Megkérdőjelezhetetlen tény, hogy a skandináv filmek rendkívül jellegzetes alkotásoknak számítanak. A kifejezés olyan fogalommá vált az utóbbi évtizedben, mint a svájci óra, a francia sajt vagy a német autó. Szemléletmódjuk látványosan eltér a megszokott, látványos hollywoodi giccstől. Összességében elmondható, hogy amihez a skandináv filmek mindig is nagyon értettek, az az emberi drámák pszichológiailag hiteles bemutatása. Az a dramaturgiai és jellemábrázolásbeli tudás, ahogyan képesek felvillantani a látszólag hétköznapi történésekben rejlő mélységeket és magasságokat, ezáltal tragikus hőssé emelni az átlagembert, kivételes. Épp ezért érdemes a szeptember 7-ig tartó Skandináv Filmfesztiválra ellátogatni, ahol a programot premier előtti vetítések, hazai forgalmazásba nem kerülő játék- és dokumentumfilmek színesítik. A fővárosi Art+ Cinema két moziterme mellett a 9. Skandináv Filmfesztivál most először öt vidéki helyszínen is várja az északi filmek szerelmeseit. Következő összeállításunkban az öt kedvenc, kihagyhatatlan alkotást szedtük össze. 

061.HU ÖSSZEÁLLÍTÁS

1. HAJTÓVADÁSZAT (09.02 21:30, Kertész terem)

A filmfesztivál külön szekciót (Q-ÜGYOSZTÁLY MARATON) áldozott napjaink egyik legsikeresebb és legszövevényesebb filmsorozatának, amelyben egy speciális ügyosztály nyomozásait viszi a vászonra. Innen ajánljuk a 2021-es Hajtóvadászatot, amely Jussi Adler-Olsen világhírű bestseller krimisorozatának adaptációja. A film a nagy sikerrel bemutatott Nyomtalanul, Fácángyilkosok, Palackposta és A 64-es betegnapló után a dán író Q-ügyosztály szériájának várva vart, ötödik darabja. A 2007-ben indult, tízkötetesre tervezett – és jelenleg nyolcadik részénél járó – regényfolyam egyik központi alakja Carl Mørk, a magánéleti problémákkal küszködő, kissé megfáradt koppenhágai nyomozó. Miután részt vesz egy félresikerült rendőrségi akcióban, elöljárói a felderítetlenül lezárt ügyek újravizsgálatára létrehozott Q-ügyosztály élére helyezik. Társa, Assad segítségével megoldatlanul lezárt ügyeket vesznek újra elő, hogy szelektálják és átolvassák a régi aktákat. Ebben a részben egy 14 éves utcakölyköt tartóztat le a dán határőrség egy eltűnt személy útlevelének birtoklása miatt. A rendőrség Q-ügyosztálya és Carl Mørck felügyelő kapja a feladatot, hogy megtalálja a kapcsolatot az eltűnt köztisztviselő és a tinédzser között. A helyzetet nehezíti, hogy az útlevél birtokosát közvetlenül eltűnése előtt pedofíliával vádolták meg, majd az ügyét szokatlan gyorsasággal lezárták.

2. ROSSZUL VAGYOK MAGAMTÓL  09.02. (péntek ), 20:30, Lugosi | 09.04. (vasárnap), 18:15, Lugosi | 09.05. (hétfő ), 20:30, Lugosi

