Idén is megrendezik a Budapesti Nemzetközi Cigány Filmfesztivált, amelynek fókuszában az 1848-49- es forradalom és szabadságharc 170. évfordulója.

061.hu

A szervezők arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy romák abszolút részesei voltak a magyarság egyik legfontosabb történelmi pillanatának: körülbelül hatezer cigány honvéd harcolt a szabadságharcban – írja az Index.

A témában szerveznek kerekasztal beszélgetést, de több mozifilmet is, mint például a Brazilok vagy a Lajkó, cigány az űrben is meg lehet majd nézni ingyen.

A megnyitó május 24-én lesz 17 órától az Art+ Cinemában. A mozi előtt a Szilvási Gypsy Band vezetésével tartott flashmob indítja az eseményt, majd Lakatos Klára grafikusművész kiállításának megnyitója következik, a tárlatot Balogh Tibor festőművész nyitja meg. Ifj. Suki András zongoraművész Liszt-darabot játszik majd, a 100 Tagú Cigányzenekar kamaraegyüttesétől pedig verbunkosokat és Kossuth-nótákat játszik. Fellép a Romano Glaszo és a Szilvási Gypsy Band, valamint a C-ESZ- FISZ-A. A fesztivált Langerné Victor Katalin, az Emmi helyettes államtitkára nyitja meg.

A műsor után a Historia Romani c. filmet vetítik le, amely a romák 1948-49- es eseményekben betöltött szerepét mutatja be, a fesztiválon pedig a roma holokausztról is vetítenek több alkotást. 

A részletes programról itt olvashat.