Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

A Városliget Budapest büszkesége lehetne, de amint képösszeállításunkban is látható, épületei súlyosan leromlottak, omladoznak, a járdák több helyen balesetveszélyesek. Rendezett közpark helyett szomorú látvány fogadja a látogatókat. Emellett a Ligetben futók, sétálók biztonságérzete is a múlté. A tervezett fejlesztések során új épület a régi, omladozó épületek helyén, és a most még lebetonozott területen jön létre. Közép-Európa egyik legnagyobb parkfejlesztése nyomán 2018-ig 60%-ról 65%-ra emelkedik a zöldterületek aránya, és a park minősége is alapjaiban újul meg.

061.hu

A Városliget rehabilitációja nyomán – többek között – megszűnik a közel 50 ezer négyzetméteres parkoló, jelentősen csökken a betonfelület, és az autóknak a föld alatt, a mélygarázsokban jut hely. Kocsik helyett a gyalogosok és a családok vehetik birtokba a korábban zajos és forgalmas tereket a Dózsa György úti óriási parkoló helyén, amelyet nagy részben a zöldterületek hódítanak vissza, kisebb részben pedig az új, családi programokat kínáló Városligeti Színház és a Néprajzi Múzeum számára nyílik tér.  

nemzetigaléria

 

A következő években a park akadálymentesítésre is sor kerül. A leromlott épületek helyén a nagyszabású parkfejlesztés mellett a világ legjobb építészei által megálmodott múzeumok jönnek létre. Az Új Nemzeti Galériát az építészeti Oscart (Pritzker-díj) is magáénak tudó SANAA, a 2014-ben az év innovatív építészének választott Fudzsimoto Szu pedig a környezetébe simuló Magyar Zene Házát tervezi.

A tönkrement és balesetveszélyes infrastruktúrát új, biztonságos, kivilágított sportpályák, modern játszóterek és sétányok váltják fel, amelyek illeszkednek a megnövelt zöldfelülethez. A tájépítészeti tervpályázat áprilisban lezárul, amelyet követően megismerhetőek lesznek a megújult park elemei. A Városliget újra a szabadidősport otthona lesz: a futók, kocogók éjjel-nappal biztonságos körülmények között sportolhatnak majd a Ligetben.


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •