Fennállásának 18. évfordulóját ünnepli Magyarország elsőszámú rockabilly zenekara, a Mystery Gang. A “nagykorú” trió minden eddigit felülmúló albumot és csúcsra járatott lemezbemutató koncertet ígér a rajongóknak. A brillantinos és csőnadrágos időutazás május 28-án lesz a belvárosi Akvárium klubban. Még zajlanak a stúdiómunkák, de Egri Péter, Paszinger Zoltán és Tamási László számára utána sincs megállás. Az új album mellett a jövőbeni tervekről is beszélgettünk a Mystery Gang frontemberével, Egri Péterrel.

LEIRER TÍMEA – 061.hu

Három fiatal srác a rockabilly műfajában kezd el nyomulni tizenévesen… Gyerekkorotokban már Buddy Holly-t hallgattatok a „Süss fel nap” helyett?
Már gyerekkorunkban mind a hármunkat megérintett a rockabilly fantasztikus világa. Nálunk otthon például sosem szólt könnyűzene, a szüleim – komoly emberek lévén – mindig klasszikusokat hallgattak. A csoda akkor ért utol, amikor édesapám vásárolt egy rádiót. Tisztán emlékszem, ebéd után, egy óra tájban bekapcsoltam a Petőfi Rádiót, és akkor kezdődött a Nosztalgia hullám című műsor. Elmondta a bemondó, hogy „a következő egy órában Eddie Cochran felvételeiből válogatunk”. A mai napig fel tudom idézni még a hanglejtését is. Aztán megszólalt a zene, ami azonnal rabul ejtett, amiről azonnal megéreztem, hogy igen, ez az, ami kell, ez az én világom. Azonnal szerelmes lettem a rockabillybe és ez a szerelem azóta is tart.

mysterygang_3

A sikeretek, valamint a hasonló zenei stílusban készülő filmek és színdarabok népszerűsége a bizonyíték, hogy a rockabilly-nek van létjogosultsága Magyarországon. Szerinted akkor miért nincs több rockabilly előadó?
Őszintén szólva, én nagyon örülök, hogy mára már nemcsak létjogosultsága van ennek a műfajnak, de rengeteg követője is. Büszkén állíthatom, hogy a Mystery Gang az elmúlt majdnem két évtizedben olyan alapokra helyezte ezt a műfajt Magyarországon, amelyre ma már mások, friss zenekarok is szívesen építkeznek. Sőt a legnagyobb öröm számunkra, hogy ma már egyre több külföldi zenekar dolgozza át a számainkat, néha egészen különös verziókat produkálva egy-egy Mystery Gang slágerből. Nemrég egy német glam rock formációtól hallottuk vissza az egyik dalunkat, de egy brazil zenekar is elkészítette egyik számunk saját verzióját. Nagyon érdekes, talán egy kicsit vicces is visszahallani a magyar akcentusomat portugál akcentusával keverve… Mindig nagyon boldog vagyok, ha azt látom és hallom, hogy újabb és újabb verziók születnek valamelyik dalunkból, mert ez azt jelenti, hogy nem csupán tetszik a szám valakinek, de minket hallgatva még ahhoz is megjött a kedve, hogy ő is hasonló stílusban zenéljen. Talán erre még büszkébb is vagyok, mint saját dalaink sikerére.

mysterygang_4

Idén 18 évesek lettetek. Végeztek számvetést?
Bevallom, amikor esténként otthon rendbe teszem a dolgokat, ezen, és ehhez hasonló dolgokon gondolkodom. Azon, hogy mennyi minden jó történt velem és a zenekarral, hogy mi mindent elértünk az elmúlt majdnem két évtizedben. Próbálom felidézni, hogy vajon mi volt legjobb, ami történt velünk. Minden egyes alkalommal úgy érzem, hogy az aznapi vagy a legutóbbi koncert volt a legjobb, hogy megint mennyire jól éreztük magunkat és hogy ismét milyen fantasztikus közönség gyűlt össze a bulin. Nap, mint nap úgy érzem, hogy megtörténik velünk a csoda. Ezért azt gondolom, nem kell még számvetést készítenünk. Ez csak az első 18 évünk volt, nincs még itt a számadás ideje.

De mégis: mi az, amit kiemelnél az elmúlt 18 évből?
Gyerekesnek hangozhat, de az, hogy egészen Amerikáig jutottunk a zenénkkel, óriási dolog. A lehető legjobb döntés volt, hogy Jungle Fever című albumunkat annak idején ingyenesen elérhetővé tettük az interneten. Ez a lépés kinyitotta számunkra a kapukat, melyeket korábban eredmény nélkül döngettünk. Megismerte a zenénket a világ, már az első évben rengeteg külföldi fellépésünk volt, mára pedig teljes európai és amerikai turnékat bonyolítunk. A legnagyobb élmény számomra azt volt, amikor néhány éve az amerikai Music Television – amelyet alig pár évvel azelőtt kezdhettünk el nézni Magyarországon –  meghívott minket, hogy játsszunk az egyik rendezvényünkön. Gondolj bele, az MTV meghív egy kelet-európai rockabilly zenekart a rock and roll hazájába. Életem egyik legnagyobb élménye volt.

mysterygang_1

Nagykorúságotokat ünneplitek a május végi koncerttel, de ez egyben a lemezbemutató koncert is. Mit lehet elmondani a lemezről, hozzátok a megszokott rockabilly őrületet, az tuti, de mindig van egy kis újítás is. Most mi lesz az?
Tulajdonképpen azt kell mondanom, hogy ez nem is egy megszokott rockabilly lemez lesz. Természetesen ez a műfaj sem hiányozhat, de lesz mellette egy kicsit másféle vonal is. Úgy gondolom, nem rockabilly lemeznek, hanem inkább egyfajta vintage rock and roll albumnak nevezném. Egészen a 40-es évek nyúlunk vissza, annak hangulatát adjuk vissza a dalokban, természetesen Mystery Gang-es vonásokkal együtt. Magyar és angol nyelven is elkészülnek a számok, lesz egy angol nyelvű lemez egy magyar dallal és lesz egy magyar nyelvű lemez egy angol számmal. Vérmes rockabilly dalok kötődnek a nevünkhöz, ahogy ezen a lemezen is lesznek vérmes rockabilly és rock and roll garázs dzsungel dalok, de mindemellett bemutatjuk ennek a műfajnak a sokszínűségét is. A hully gully-tól a bebopig elég széles műfajú és hangszerelésű lemez lett, és szerintem életünk eddigi legjobb anyaga készült el. Nagyon büszke vagyok rá, a 18. születésnapot ünneplő koncerten az Akvárium klubban szólalnak majd meg először a dalok élőben.

Lassan hagyomány a zenekarnál, hogy jeles közreműködőket hívtok az albumra.
Bizony, a Gangsta Zolee féle telepi gyerekekkel indult ez a „hagyomány”, azt a dalt azóta is szívesen játsszunk Zolival együtt, amikor csak megtehetjük. Aztán jött többek között Péterfi Bori és Pásztor Anna. Nagyon szeretem, hogyha valamilyen más zenei szcénából tudok elcsábítani valakit egy-egy dal erejéig. Mindig sokat tanulunk egymástól, és öröm a közös munka.

Ezúttal is kapunk efféle ajándékot?
Ajjaj, ha még elmondhatnám, hogy milyet! De annyira meglepő, sőt inkább meghökkentő duettek is készülnek a lemezre! Egészen más műfajokban sikeres nemzetközi előadókat hívtunk, akik örömmel el is fogadták a meghívást. Énekes és hangszeres vendégművészek egyaránt lesznek. Annyit árulok el előzetesen, hogy lesz egy fantasztikus közös dalunk a Full Moon vokálegyüttesel, akikkel imádtam együtt dolgozni.

