Hatezer-nyolcszáz dollárért (1,8 millió forint) kelt el az emberrel történő első holdra szállást megörökítő ritka fénykép egy szombaton megrendezett angliai árverésen.

MTI

A csaknem fél évszázadon át rejtve őrzött, mindössze 18 centiméteres fényképen az Apollo-11 legénységének aláírása is szerepel. A Wiltshire grófságban lévő Devizes-ben működő Henry Aldridge and Son aukciósház szerint a képet, amelynek leütési árát 1300-2000 dollár közé becsülték, egy amerikai űrtudományi múzeum vásárolta meg. A fényképen a Hold felszíne felé közeledő Eagle leszállóegység látható, háttérben a Földdel. A képet Neil Armstrong, Michael Collins – ő készítette a felvételt -, és Buzz Aldrin is aláírta az 1969 októberében tett londoni hivatalos látogatásuk alkalmával.

A fotót az asztronauták londoni programjának másolatával és egy eredetiségigazoló tanúsítvánnyal együtt adták el. (Az amerikai űrhajósokat fogadta Harold Wilson miniszterelnök és II. Erzsébet királynő.) Az aukciósház szerint a három asztronauta köszönetképpen ajándékozta az aláírt fényképet a brit John Clelandnak, aki egy autókölcsönző céget üzemeltetett, és ingyen adott kölcsön limuzinokat a brit fővárosban vendégeskedő űrhajósoknak. Az Apollo-11 1969. július 16-án indult útnak Neil A. Armstrong parancsnokkal, Michael Collins és Edwin E. Aldrin űrhajósokkal a fedélzetén.

A parancsnoki kabin, a műszaki egység és a holdkomp egy száz méternél is magasabb hordozórakéta orrában kapott helyet. Az űrhajó július 19-én pályára állt a Hold körül, Armstrong és Aldrin másnap a Sas (Eagle) névre keresztelt holdkomppal megkezdte a holdra szállást. A Sas 1969. július 20-án szállt le. Neil Armstrong volt az első ember, aki idegen égitest felszínére lépett. “Kis lépés egy embernek, nagy ugrás az emberiségnek” – hangzottak el akkor az űrhajós mára legendássá vált szavai.

Fotó: Michael Collins