Az indiai Akhil Sharma Family Life című regénye kapta idén a Dublinban alapított, 100 ezer euróval (31 millió forint) járó nemzetközi irodalmi díjat, az International Dublin Literary Awardot.A nyertes könyv egy nyolcéves indiai fiúról szól, aki családjával az Egyesült Államokba költözik az 1970-es évek végén. A regény az író saját tapasztalataiból is merít, mivel az indiai származású Sharma maga is gyermekkorában vándorolt be Észak-Amerikába – írta a BBC News.

MTI

“Különös dolog olyan emberektől elismerést kapni, akiket tisztelek. Zavarban érzem magam ettől a megtiszteltetéstől” – mondta Sharma, aki a díj 21 éves történetében a harmadik amerikai győztes. Az író jelenleg a New Jersey-i Rutgers Egyetemen dolgozik. Debütáló regényével korábban már elnyerte a PEN/Hemingway-díjat és a New York Times magazin Notable Book of the Year elismerését. A korábban Impac-díjként ismert, jelenleg az ír főváros által szponzorált elismerés idei jelöltjeire 118 város közkönyvtárai tettek javaslatot, és a győztest végül egy tízes szűkített listáról választották ki.

Ez az egyik legmagasabb összegű – 100 ezer euróval járó – irodalmi díj a világon, bármely nyelven megjelent mű pályázhat rá, csupán annyi az előfeltétel, hogy legyen angol nyelvű kiadása is. A Family Life mások mellett a Man Booker-díjas Marlon James, a Pulitzer-díjas Marilynne Robinson és két elsőkönyves író, Mary Costello és Scholastique Mukasonga egy-egy írását utasította maga mögé.