Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Szerdától vasárnapig különleges Föld Fesztivállal várja látogatóit a Fővárosi Állat- és Növénykert, amely a Föld napján startolt. Az állatkert területén tizenkilenc állomáshelyen várják az érdeklődőket. A közönség mentett állatokkal ismerkedhet, bepillanthat a magashegyi és a vízi túrázás különleges világába, s számos érdekességet tudhat meg a sarkvidékek védelméről, valamint a hazai vizek, vízpartok élővilágáról is.

HORPÁCZI DÁVID- Nullahategy

Köszöntőjükben Persányi  Miklós, az állatkert főigazgatója és Klein Dávid expedíciós hegymászó is hangsúlyozták, hogy az állatkert célja, hogy bemutassa a körülöttünk élő állatokat, a természet szépségeit illetve hangsúlyos feladata ezenfelül, hogy megtanítsa azt, hogyan kell ezekre a kincsekre vigyázni. A fesztiválon az állatkert által létrehozott Magyar Madármentők Alapítvány és több partnerszervezetük, többek közt a Duna-Ipoly Nemzeti Park, az MTA ATK Agrokémiai és Talajtani Intézet, az ELTE Konfuciusz Intézet, a Magyarhoni Földtani Társulat, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a WWF Magyarország, a Greenpeace Magyarország, az Ökocsiga Közhasznú Egyesület, az MTK Kajak-Kenu Szakosztály, az Excelsior SE Hegymászó Szakosztály, a Grossglockner Túraszervező Csoport és a Magyar Természetjáró Szövetség is képviselteti magát.

DSC_0006-copy

Tíz és tizenhat óra között tizenkét helyszínen interaktív programokba és bemutatókba is belefuthatunk. Többek között mentett állatokkal, illetve a magyarországi vizek és vízpartok élővilágával megismerkedhet a közönség, de lesz távcsöves madármegfigyelés és madárfelismerés is. Szombaton és vasárnap még hét további programhelyszín lesz. A Pálmaház közelében például ásvány- és őslénybemutató várja a látogatókat a Magyarhoni Földtani Társaság jóvoltából, mellettük pedig a Konfuciusz Intézet segítségével lehet majd ismerkedni a kínai kultúrával.

A szerda délelőtti fesztivál megnyitón a  Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító ZRt. (MAVIR) és az Állatkert által életre hívott Magyar Madármentők Alapítvány közötti együttműködési megállapodást írtak alá, melynek részeként a MAVIR jelentős összeggel támogatja az alapítvány mentő tevékenységét.

DSC_0026-copy

Az erdőterületek csökkenésével a ragadozó madarak, köztük pár fokozottan védett faj előszeretettel fészkel nagyfeszültségű távvezeték oszlopokra, ami komoly szakmai és környezeti problémát okoz. Ennek orvoslására a Műfészek Programot indított a MAVIR, amely biztosítja az otthont kereső madarak létéhez, szaporodásához szükséges alapfeltételeket, egyúttal megfelel a biztonságos villamosenergia-ellátás kívánalmainak is. A lehetőséggel szívesen élnek a madarak is, leggyakrabban a vörös vércsék és kabasólymok, de a Magyarországon honos egyik legnagyobb ragadozó madár, a fokozottan védett kerecsensólyom is.

A madárbarátok egyre szélesedő táborának örömhír, hogy újra elindult a MAVIR élő, internetes közvetítése egy nagyfeszültségű távvezetékoszlopra kihelyezett műfészekből.

Fotók: Horpáczi Dávid

Vezető képünkön Margit, a gólya pózol, aki a sajtótájékoztató alatt cseppet sem zavartatta magát, és bátran sétálgatott az újságírók gyűrűjében. 

 


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •