A polgármester kezdeményezésére a III. kerületi lakcímkártyával rendelkező lakosok ingyenesen látogathatják az Óbudai Múzeum kiállításait, illetve a kerületi iskolások szintén ingyenesen vehetnek részt a múzeumpedagógia foglakozásokon.

061.HU

Bús Balázs polgármester felkérte az Óbudai Múzeum vezetőjét, hogy múzeum látogatói szokásait és a statisztikákat elemezve végezzen átfogó vizsgálatot annak érdekében, hogy a már jól ismert és népszerű ingyenes kulturális programkínálat mellett további kedvezmények lehetőségét tárják fel a III. kerületi lakcímkártyával rendelkező lakosok, illetve a kerületi iskolás csoportok számára. 

Az Óbudai Múzeum fő küldetése a helyi identitás őrzése és a lokálpatriotizmus erősítése a kerület lakosaiban. Küldetésükből adódóan céluk, hogy minél több kerületi lakos számára biztosítsák a kerület múltjának, lakóhelyük történetének, kulturális gyökereinek megismerését. A múzeumok megszerettetése már a gyermekkorban fontos, hiszen a későbbi, felnőttként történő rendszeres látogatások a múzeumról szerzett pozitív gyermekkori élménnyel kezdődnek. Az Óbudai Múzeum ezért tucatnyi, a tananyaghoz illeszkedő, azt kiegészítő múzeumpedagógiai órát kínál az óvodás és iskolás korosztálynak. 

A múzeum 2008-as átalakulása óta az éves látogatószáma a kezdeti 1500 fő/évről az utóbbi évekre elérte a 15-16 ezer főt. A múzeum látogató-összetétel éves vizsgálataiból kimutatható, hogy a látogatók jelentős része ingyenesen vagy az eddigi kedvezményeket igénybe véve látogatta a kiállításokat, amelyeket alapvetően a 194/2000 (XI. 24.) Kormányrendelet határoz meg. 

Mindezeket figyelembe véve megállapítható, hogy a bevételkiesés elenyésző lenne ahhoz képest, amit az Óbudán élők a helytörténet megismeréséből, újabb kulturális élmények szerzéséből profitálnának, ezért a kerület vezetője kezdeményezte, hogy a múzeum tegye lehetővé Óbuda teljes lakossága számára a kiállítások ingyenes látogatását, továbbá a kerületi iskolák csoportjai számára a múzeumpedagógiai foglalkozások nyújtsanak ingyenes lehetőséget tanulmányaik kiegészítésére, elmélyítésére.