II. Erzsébet brit királynő halálával a világtörténelem egy fontos korszaka zárult le, de a felség a történelembe már a halála előtt bevonult, hiszen senki sem uralkodott tovább nála a brit szigeteken az elmúlt ezer esztendőben. Az Elisabeth Alexandra Mary Windsor néven született uralkodó több mint hetven esztendőt töltött a trónon. Szeptember 8-ai halálát óriási sokként élik meg világszerte, rangos politikusok búcsúznak tőle megrendült szavakkal. Óriási sokk ez a nemzetnek és a világnak. A karizmatikus vezető számos művészeti alkotás múzsája volt, a legikonikusabb darabokat gyűjtöttük most egy csokorba. Isten óvja a királynőt! 

061.hu ÖSSZEÁLLÍTÁS- LSZF

ANDY WARHOL – II. ELIZABETH (1985)

A brit Royal Collection Trust 2012-ben vásárolta meg a pop art legendás művészének, Andy Warholnak a királynőt ábrázoló képsorozatát. Az 1985-ös sorozathoz Warhol II. Erzsébet fényképét használta 1975 áprilisából. Az élénk színű portrék apró törött üvegrészecskékkel vannak borítva. Ragyogása azt a benyomást kelti a nézőben, hogy a portrék kis gyémántokkal teleszórva ragyognak. Rájuk II. Erzsébetet a Vlagyimir tiarával festették, amely korábban az orosz császári Romanov családhoz tartozott. A gyémántokkal és gyöngyökkel kirakott koronát Elena Vladimirovna hercegnő 1921-ben adta el Mária királynőnek. A négy, 1985-ben készült kép a Windsor Palota hatszáz éves, impozáns kollekciójának része, és egyike a néhány modern alkotásnak a gyűjteményben.

SEX PISTOLS – GOD SAVE THE QUEEN

A brit punkbanda egyik legismertebb dala 1977-ben, a királynő Ezüst Jubileumának évében látott napvilágot, de a zenekar állítása szerint ez puszta véletlen, amikor írták a számot, fogalmuk sem volt a jubileumról. A maga idejében az angolok körében botrányosnak számító dalt a BBC nem volt hajlandó játszani. A Sex Pistols a dallal nemcsak a monarchikus berendezkedés ellen lázadt, hanem szinte minden ellen, amit a társadalmi elvárások az egyénre erőltettek. A legnagyobb botrányt az okozta, hogy a királynő uralmát fasiszta rezsimnek nevezték.

INCWEL – STAY SANE

Fantasztikus graffiti bújtatta rocksztár bőrbe még 2012-ben az akkor hatvan esztendeje uralkodó királynőt, akinek fiatalkori fotóját ötvözte David Bowie Aladdin Sane című hatodik nagylemezének borítójával az Incwel néven ismert művész. Az énekes ikonikus villám mintájú arcfestése így kerülhetett az uralkodó bájos arcára. 

ANNIE LEIBOVITZ – THE QUEEN AT BUCKINGHAM PALACE IN 2007

Annie Leibovitz, a Vanity Fair fotósa volt az első amerikai, aki hivatalos portrét készíthetett a brit uralkodóról, amelyek drámaiak és teátrálisak. A királynő egyesült államokbeli látogatásának megünneplésére a királyi udvar megbízásából Leibovitz modern technikákat alkalmazott, hogy megörökítse a Buckingham-palota kertjének pompájában pózoló Erzsébetet. A 2007-ben kezdődött együttműködés nyomán számos fantasztikus felvétel készült, amelyek olyakor szokatlan kontextusban ábrázolták a királynőt. 

PETER MORGAN – AZ AUDENCIA

Peter Morgan A királynő című film sikere láttán vérszemet kapott. Mivel a film legsikerültebb jelenetei közé tartoztak a királynő és a miniszterelnök, Tony Blair közti beszélgetések, ezt a vonalat vitte tovább. A filmben csak és kizárólag a Diana hercegnő halála körüli időszakra fókuszált, miközben a királynőt az évtizedek során tucatnyi miniszterelnök látogatta rendszeresen. Az audiencia című darab ezekből a miniszterelnöki találkozókból alkot izgalmas, egyáltalán nem időrend szerinti ívet, és a Gielgud színház áttörő sikerét nemcsak a darab kiemelkedő minősége, hanem az is garantálta, hogy II. Erzsébet szerepére ismét sikerült megnyerni a zseniális Helen Mirrent. Az audienciáin aktuális miniszterelnökeit fogadja, Winston Churchillt, Margaret Thatchert, John Majort, vagy éppen David Cameront. Peter Morgan drámáján keresztül nem csak a kormányzás nehézségeibe nyerünk betekintést, de megismerhetjük korunk egyik legközvetlenebb, legszellemesebb, legmegkapóbb személyiségét, és az országát szolgáló minisztereket. A darabot Valló Péter rendezésében a Vígszínház is hatalmas sikerrel játszotta 2016-ban. 

THE BIRTHDAY CROWN (A SZÜLINAPI KORONA) – 2016 

Természetesen II. Erzsébet figurája számos rajzolót megihletett már az idők folyamán, de az mégis csak különleges, hogy az udvar egy hivatalos, gyerekeknek szóló könyvet is szentelt neki, méghozzá a 90. születésnapja alkalmából. A The Birthday Crown (A szülinapi korona) kiadója gyakorlatilag maga a királyi udvar, vagyis a Royal Collection Trust, a történet pedig arról szól, hogyan próbálja megtalálni Erzsébet a tökéletes koronát a 90. születésnapján tartandó nagy ünnepséghez. A papírkollázs technikával készült illusztrációk Kate Slater munkáját dicsérik. 

LUCIAN FREUD – II. ERZSÉBET

Lucian Freudot gyakran nevezik  a figurális művészet egyik legnagyobb képviselőjének Nagy-Britanniában, így nem csoda, hogy II. Erzsébet is beleegyezett abba, hogy a művész megfesse portréját. A 2001-ben befejezett mű azonban nem aratott osztatlan sikert. Míg a Guardian lap az elmúlt 150 esztendő legjobb portréjának nevezet, sokan paródiának titulálták, annak ellenére, hogy a festő stílusához passzoló alkotás született. A kép egyébként elég kicsi, 24×15 centis, és a St. James Palotában készült 2000 május és  2001 decembere között. Freud portrékompozíciója a királynő nyakára, arcára és koronája alsó és középső részére összpontosít. Nincsenek egyéb szimbólumok, amelyek jeleznék valódi társadalmi helyzetét.

ERZSÉBET JUBILEUMI BRONZ SZOBRA (WINDSORI NAGY PARK)

A kiváló lovas hírében álló Erzsébetet nem csoda, hogy egy monumentális bronz lovas szobor segítségével is megörökítették az utókornak. A 2003 októberében felszentelt szobor az első nyilvános II. Erzsébet szobor az Egyesült Királyságban, és az uralkodó aranyjubileumára készítette Philip Jackson. A valódi méretekhez képest másfélszer nagyobb emlékmű a negyvenes éveiben járó felséget idézi meg, a lovat viszont nem egy konkrét példányról mintázták. 

AZ UTOLSÓ FOTÓ

A felbecsülhetetlen értékkel bíró utolsó felvételeket Andrew Milligan készítette két nappal a királynő halála előtt Balmoralban. A brit uralkodó az utóbbi időben nem jelent meg hivatalos eseményen, a kép azelőtt készült, mielőtt az uralkodó fogadta a frissen megválasztott Liz Truss miniszterelnököt. Az eseményen több felvétel is készült, amelyen Erzsébet őszinte mosollyal üdvözölte Lizt.