Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

2018-ban rendkívüli nyílt napok keretében tárulnak fel a Fővárosi Vízművek telepei a társaság fennállásának 150. évfordulója alkalmából. Iskolai csoportok és egyéni látogatók is bepillantást nyerhetnek az ivóvíz-szolgáltatás és a szennyvíztisztítás meghatározó és a maga nemében egyaránt látványos és érdekes létesítményeibe.

061.hu

A jubileumi évben három napon át, március 22-24. között várjuk az érdeklődőket. Amellett, hogy az év többi napján a nagyközönség elöl zárt, szigorú biztonsági előírások szerint őrzött, különleges építményekbe juthatnak most be az érdeklődők, helyszínenként más-más program is kiegészíti és teljessé teszi a kirándulásnak is beillő látogatásokat.

Kérjük az érdeklődőket, részletesen olvassák el a különböző létesítmények látogatására vonatkozó feltételeket, mert az ivóvíz-szolgáltatás és szennyvíztisztítás szigorú biztonsági és higiéniai előírásai miatt kizárólag azok betartásával áll módunkban fogadni a látogatókat.

A 4 látogatható helyszín:

A legrégebbi: Kőbányai medence

A nyílt napok látogatói körében az egyik legnépszerűbb helyszín a Fővárosi Vízművekkel csaknem egyidős Kőbányai víztároló medence. Az évente mindössze egy-két napra leürített, egyébként a mai napig ivóvizet tároló, 1871 óta működő létesítmény építészeti megoldásai lenyűgözőek és tekintélyparancsolóak. Az Első pesti Vízmű részeként hazai téglából, olasz kőművesek közreműködésével megépített medence láttán sokkal inkább gondolnánk székesegyháznak az építményt, mint vízellátó létesítménynek. Az épületet körülvevő ősfák pedig inkább keltik arborétum, semmint Vízmű-telep benyomását. A három napon át nyitva tartó létesítményt szakmai vezetéssel látogathatják az előzetesen regisztrált csoportok. Március 23-án 13.00-15.00 óra között, illetve március 24-én 9.00-16.00 óra között a regisztráció nélkül érkező érdeklődőket is várják. A programot vízkóstolás, víz-íz teszt, vízfestés és szakmai, valamint biztonságtechnikai és munkagép-bemutatók teszik teljessé.

A legkörnyezetbarátabb: Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep

Március 23-án látogatható a Közép-Európa legjelentősebb és egyik legnagyobb környezetvédelmi beruházásának eredményeként megépült Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep, Európa egyik legkorszerűbb és Közép Európa legnagyobb szennyvíztisztító létesítménye. A szökőkút, a virágzó cserjék, a vízi madaraknak is lakhelyet nyújtó tó, az üzemcsarnokok tetejére telepített növényzettel kialakított zöld tető szerves egységet alkot a forradalmi megoldásokat is alkalmazó, környezetbarát és a fizikai, kémiai, biológiai tisztítás elemeit ötvöző, zárt szennyvíztisztítási technológiával, a hatalmas fehér ballonokként már messziről látható biogáz-termelő egységekkel. A Telep területének 75%-a zöldterület, amely a természet élhető részévé teszi. Ennek köszönhetően a halak, vízimadarak, nyulak is természetes lakói a területnek, sőt, a ritkaság számba menő vörös vércsék is fészket raktak a rothasztó tetején.

A legdélibb: Csepeli ivóvízkezelő mű

Ugyancsak március 23-án fogadja a látogatókat a Csepeli ivóvízkezelő mű, melyet 1996 márciusában helyeztek üzembe a XX. század utolsó évei egyik legnagyobb közműberuházásának eredményeként. A létesítmény legfontosabb feladata, hogy fogyasztásra alkalmassá tegye a csepeli és halásztelki kutak vizét. Az üzemben minden egyes technológiai lépcső hangsúlyozottan környezetbarát, a legkorszerűbb, világszínvonalat képviselő, közvetlen irányítószemélyzet nélkül működő megoldás.  Lélegzetelállító látványt nyújtanak a lezúduló vízzel telt kaszkádos medencék, melyekben kilevegőztetik a nyersvizet. A szervesanyagok kicsapatását szolgáló ózon, a pelyhesítő reaktor, az aktívszén-szűrők, a homok- és szénszűrők teszik teljessé a tisztítási folyamatot és maradandóvá az itt szerzett élményeket. Itt a Fővárosi Vízművek mozgó kiállításával, az Infomobillal is megismerkedhetnek a látogatók.

A legújabb: Budakeszi szennyvíztisztító telep

Március 24-én tekinthetik meg az érdeklődők a Budakeszi szennyvíztisztító telep. A Fővárosi Vízművek legújabb létesítménye rendkívül szigorú technológiai előírások mellett tisztítja meg a város csatornarendszerén keresztül érkező szennyvizetA 2015 szeptemberében zárult budakeszi szennyvízelvezetési és szennyvíztisztítási projektnek köszönhetően a településen bővült a csatornahálózat, valamint megépült az új szennyvíztisztító telep. A világviszonylatban is korszerű membrán technológiával működő telep napi 3111 m3 25 085 LE terhelésnek megfelelő szennyezőanyagtartalmú szennyvíz fogadását és tisztítását teszi lehetővé. A nyílt napra az Infomobil mozgó kiállítása is a helyszínre érkezik.   

Vezető kép:Kőbánya/ Horváth Péter Gyula 061.HU


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •