem leszerelni kéne a kukákat, hanem még többet kellene telepíteni, segítve az állampolgárok környezettudatosságának elmélyülését. Egyébként a szeméttároló-leszerelés valójában nem költségmegtakarítást jelent, hanem költségnövekedést. Bár jelenleg, turisták híján valóban nem keletkezik annyi hulladék, mint korábban, ugyanakkor, ha visszatér a korábbi megszokott életünk, ismét fel kell szerelni a tárolókat. Magyarán kétszer fizetjük meg a telepítési költségeket. Városüzemeltetési szempontból az lenne a megoldás, hogy kevesebb alkalommal ürítjük a tárolókat, ez valóban költségmegtakarítással járna. Azonban nem ez történik, hanem a kerületek fogják elvégezni a főváros helyett a munkát, a kerületi önkormányzatok fogják kifizetni azt a pénzt, amit a főváros megspórol. Karácsonyék elugrottak a munka elől”mondta a Magyar Hírlapnak Szentgyörgyvölgyi Péter.

Zöldszemlélet

A környezettudatosság, a zöldszemlélet nagyon fontos a kerület életében, az elmúlt öt-hat évben több mint háromszáz fát ültettek Belvárosban. Emellett olyan innovatív eszközöket is használnak, mint a gyökércella-menedzsment, amely óvja a fák életterét és a föld alatti vezetékrendszerek biztonságát, segíti a növények levegőztetését, öntözését, így egészségesebb, jobb minőségű, „várostűrőbb” fákat kapunk. A környezettudatosság természetesen az utak síkosságmentessége tekintetében is kiemelten fontos. Ahogy a jogszabályban is benne foglaltatik – belterületi közterületen – a közúti forgalom számára igénybe vett terület (úttest) kivételével – a síkosság-mentesítésre olyan anyag használható, amely a közterületen vagy annak közvetlen környezetében lévő fás szárú növény egészségét nem veszélyezteti. Ezt a kerület maximálisan betartja.

Nyilvános illemhelyek

Egy kerület komfortosságához, tisztaságához elengedhetetlen a szükséges mennyiségű és színvonalú nyilvános illemhely működtetése – írja Facebook-oldalán Szentgyörgyvölgyi Péter, Belváros polgármestere. Az ügyben illetékes Főváros Önkormányzata által összehívott egyeztetésen ezt az álláspontot képviselve az alábbi V. kerületi helyszíneken indítványozta nyilvános illemhelyek üzemeltetését, kialakítását ezzel is elősegítve Budapest városvezetésének a munkáját: fővárosi üzemeltetésű Hild téri játszótéren WC helyiség megépítése, Podmaniczky tér (éjszakai szórakozóhelyként üzemeltetett helyiség), Ferenciek tere aluljáró (Belváros Önkormányzata akadálymentes illemhely kialakítására alkalmas helyiségcsoportot hozott létre, ám Főváros Önkormányzata nem üzemelteti), Ferenciek tere–Veres Pálné utca vonalában található gyalogos aluljáró üres helyiségei, Szent István krt. 3. (korábban üzemelt, jelenleg bizományiként működő illemhely), Március 15. téren az Erzsébet hídfő alatti üzemi terület, metró aluljárók üzemi vagy kereskedelmi célú területein (Deák tér, Kálvin tér, Fővám tér, Vörösmarty tér), Fővárosi Önkormányzat épülete

Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •