A koronavírus-járvány idején sem kell feladnunk természetes vágyunkat, hogy minél több érdekes új helyet ismerhessünk meg. Tervezők és dizájnerek most hét európai várat mutattak be, amelyeket ugyan mára már csak romjaikban csodálhatunk meg, egykor azonban teljes pompájukban lenyűgöző látványt nyújthattak. A digitálisan rekonstruált kastélyok  révén megelevenedik az elfelejtett múlt.

SUSÁNSZKY MÁTYÁS PÁL- 061.HU

Bár a koroanvírus-járvány miatt a külföldi utazásokról sajnos le kell mondanunk egy időre, de az Internet segítségével számtalan távoli helyet megcsodálhatunk. A BoredPanda.com cikkében olyan európai kastélyokat gyűjtött egy csokorba, amelyek hihetetlenül gazdag múlttal rendelkeznek, mára azonban korábbi dicsőségük torzóivá váltak. Ezen próbált meg változtatni a Budget Direct, amely dizájnerekkel és építészekkel együttműködésben hét európa kastélyt rekonstruált digitális eszközökkel, hogy eredeti pompájukban csodálhassuk meg.

Ha a koronavírus járvány visszaszorítására irányuló erőfeszítések felgyorsulnak, emberek milliói rekednek otthon világszerte. Ez a projekt egy kis kikapcsolódást kínál, egyfajta karosszékben-utazást, amelyből inspirációt nyerhetünk

-fogalmazott a Budget Direct szóvivője.

Szamobor vára, Horvátország
Szamobor ma Horvátország területén található, várát azonban II. Ottokár cseh uralkodó építette a magyar királysággal Stájerországért folytatott harcok során, még a 13. században. Mára a kőerődítmény jól kiegészíti a modern Szabor látványát.

Fotó: BudgetDirect

A vár tíz perc sétával megközelíthető és a látogatók még mindig megcsodálhatják a falak és a várások maradványait. Az épületegyüttes egyetlen eredetiben megmaradt része az őrtorony, míg például a gótikus stílusú Szent Anna kápolnát a 16. században átépítették.

Fotó: BudgetDirect

Château Gaillard, Les Andelys, Franciaország
A Château Gaillard egy korai példája a koncentrikus típusú erődítmény és lőréstervezésnek. A lőréseket a pártázatos oromzaton nyitott nyílások voltak ahobba köveket és forró olajat önthettek felülről az ostromlókra. A koncentrikus erődítmény három várfalból összeálló rendszer, amelyeket száraz várárokkal is elválasztottak. Gaillard kasrélyát Oroszlánszívű Richárd építtette 1196 és 1198 között, hogy védekezzen a francia II. Fülöp ellen.

Fotó: BudgetDirect

A kastély számtalan támadást átvészelt, mígnem a 16 században végleg elhagyták, később pedig IV. Henrik francia király leromboltatta. A külső fal bordázott elemei ugyanakkor máig megcsodálhatók.

Fotó: BudgetDirect

Dunnottar kastély, Stonehaven, Skócia
Dunnotart kasétélya egy sziklára épült erőd, amely Skócia keleti partjának egyik szirtfokról tekint az Északi tengerre. A kastély a törtnelem folyamánkulcsszerepet játszott az angol-skót konfliktusban, egyik legismertebb ostroma 1297-ben zajlott, amelynek során William Wallace a bátorszívű elfoglalta, kiűzve az angolokat. A váratkésőbb Oliver Cromwell is ostromolta. A skót koronaékszereket ezalatt kicsempészték a kastélyból, egyesek legendák szerint egy terhes nő kötényében, míg mások szerint a tenger felőli falak tetején.

Fotó: BudgetDirect

A kastély 1,4 hektáros területének legjellegzetesebb látványossága a 14. századi toronyház. Ez a jellegzetes skót épület egyfajta megerősített kastély volt, amely három emelettel büszkélkedett.

