A visszatérő című filmjét nevezte pályafutása eddigi legnagyobb kihívásának Alejandro González Inárritu. A vadonban játszódó dráma 12 Oscar-díjra esélyes, és amennyiben elnyeri a legjobb filmnek járó díjat, a mexikói rendező történelmet ír: korábban ugyanis senki sem diadalmaskodott ebben a kategóriában két egymást követő évben.

MTI

Inárritut különösen nagy boldogsággal tölti el, hogy A visszatérőt ilyen sok Oscar-díjra jelölték, a legjobb film mellett esélyes többek között a legjobb férfi főszereplő, a legjobb férfi mellékszereplő, a legjobb rendező, a legjobb operatőri munka díjára. “Mindez az öröm abból fakad, hogy megoszthatom az egész stábbal. Nagy siker, hogy minden részleg esélyes a díjra, szinte mindenkit elismertek” – mondta a rendező az EFE spanyol hírügynökségnek. Külön kiemelte Tom Hardyt, aki a legjobb férfi mellékszereplők között gazdagodhat díjjal.

A Leonardo DiCaprio főszereplésével készült film megtörtént eseményeken alapul, Hugh Glass felfedezőről szól, akit egy medvetámadás után társai magára hagytak a vadonban a 19. száza elején Észak-Amerikában. A visszatérőt Kanadában és Argentínában forgatták, a munkálatok Inárritu szerint kimerítőbbek voltak a rendező minden korábbi filmjének felvételeinél. “Sok áldozatot kellet hoznunk, sok problémán kellett felülkerekednünk, ez volt a legnagyobb szakmai kihívás, amivel eddig szembesültem, de már túl vagyunk rajta. A fontos az, hogy a filmeket érdemeik szerint mérik, és A visszatérő most már önmagáért beszél” – fogalmazott.

Inárritu a tavalyi Oscar-gála nagy győztese volt Birdman – avagy (A mellőzés meglepő ereje) című alkotásával, amely elnyerte a legjobb filmnek, a legjobb rendezőnek, a legjobb eredeti forgatókönyvnek és Emmanuel Lubezki révén a legjobb fényképezésért járó díjat. Az operatőr idén is szerepel a jelöltek között, és ha nyer, sorozatban harmadik Oscarját veheti át a Gravitáció és a Birdman után. Amennyiben Inárritu idén is Oscar-díjat kap a legjobb film kategóriában, történelmet ír, korábban ugyanis senki sem győzött ebben a kategóriában két egymást követő évben. A rendezők között is csak kétszer fordult elő, hogy egymást követő két évben ugyanaz kapott Oscart: John Ford az Érik a gyümölcsért (1940) és a Hová lettél, drága völgyünk? című filmért (1941), valamint Joseph L. Mankiewicz az Egy levél három asszonynak (1949) és a Mindent Éváról című filmért (1950).

“Még csak gondolni sem akarok erre. A munkát elvégeztük, a döntés az akadémia kezében van, és mivel semmit sem tehetek ez ügyben, inkább igyekszem mással foglalkozni – reagált az összehasonlításokra a mexikói művész. Az Oscar-díjakról az amerikai filmakadémia több mint 6200 tagja határoz, az elismeréseket február 28-án adják át a hollywoodi Dolby Színházban. A legjobb idegen nyelvű filmek között a Saul fia című magyar film, Nemes Jeles László holokausztdrámája is esélyes.