Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Idén közel száz íz szállt ringbe az Év fagylaltja címért Szegeden: a kötelező elem idén a meggy volt.

Hétfőn tizenkilencedik alkalommal rendezték meg a legfinomabb fagylaltok versenyét. A cukrászok megmérettetésének ezúttal az újranyitott Virág cukrászdák adtak otthont Szegeden. (A hatévnyi szünet után június 3-án újból megnyíló műintézményekről és magáról a megújulásról ebben a cikkünkben írtunk.)

A Szegedma portál beszámolója szerint a cukrászok idén azt a feladatot kapták, hogy a meggyet kötelezően építsék be a vetélkedőre nevezett „ízkölteményekbe”.

A versenyen a zsűri négy kategóriában hirdetett eredményt:

1. kézműves fagylalt, amelyet értelemszerűen minden cukrásznak saját kezűleg kellett előállítania

2. a kényelmi termékekkel, például porkeverékkel készült fagylaltok

3. az alapanyag-forgalmazók versenye

4. mentes kategória, amelyben főként glutén- és cukormentes fagylaltok versenyeznek

A verseny első és egyben legfontosabb kategóriájának győztese a Vezúv fantázianévre keresztelt fagylalt lett. (A további kategóriák győzteseit és a helyezett fagylaltokat a szeged.hu oldalára kattintva találja.) A Vezúv egy tejes alapú csokoládés, kakaós, karamelles, meggyes öntettel díszített kézműves édesség, melynek megálmodója Hiczkó Henrietta, a fővárosi Nándori cukrászda munkatársa. Nem ez a cukrász első sikere: tavaly a Tavaszi gyógyírrel nyert bronzérmet a szabadon választható, mentes kategóriában.

A zsűri elnöke, Auguszt József a Szeged.hu portálnak elmondta, hogy szerinte nem kell sok ízt összekeverni a jó fagyihoz, többen azonban ezt nem vették figyelembe. Selmeczi László, a Magyar Cukrász Ipartestület társelnöke azt is hozzátette, hogy a kreativitás volt az egyik legfontosabb szempont a ringbe szálló fagylaltok értékelésénél, ugyanakkor az új kreálmányok mellett a hagyományos ízek ugyanolyan joggal és eséllyel pályázhattak a győzelemre. Például a tavalyi győztes, az Opera Royal is egy klasszikus csokoládés kombinációnak számít.

A szakmai zsűri tizennégy tagból állt: az ország minden tájáról összehívták a leghíresebb cukrászdák mestereit, de „civilek” ugyanúgy beleszólhattak a döntésbe, idén például a nemrég cukrász vizsgát tett, várandós Liptai Claudiaés az RTL Klubtól a TV2-höz igazoló Ördög Nóra is szavazati joggal rendelkezett az Év fagylaltja versenyen.

Forrás: hvg.hu


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •