Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Március 15-én, az 1848-49-es hősök emléknapján ünnepi programokat kínálnak a szervezők mindenütt az országban. Bepillanthatunk a huszárélet szépségeibe, újra indulnak Landerer nyomdagépei, de nosztalgia villamos és korabeli kávéházi hangulat is várja a vendégeket.  Rengeteg ingyenes családi programot kínál az idei március 15., összegyűjtöttünk néhányat, még érdemes elindulni.

061.hu

Mint minden évben, idén is a Budai Várba várják a családokat szabadtéri és a környező múzeumok programjaikra. Az elmaradhatatlan huszártábor mellett a gyermekek ügyességi versenyeken, kézműves foglalkozásokon vehetnek részt, lesz tánctanítás, kiállítások és koncertek, valamint kihagyhatatlan hagyományos magyar gasztronómiai finomságok.

A Petőfi Irodalmi Múzeumban újraindul a sajtógép, most bárki kipróbálhatja Landerer és Heckenast nyomdagépét, amelyen a forradalom 12 pontját nyomtathatták. Emellett játékos feladatokkal, ünnepi hajfonat készítéssel, kézműves foglalkozásokkal, tárlatvezetéssel is készülnek a PIM-ben. Ezen a napon a múzeum kiállításai ingyenesen látogathatóak.

Az Egri várban ahol “nem hirdetni, hanem tanulni lehet a hazafiságot!` igazi végvári gesztussal, zászlófelvonással és ágyúlövéssel köszöntik a tavaszt és március 15-ét. A felnőttek különleges idegenvezetéssel és sétáló csillag (bor)kóstolóval indíthatják az idényt. A Dobó István Vármúzeum kiállításai, és az ünnepélyes zászlófelvonás ezen a napon ingyenesen tekinthetők meg.

Pákozdon, a katonai emlékparkbandr. Szabó József János hadtörténész a kicsiket és nagyokat egyaránt. A belépőjegy megvásárlásával lehetőség van a programon részt venni és a szabadságharc időszakához kapcsolódóan, a citerán kísért ’48-as katonadalokat hallgatni és megtanulni, vagy éppen ’48-as alaki kiképzésen és gyermekfoglalkozásokon (apródképző és jó idő esetén szabadtéri foglalkozások) is részt venni.

A Szentendrei Skanzen Huszártáborában mindenki megvarrhatja a saját kokárdáját, zászlóját, de készül korabeli ajándék, monogramos keszkenő, díszített mézeskalács is a hadba vonulóknak. Szólnak a katonabúcsúztató dalok, elsajátíthatók a különböző tájak verbunk táncai is. A megfelelő huszáröltözethez nem maradhat el a huszárcsákó és a fakard közös elkészítése sem. A huszártáborban a Történelmi Lovas Egyesület tart lovas díszbemutatót és huszárkiképzést, ahol a huszárok viseletét, fegyvereit, a paripák felszerelését is megismerhetik az érdeklődők. Március 15-én a Skanzenbe ingyenes a belépés

A Várkert Bazárban egész nap ingyenes programokkal várják az érdeklődőket. Korabeli kávéházi hangulatot varázsolnak, a kicsiknek kézműves foglalkozásokkal készülnek, valamint lesz divatbemutató és színházi est is. Készíthettek ünnepi kokárdát, fakardot és falovacskát is. A családi foglalkoztató mellett, filmvetítések, igazi lovas huszárok és sziluettvágó várják a látogatókat

Huszártábort szerveztek  Kőbányán is, a Rottenbiller parkban. Ezen a napon magad is huszár lehetsz!  – hirdetik. Megismerhetjük a szabályos huszáröltözetet, a korabeli fegyvereket, lószerszámokat, a pengehasználat alapfortélyait. A parancsnoki sátorban csatákat vívhatunk, a gyakorló téren kipróbálhatjuk testi ügyességünk, sőt, sajt dobunkat is elkészíthetjük.

A fővárosban nosztalgia villamos közlekedik Újbuda-központ és Kamaraerdő között. Indulások Újbuda-központtól (41-es villamos megállója): 10:05, 11:20, 13:05, 14:20, indulások Kamaraerdőből: 10:45, 12:00, 13:45, 15:00.


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •