Emléktáblát kapott II. Rákóczi Ferenc a dél-csehországi Jindrichuv Hradec városában, ahol az erdélyi fejedelem 1688 és 1690 között a helyi jezsuita gimnáziumban diákoskodott.

MTI

Az emléktáblán, amelyet az egykori jezsuita kollégium, a jelenlegi Fényképészeti és Modern Képalkotások Múzeuma épületének bejárata melletti falra helyeztek, cseh, magyar és angol nyelven a következő felirat olvasható: “A jezsuita gimnázium diákjaként 1688-1690 között ebben az épületben élt II. Rákóczi Ferenc (1676.03.27.-1735.04.08) erdélyi fejedelem, Magyarország vezérlő fejedelme.” Az épület megjelölésével, az emléktábla elhelyezésével az volt a cél, hogy a város lakosait és a turistákat emlékeztessék II. Rákóczi Ferencre, a helyi jezsuita gimnázium egyik leghíresebb diákjára – mondta az avatáson Stanislav Mrvka, Jindrichuv Hradec polgármestere.

Az eseményen Karel Firbach helytörténész röviden ismertette a fejedelem életének legfontosabb állomásait, míg a helyi jezsuita kollégiumban eltöltött éveit részletesebben is felidézte. Az emléktáblát a polgármester és Kelemen Gertrud, a prágai magyar kulturális intézet igazgatója leplezte le. Korábban a régió múzeumában évtizedekig külön állandó kiállítás mutatta be a fejedelem életét és munkásságát, illetve az ezzel összefüggő helyi érdekességeket. A tárlatot azonban a rendszerváltás után koncepcióváltásra hivatkozva megszüntették. A polgármester k elmondta: döntés született, hogy a Rákóczi-tárlatot a múzeumban visszaállítják, illetve a kor követelményeinek megfelelően átalakítják. Kelemen Gertrud leszögezte: a magyar fél kész minden szakmai segítséget megadni ehhez.

Jindrichuv Hradec tavaly júniusban testvérvárosi szerződést kötött Sárospatakkal. A testvérvárosi kapcsolat létrehozása Sárospatak és Jindrichuv Hradec között mintegy két éve merült fel, amikor magyar kezdeményezésre elkezdődött egy II. Rákóczi Ferenc európai kulturális útvonal kialakítása az erdélyi fejedelem szülőfalujától, a szlovákiai Borsitól (Borsa) a törökországi Rodostóig (Tekirdag). Eddig mintegy 20 település kapcsolódott be az útvonalba. Jindrichuv Hradec is csatlakozott a projekthez, és a II. Rákóczi Ferenc európai kulturális útvonal egyik fontos állomása.

Kép: Magyar Interaktív Televízió