A premier előtti vetítések sorában kapott helyet a Rosszul vagyok magamtól, amely a legjobb skandináv vígjátékok stílusát követi. A norvég fekete komédia története szerint egy fiatal pár, Signe és Thomas meglehetősen egészségtelen párkapcsolatban élnek, folyamatosan rivalizálnak egymással. Amikor a férfi karrierje hirtelen meredeken emelkedni kezd, a nő a lehető legrosszabbul reagál a háttérbe szorulására. Mindenáron középpontban szeretne maradni, ezért kitalált betegségekkel igyekszik magára irányítani a figyelmet. A kezdeti sikereken fellelkesülve Signe egyre radikálisabb megoldásokhoz folyamodik, hogy igazából megbetegítse magát és ne csak a barátai szánalmát és sajnálatát vívja ki.A Rosszul vagyok magamtól világpremierje a világ legrangosabb ’A’ kategóriás filmfesztiválján, a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál Un Certain Regard versenyszekciójában volt. A vígjáték azóta bejárta a világ filmfesztiváljait. A Rosszul vagyok magamtól egyik főszereplője, Anders Danielsen Lie számos népszerű skandináv filmben szerepelt korábban. Az alkotás november 24-tól látható országszerte a mozikban.

3. SONJA , A FEHÉR HATTYÚ | 09.04. (vasárnap ), 16:00, Kertész

A Játékfilmes szekció kihagyhatatlan darabja A Sonja, a fehér hattyú, amely a világ egyik legnagyobb sportolójának, a modern műkorcsolyázás királynőjének állít emléket. A norvég Sonja Henie háromszoros olimpiai, tízszeres világ- és hatszoros Európa-bajnok műkorcsolyázó, aki 1936-ban úgy dönt, visszavonul, és Hollywoodba megy, hogy filmcsillag legyen. Első filmje 1937-ben óriási kasszasiker lesz. Ám ahogy mindennek, a hollywoodi csillogásnak is megvan a maga ára. A film egy figyelemre méltó, ikonikus személyiség történetét meséli el, aki hajlandó mindent feláldozni azért, hogy reflektorfényben maradjon.

4. AZ EMBER, AKIT OVÉNAK HÍVNAK  09.07. (szerda / Wednesday), 18:15, Kertész

A Best of kategóriában korábbi skandináv sikerfilmekkel találkozhat a közönség. Innen hoztuk a nemzetközi bestsellerből készült, kétszeres Oscar-jelölt Az ember, akit Ovénak hívnak című alkotást, amely egy igazi 21. századi mese felnőtteknek, a pórul jártak komédiája. Ove mogorva, magának való ember. Nem igazán értékeli a komputerizált világot, még kevésbé azokat az embereket, akiknek nehezen megy az utánfutós tolatás, vagy akiknek szakembert kell hívni ahhoz, hogy légtelenítsék a radiátorukat. Ove nem érti a szomszédokat sem: hogy miért nem tudják betartani a szabályokat a parkolással, kutyasétáltatással, zajongással kapcsolatban egy kertvárosi övezetben. Az 59 éves Ovét csak a hétköznapi rutinja élteti, és az, hogy Saabot vezessen. És megvan a sommás véleménye mindenkiről, akik képesek Volvót, vagy bármilyen lehetetlen külföldi márkát vásárolni. De hirtelen minden a jelentőségét veszíti, amikor Ovét elküldik a munkahelyéről. S ha mindez még nem volna elég, még egy új család is a szomszédságba költözik, akik annak ellenére látják a férfi hatalmas szívét, hogy Ove mindenkivel azt akarja elhitetni, neki igazából nincs is szíve.

5. TEJHÁBORÚ 09.07. (szerda ), 15:45, Lugosi

A Tejháború a legjobb film, amit az izlandi szövetkezeti mozgalomról és annak hátulütőiről készítettek. A Tejháború egy nem létező, észak-nyugati izlandi falu végében játszódik, a jelenben. A középkorú Inga, férjével együtt keményen dolgozik a farmjukon egy kis izlandi településen. Amikor a férje egy balesetben meghal, a nőnek egyedül kell megállnia a helyét és szembenézni nemcsak az adósságokkal, de a multik fojtogató világával is. Úgy dönt, saját szabályai szerint alakítja új életét és fellázad a farmját is bekebelező korrupt szövetkezeti rendszer és az igazságtalanok ellen.