Télen hajlamosak vagyunk megfeledkezni a sörözés nyújtotta élvezetekről, inkább bekuckózunk otthon egy pohár borral ebben az évszakban. A téli álmot alvó sörrajongóknak így a legjobb hír, hogy február 16-18 között ismét elstartolt a III. Indoor Fesztivál a Gellértben, amely a hazai és nemzetközi sörházak krémjét hozta fedél alá. Az impozáns, immár 100 esztendős Gellért közel százféle csapolt habos nedűvel vár az ország legnagyobb alkalmi sörkocsmájaként. 

C. N.- 061.hu

A jegyért járó korlátlan kóstolás azt jelenti, hogy a kiállítók 1- 2 decis kóstoló adagokat csapolnak a poharaitokba, még mielőtt felteszitek a kérdést: ér-e többször menni egy-egy adagért kedvenc főzdétekhez? A felhozatalban vannak magyar, cseh, német, angol és belga, kis és nagyüzemi sörkülönlegességek, valamint a bevállalósabb sörrajongóknak pálinkakóstolás is dukál, csak úgy magyarosan. 

A sörfesztivállal kapcsolatban megállapítást nyert, hogy több a férfi, természetesen többen érkeztek hölgy kísérővel, így a gyengébbik nemre gondolva a 061.hu most összeszedte a legfinomabb, csapon lévő gyümölcsös söröket. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy egy nő nem lehet rajongója egy markánsan keserű IPA-nak, egy testesebb barna sörnek vagy akár egy felsőerjesztésű német stílusú búzasörnek. 

Az első, amellyel muszáj  nyitni a sort, a Legenda Sörfőzde belga típusú Tripla meggy nedűje. Elsőre ijesztőnek tűnik a 8,2 százalékos alkoholtartalom, de amint belekortyolunk, és megérezzük az erős, fűszeres, karakteres, karamelles lecsengésű ízt, máris elfeledkezünk arról, hogy van még mit kóstolni a fesztiválon, és csak ilyet akarunk a továbbiakban inni. A sör népszerűségét mutatja, hogy az est felénél már elfogyott, így áttértünk a főzde másik csapon lévő gyümölcsös sörére, a fele olyan erős alkoholtartalommal bíró Olaszházi meggyre.  A kellemesen savanykás, belga típusú gyümölcssörről kijelenthető, hogy vetekszik a legjobb belga meggysörök minőségével. 

Ha ráuntunk már a meggyre, akkor keressük fel az 1992 óta működő tapolcai Stari Sörfőzde standját, és gurítsunk le egy fekete ribizlivel érlelt, 30 százalék gyümölcstartalmú, enyhén komlós, édes-fanyar ízvilágú sört. Ez egy picit gyengébb a már benyomott “legendáknál”, csupán 3,3 százaélékos. 

“Ne csak igyunk, együnk is, azaz vizsgáljuk meg az Indoor gasztrokiállítóit is! A legígéretesebbnek a Krak’n Town standja tűnt, például a mártott szendvics uborkasalátával fogás, de a Gellért Sör-büfé kínálata is megér egy misét. A standok között egy igazi unikummal is találkozhatunk. Ez nem egy klasszikus sörkorcsolya, inkább nevezném húscsemegének. A Tifi’s szárított marha snack combból készült, háromféle ízben kóstolhatjuk: fokhagymás-zsályás, füstölt-korianderes, és csípős-chilis.

Amennyiben kellően előkészítettük a gyomrunkat a további kóstolgatáshoz, akkor irány a Kecskeméti Sörmanufaktúra 4,5 százalékos meggysöre, amelynek alapja egy ale típusú sör. A meggy természetes fanyarkás zamata jól kiegészíti a maláta édességét. Hogy teljes legyen a gyümölcssörök térképe, a magyar kiválóságok mellett ajánljuk a  4 százalékos belga Mort Subite Kriek meggysört, amely egy spontán erjesztésű, egyedi technológiával készülő, tölgyfahordóban érlelt itóka. 

Zárásként nem szabad kihagyni a Kvász tesztelését sem. Ez egy alkoholmentes, rozsmalátából előállított szénsavas ital, amely azért kapott helyet a III. Indooron, mert hasonlít a sörre. Akinek tetszik, az a CBA-ban vehet belőle.

FONTOS: A szombati fesztiválnapon minden jegy mellé jár egy logózott korsó és korlátlan sör és pálinka kóstolás, vasárnap pedig a sörbrunch korlátlan fogyasztás. 

Nyitvatartás

  • február 16. péntek 16:00 – 24:00
  • február 17. szombat 16:00 – 24:00
  • február 18. vasárnap 12:00 – 15:00

Fotók: 061.hu