Koltay Gábor filmrendező (Honfoglalás, Sacra Corona) Itt élned, halnod kell címmel mutatta be rockopera-tablóját a Hősök terén. Ki drónon szállt felé, annak történelmi képeskönyvvé lett e tér – és aki 1985-ben lemaradt volna az április 4-i ugyanezen című rendezésről, most pótolhatott.

CS.B. – 061.hu

Átlapozni szűk két órában az ezeréves történelmet: értjük a Hősök tere helyszínválasztást, és a helyszínhez közeli szerkesztőségünk türelemmel hallgatta a próbákat is. Párperces tablókon felvillantott alakok ugranak elő az István, a király-utánérzésből Demjén Rózsival, Varga Miklóssal, Vikidál Gyulával és Deák Bill Gyulával. A fiatalabbakat talán Hujber Ferenc fellépése is vonzotta. Mindenesetre látványos, több száz szereplőt, paripákat, lovasszekereket, tánckart felvonultató, füstgépek hadát, a Hősök terét vérfolyammá színező lámpaparkot hozott ki Koltay Gábor a 100 millió forintos 1956 Emlékbizottság-támogatásból. A tér színültig megtelt, kíváncsi potya turistahadak a Műcsarnok teraszáról élvezhették a show-t.

Latin sorokat mormoló, önmaguk fontosságától elcsukló hangon éneklő betétek szabdalták a talán Jean- Michel Jarre törvénytelen gyereke írta zenét (valójában Koltay Gergely és Szűts István). 

DSC_0779

A honfoglalást a kereszténység térnyerése, Árpád-házi uralkodók, majd palotás, reneszánsz forgatag… gólyalábasok, tűzzsonglőrök és a néptáncos lányokból gyorsan átvedlett kacér, kurta szoknyás apácák követik. Valószínűleg kevesebbet markolva, egy erősebb dramaturgiai szűrőn túl többet, érdemibben ki lehetett volna emelni az illusztráció felett az adott korok vélt üzeneteiből. Terheli is az előadást a források használata, sok felsorolásszerű szövegrészlet nehezíti a vágtató tabló befogadását (a Szent István-i intelmektől az 1848-as vértanúk névsora, vagy épp a 12 pont felsorolása, egészen Nagy Imre rádióbeszédének bejátszásáig).

DSC_0923

Értjük, a tatárjárás, majd a török veszedelem is igazán színes-szagosra sikeredett, de szükséges volna a kronológián és a Parainesis-jellegű, emlékkönyve illő szemelvényeken felülemelkedve valamilyen történetet mutatni. Vagy az is felvállalható, hogy mindez az őrült történelmi száguldás csupán a fényjáték aláfestése, sakkfigurák menete, kissé ósdi zenére masírozó időegyenes: ahol csupán egy dolog változhatott az 1985-ös bemutató óta: helyet kapott 1956.  Sőt, a Nagy Imre-újratemetésen elhangzott Orbán Viktor-beszéd. A deklarált politikamentességről csak ennyit szerettünk volna írni.