Fotó: BudgetDirect

Menlo kastély, Galway, Írország
A Menlo kastély a Blake cslád tulajdonában állt egészen 1910-es leégéséig és elpusztulásáig. A család kocsisa, James Kirwan úgy menekült meg a lángoktól, hogy kimászott az ablakon, és leereszkedett a falon felfutott borostyánon. Kirwan megkísérelte megmenteni a csalás és a személyzet többi tagját is, ám az ifjú Eleanor Blake és egy szobalány a lángok között lelte halálát. A pusztulás után az életmentő borostyán teljesen benőtte a romokat.

Fotó: BudgetDirect

A Menloba láogatókat is lenyűgözi, ahogy a zöldellő falak a környező erdők és mezők látványába olvad. A kastély építésének éve pontosan nem ismert, de az biztos, hogy elsősorban lakhatási, és nem katonai funkciót látott el. A nagy kerek tornyok és az ágyútorony ugyanakkor biztonságot nyújtott a kastély lakóinak.

Fotó: BudgetDirect

Olsztyn vára, Olsztyn, Lengyelország
A Lengyelország észak-kalaeti részén elhelyeszkedő Olsztyn-kastély egy különösen sziklás hegytetőn helyeszkedik el mészkőcsúcsok között, kilátással a Lyna folyóra. A vár 1306 előtt épült, amelyez Nagy Kázmér bővíttetett ki 1349 és 1359 között a csehek elleni védekezés céljából. Olsztyn később katonai helyősrséggé vált, ennek köszönhetően újították fel a kastélyt a 16. században, reneszáns stílusban. Az épület ekkor vált három szintessé, várárokkal és csapóhíddal. A következő években azonban a Habsuburgok és a svédek ellen vívott folyamatos háborúskodásban állaga leromlott, így elhagyták.

Fotó: BudgetDirect

A látogatók ma is megcsodálhatják az eredeti gótikus tornyot, valamint azt a módszert, ahogy a vár gyakorlatilag egybeépült a környező sziklákkal és barlangokkal.

Szepesi vár, Szepesvárad, Szlovákia
A négy hektáron elterülő Szepei vár a világ egyik legnagyobb várkomplexuma. Méreteivel a Magyar Királyság határain rettentette el az ellenséget. A kastély többször gazdát cserélt az évek során, az arisztokrata családok ugyanakkor általában lakókastélyként használták. 1780-ban, leégésének évében a Csák család tulajdonában állt. Feltételezések szerint egy villámcsalád okozta a vár tragédiáját.

Fotó: BudgetDirect

A Szepesi kastély ma UNESCO listáján is szerepel, területe és földrajzi fekvése ideális kirándulóhellyé teszik. A műemlékvédelem évtizeedek óta küzdenek a kastély alatti isntabil kőzet kokzta problémákka.

Fotó: BudgetDirect

Poenari kastély (Poenari erőd), Valachia, Románia
A Poenari kastély romjai annyira impozánsak, mintha egy mesekönyv illusztrációja lenne. Ugyanakkor valójában az egykori Vlad Tepes birtokában állt, akiről Bram Stoker Darkula grófját mintázta. Megmászva az 1480 lépcsőfokot érhetünk fel a sasfészek -szerű kastélyba, amely az elzártság kellemetlen érzetét kelti. Könnyű megszédülni, különösen annak tudatában, a kastély pusztulását részben egy földcsuszamlás okozta, amely a 400 méteres mélységbe rántotta tornyait. A várat eredetilegközvetlenül a sziklára építették, amelyet fölldel és mésszel is megerősítettek, Vlad pedig egsztra tornyokkal is kiegészíttette.

Fotó: BudgetDirect

A félelmetes várat végül a helyi medvék miatt kellett elzárni a közönségtől, a tervek szerint ugyanakkor hamarosan ismét látogazható lesz, és még felvonót is építenek hozzá.

Fotó: BudgetDirect

Forrás: boredpanda.com; vezetőkép: BudgetDirect