Több nagy dobásra is készültük még idén, már a lemezbemutató után. Az egyik Msytery Gang: Go Folk. Népi hangszerek kerülnek a rockabilly-be?
Tulajdonképpen igen, bár egy kicsit azért több ennél a Go Folk A rockabilly műfaját szeretnénk ötvözni magyar népzenei elemekkel saját dalaink és klasszikus slágerek átdolgozásában. A Mystery Gang tagjai mellé érkezik majd hegedű, klarinét, hegedű és harmonika szólam is. Még dolgozunk a produkción, de már most érzem, hogy mennyire izgalmas lesz! Október végén RAM Colosseumban színházi körülmények között mutatjuk be először a produkciót, amelyet később az ország több pontjára is elviszünk és nagy vágyam, hogy majd az amerikai közönségnek is megmutassuk majd.

Etno, vagy valódi népzenei hangzást kapunk majd a rock and roll dallamokhoz?
A rock and roll afroamerikai oldala sokak előtt tisztázott: tudják mi a jazz, a blues. Mi ezúttal az euro amerikai oldalt szeretnénk bemutatni. Az elmúlt időszakban sokat fáradozunk azon, hogy ennek a műfajnak hogyan tudjuk ízlésesen a határait tágítani. Például ez a Go Folk! előadás sorozat is nagyon erősen efelé kacsintgat. Ez egy száz százalékig akusztikus koncert lesz, ahol a harmonikának, vagy a hegedűnek épp annyi létjogosultsága lesz az adott rock and roll slágerben, mint a nagybőgőnek vagy a cimbalomnak.

A másik egy klasszikus felállású turné lesz, klasszikus hangszerekkel… Jól mondom?
Igen, ebben a projektben vonósnégyes kíséretével szeretnénk megszólaltatni a Mystery Gang dalokat és a klasszikus slágereket. Ez klasszikus crossover átdolgozás lesz, de az efféle projektek mindig hosszú időre fellelkesítik az embert.

Nem fogtok, nem fogsz unatkozni.
Ó, rengeteg projekt van még! Újra készülünk például egy Buddy Holly előadásra. Néhány éve sokan ott voltak a Művészetek Palotájában, ahol Privát Buddy Holly Story címmel adtunk felejthetetlen koncertet, amelyet már többször lehetett látni a televízióban is. Ez egy általam írt történet volt, amelyben a Mystery Gang Buddy Holly és társai bőrébe bújt, Most készül az új változat, amelyben viszont Buddy Holly „tér majd vissza” hozzánk. Erre is készülök, és egy prózai avantgard lemez elkészítése is tervben van.

Prózai? És avantgard?
Talán kevesen tudják rólam, de imádom a verseket, nagyon érdekel az irodalom és a történelem. Amire készülünk, Magyarországon eddig ismeretlen módja a versek „feldolgozásának”, Amerikában viszont bevett módszer. A hangzóanyag úgy készül, hogy én egy torzított (de még érthető) mikrofonba elszavalok egy verset, amelyet zenésztársaim hanghatásokkal, a vers tartalmához passzoló zörejekkel egészítenek ki. Szokatlan műfaj, de bízom benne, hogy a segítségével a legfiatalabb korosztályhoz is eljutnak majd a legszebb versek.

Úgy tudom, hogy ismét Amerikába utaztok…
Igen, New Yorkban készülünk, több koncertünk is lesz a tengerentúlon. Rengeteg külföldi meghívásunk van, nagyon szeretik a zenekart. Egy kicsit talán megfoghatatlan, ahogy erről beszélek, de néha még én sem hiszem el, hogy mennyi nemzetközi felkérést kapunk. De természetesen mindez csak az album megjelenése és a lemezbemutató koncert, a nagykorúvá válási buli után jön. Fergeteges lesz, készüljön nagyon mindenki. Május 28-án, a lemez megjelenésének napján találkozunk!