Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Hiánypótló kiállítás nyílt az Óbudai Múzeumban, az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából, amely bemutatja a forradalom óbudai résztvevőit valamint az óbudai helyszíneket és eseményeket. A kiállítást Varga Mihály Nemzetgazdasági miniszter, Óbuda–Békásmegyer országgyűlési képviselője nyitotta meg, valamint az Óbudai Múzeum Budapestért díjban részesülő igazgatója, Népessy Noémi.

MTI

A kiállítás legfontosabb célja, hogy különböző tematikus egységeken keresztül mutassa be, hogyan érintette a forradalom Óbudát, illetve az óbudaiakat. A tárlat hiánypótlónak tekinthető, hiszen az elmúlt évtizedekben 1956-os őszi eseményeket feldolgozó kiállítás nem nyílt Óbudán.

„A gyűjtemény széles spektrumban tesz kísérletet arra, hogy új megközelítésben feltárja és megismertesse a látogatókkal azokat az óbudaiakat, akik szerepet vállaltak a harci cselekményekben vagy a forradalom szellemiségének képviselőiként álltak annak ügye mellé” – mondta Népessy Noémi igazgató. Az Óbudai Múzeum kiállításában továbbá bemutat helyi intézményeket, helyszíneket belehelyezve azokat a forradalom kontextusába.

A záróegységben a látogató nyomon követheti a forradalmárok sorsát, megismerve a megtorlás kegyetlenségét, valamint egy fiatalokból álló csillaghegyi csoportot, akik 1957-ben a forradalom eszméi mellett kiállva néztek szembe a hatalommal. A csoport történetét dolgozta fel Dr. Botos János történész, a kiállítással egyidejűleg megjelent könyvében (Fiatalok a forradalom utóvizein).

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Óbuda-Békásmegyer országgyűlési képviselője megnyitóbeszédében hangsúlyozta: „erkölcsi kötelességének tesz eleget az Óbuda 1956 kiállítás, amelynek tárgyi emlékei, hanganyaga és fényképei érezhetően közvetítik felénk Magyarország történelmének egyik legnagyobb, máig ható katarzisát.”

Az „Óbuda – 1956” című kiállítás 2016. október 21-től 2017. április 30-ig látható az Óbudai Múzeum új időszaki kiállítótermében. A kiállítás III. kerületi lakosoknak ingyenesen látogatható


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •