Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát. Ez alkalomból számos rendezvénnyel várja Budapest a kultúrára éhes városlakókat és átutazókat egyaránt. 

061.HU ÖSSZEÁLLÍTÁS

A vajdalánc – Magyar Néprajzi Múzeum

Ritka és rendkívül értékes tárgy került a Néprajzi Múzeum gyűjteményébe az elmúlt évben. A nyugat-dunántúli cigányvajdák mentekötőjével, a vajdalánccal eddig egyik közgyűjtemény sem rendelkezett. Az ötvös remeket és annak társadalomtörténeti jelentőségét a nagyközönség első alkalommal január 21-én, a Magyar Kultúra Napja alkalmából ismerheti meg.

12509443_1195487940479463_6193757483337598310_n

Ezenkívül a múzeum számos érdekességgel várja látogatóit, amelyről ITT tájékozódhatnak. 

Sajtókávéház a Semmelweis Múzeumban a magyar kultúra napján

Program: 

  • Az izgalom biológiája. Selye János és a stresszelmélet dimenziói –  Szabó Katalin főmuzeológus-kurátor bemutató vezetése az időszaki kiállításban
  • Múzeumi körkép – Varga Benedek főigazgató múzeum ismertetője és tárlatvezetése a Képek a gyógyítás múltjából c. állandó kiállításban

12510304_973864262668751_3256600220425579321_n
A magyar kultúra napja a Várkert Bazárban

Egyedülálló programoknak ad otthont a Koszta József kiállítás a magyar kultúra napján. A közel száz festményt, korabeli fotókat és dokumentumokat felsorakoztató tárlat látogatói ingyenes programokon vehetnek részt január 22-én, a Testőrpalotában. 15 és 17 órakor „Megyek színt keresni” címmel családi múzeumpedagógiai foglalkozás kezdődik, melynek résztvevői a program végén selyemfestéssel és mozaik technikával saját festményt készíthetnek. A múzeumpedagógiai foglalkozások mellett 16 órakor ingyenes tárlatvezetés indul a kiállítás kurátorával, Dr. Szinyei Merse Anna művészettörténésszel.

vb
Az előzetes regisztrációhoz kötött programok a kiállítás belépőjegyével ingyenesen látogathatóak, a tárlatvezetés és múzeumpedagógiai foglalkozás iránt érdeklődők a koszta@varkertbazar.hu e-mail címen jelezhetik részvételi szándékukat.

Dalszöveg-elemző kurzus a magyar kultúra napján!- Rombusz Műhely

12509661_1531530147145232_4963346710366957648_n

Kastély- és várlátogatások a Forster központ szervezésében

A Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ fenntartásában működő kastélyok és várak több kiállításnak, tárlatnak, gyűjteménynek és kulturális rendezvénynek adnak otthont egész évben, ezeket teszi ingyenesen látogathatóvá az intézmény a himnusz születésének évfordulóján. Emellett az ünnephez kapcsolódva indul útjára a Forster170 emlékév is, amely idén tudományos előadásokkal, konferenciával, műhelybeszélgetésekkel, kamara kiállítással és rendhagyó iskolai órákkal, vetélkedőkkel emlékezik meg a 170 éve, 1846. december 21-én született báró Forster Gyuláról, a Műemlékek Országos Bizottságának egykori elnökéről és az intézet névadójáról. A program eseményei a Kulturális Örökség Napjai idei rendezvénysorozatának kiemelt témái között is szerepelnek, és igyekeznek majd ráirányítani a figyelmet a jeles műemlékvédő munkásságára, az örökségvédelem jelentőségére.

Az ingyenes vezetések helyszíneiről és időpontjairól ITT tájékozódhat.

A Magyar kultúra hete – Imre álma – Makovecz Imre megrajzolt hite az égtől

Van itt egy magyar művész, aki meghódította a világot, beválasztották a világ tíz legjobb építésze közé. A neve: Makovecz Imre. Beleálmodta az épületekbe azt a tartalmat és világot, ahogyan a magyar ember régen, az ősidőkben, a pusztai vándorlások során élt: azaz a jurták formáját örökítette, tette át a mai építészetbe. Sajátos, igazi magyar építészeti stílus az övé, az organikus építészet, vagyis amikor az ember és az őt körülvevő természet egyetlen nagy egység: békében él, harmóniát alkot, isteni segedelemmel. A kiállítás február 11-ig ingyenesen megtekinthető a Békásmegyeri Közösségi Ház nyitvatartási idejében.

Járd körbe az Országos Széchenyi Könyvtárat

Az Országos Széchényi Könyvtár látogatói (OSZK) ingyenes körsétán tekinthetik meg az épületet, a különböző szinteket, a könyvtári gyűjteményeket és az olvasói termeket, míg a Propaganda az első világháborúban című kiállítást Katona Anikó, Rózsafalvi Zsuzsanna és Boka László kuratátorok mutatják be. A könyvtárba beiratkozók ezen a napon 50 százalék kedvezményt kapnak az éves könyvtárhasználati díjból.  

Petőfi- és Szendrey-legendák a Nemzeti Múzeumban

Petőfi Sándorhoz és feleségéhez kötődő legendák állnak a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) a magyar kultúra napjához kötődő programjainak középpontjában, így pénteken Szendrey Júlia eddig még sosem kiállított vállkendőjét is megtekinthetik a látogatók. Szendrey Júlia ír és öltözik címmel a kupolateremben az MNM Petőfihez és Szendrey Júliához köthető relikviáiból, valamint a 19. század közepének női viselet-kiegészítéseiből nyílik kamarakiállítás. Az élet Petőfi után címmel Ajkay Alinka irodalomtörténész, petőfik Petőfi után címmel Császtvay Tünde irodalomtörténész, Az eltűnt Petőfi és a barguzini holttest címmel Csorba László történész, az MNM főigazgatója tart előadást.

Az állandó és az időszaki kiállításokra ezen a napon a belépő egységesen 500 forint.
    


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •