Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 2
 •  
  2
  Shares

Négy Michelin-csillagos európai étterem séfje magyar sztárséfekkel párba állva tartott mesterkurzust több mint száz ifjú szakács és a közönség számára vasárnap Budapesten, a Belvárosi Piacon. A hétfő esti Michelin-gálához kapcsolódó esemény során a mesterszakácsok magyar alapanyagok, többek közt kacsamáj, ponty és nyúl felhasználásával készítettek ételeket a látványos főzőbemutatókon.

Az esemény nemcsak a gasztronómia ünneplése, hanem az ismeretek és tapasztalatok átadásának lehetősége is – fogalmazott a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által szervezett program megnyitóján Mautner Zsófi szakács és gasztroblogger.  Széll Tamás, a 2016-os Bocuse d’Or európai versenyének győztese és a 2017-es világverseny negyedik helyezettje, akinek vezetésével az Onyx étterem 2011-ben megkapta Michelin-csillagát, Nicola Portinarival, az olaszországi Lonigo városában lévő, két Michelin-csillagos La Peca  étterem vezetőjével együttműködve halászlevet készített haltejjel és háromízű cappellettivel.

Pesti Istvánhoz, akinek irányítása alatt a Tanti étterem 2015-ben Michelin-csillagos étteremmé vált, Sang Hoon Degeimbre csatlakozott. A belga séf húsz éve nyitotta meg L’Air du Temps nevű éttermét Liernuban, mely 2000-ben érdemelte ki első, 2008-ban pedig második Michelin-csillagát. A páros együtt kacsamáj-torchont készített homoktövis, káposzta és lilahagyma kíséretében. 

Belsőségekkel és práddal töltött nyúlfilét készített Sárközi Ákos, a 2014 óta Michelin-csillagos Borkonyha étterem séfje. A fogáshoz savanyított céklaszószt párosított főzőtársa, az andalúziai Dani García, aki a dél-spanyolországi Marbella városában üzemelteti két Michelin-csillagos éttermét, a Restaurantét. 

Palágyi Eszter, Magyarország első Michelin-csillagos étterme, a Costes séfje a francia Arnaud Lallement közreműködésével készítette el izgalmas fogását, a tokhal-mousse-t és -kaviárt snidlinges tejfölkrémmel és francia ratte burgonyából készült marinált  krumpliszeletekkel. Lallement 1999 óta vezeti a kelet-franciaországi Tinquex-ben L’Assiette Champenoise nevű éttermét, mely 2014-ben már harmadik Michelin-csillagát nyerte el, a séfet pedig 2013-ban a Gault et Millau gasztronómiai kalauz az év szakácsának választotta. Az MTÜ a gasztronómiai szervezetek mellett több mint száz, karrierje elején járó, vagy még tanulmányait folytató ifjú séfet hívott meg a vasárnapi programra, akiknek különleges lehetőséget jelent találkozni a Michelin-csillagos éttermek vezetőivel. 

A mesterkurzus az idei európai Michelin-kalauzt, a Michelin Main Cities of Europe Guide 2018-at bemutató hétfői gálához kapcsolódó eseménysorozat nyitánya. A gálán öt olyan ország tudja meg, mely vendéglátó egységeik kaptak Michelin-csillagot, amelyek nem rendelkeznek önálló kiadvánnyal. Ezen országok Magyarország mellett Ausztria, Csehország, Görögország és Lengyelország. A Michelin-kalauz friss európai listájának bemutatása a gasztronómiai világ egyik legrangosabb eseménye. A gálán részt vesz több mint száz, Michelin-csillagos éttermet képviselő séf.

MTI

MTI Fotó: Kovács Tamás

 


Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 2
 •  
  2
  Shares