Ünnepelje a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeummal  Louis Armstrong születésnapját. Az intézmény augusztus 5-én és 6-án ingyenes jazz koncerttel emlékezik meg a zseniális zenészről.

061.HU 

A kecskeméti Bohém Ragtime Jazz Band által indított Oh Yeah mozgalom célja, hogy a klasszikus jazz nemzetközi ünnepévé váljon Louis Armstrong születésnapja, augusztus 4-e. 2011 óta világszerte kilenc országban (Anglia, Ausztrália, Brazília, Hollandia, Németország, Spanyolország, Szlovákia, USA és Magyarország) voltak Oh Yeah Day-koncertek, Texasban Oh Yeah Day Fesztivált is rendeztek.

PROGRAMOK

2016. augusztus 5., péntek, 19 óra: David Lukacs (Hollandia) és Harry Kanters (Hollandia) klarinét/szaxofon-zongora duója

2016. augusztus 6., szombat, 19 óra: Evan Arntzen (Kanada/USA) és Dave Blenkhorn (Ausztrália/Franciaország) klarinét/szaxofon-gitár duója; Mimi Blais (Kanada) zongorista, a ragtime királynője

MI AZ AZ „OH YEAH”?

Az Oh Yeah az élet igenlését jelenti: az az érzés, amikor kiszakad belőlünk egy „Oh Yeah” …elismerésünk jeleként, egy jó koncerten, egy jó ital vagy egy csodálatos nő láttán. Az Oh Yeah életérzés a szabadság zenéjén, a jazzen keresztül törhetett fel először szabadon és terjedt el világszerte. Élje át mindenki ezt az érzést a Louis Armstrong születésének évfordulójához, augusztus 4-éhez legközelebb eső hétvégén! Oh yeah!

MIÉRT A KLASSZIKUS JAZZ?

Az Oh Yeah az életigenlés esszenciája. Az életöröm végtelenül egyszerű, a világon mindenki számára érthető megnyilvánulása, ami a legtöbbek szemében a klasszikus jazz királyához, Louis Armstronghoz kötődik. Ő volt az, aki ezt az egyszerű, mégis kifejező szókapcsolatot rendszeresen használta zenéjében. Az Oh Yeah-érzés az, ami elfeledteti az emberrel a hétköznapi gondokat. Az Armstrong-féle életöröm azóta sem változott, s noha minden zenei műfajnak megvan a maga „Oh Yeah”-je, a klasszikus jazz az egyetlen, aminek lényege máig változatlanul él. És ebből az Oh Yeah-ből tört felszínre később a blues, a rhythm and blues, a rock’n’roll, a rockabilly, a funky, innen ered Elvis, a Beatles és a hippi-korszak. Ez az az érzés, ami örökké velünk lesz, amire mindig vágyni fogunk, zenével, vagy anélkül. Akkor is, ha esetleg nem tudjuk, hogy a forrás a klasszikus jazz, Louis Armstrong.