Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Stílszerűen, a továbblépést szimbolizálva lábbeli kiállítással búcsúzik a Néprajzi Múzeum otthonától, ugyanis az intézmény a Belvárosból, a volt Magyar Királyi Kúria épületéből a Liget Budapest Projekt keretében a 14. kerületbe költözik. Március 5, amely a kiállítás nyitónapja egybe esik a Néprajzi Múzeum Napjával, amely egy egész napos, ingyenes, nyitott rendezvény, ahol színes programokon keresztül tekinthetnek be a múzeum szakmai munkájába, eredményeibe és kulisszatitkaiba. 

061.HU

A Néprajzi  az ünnepnappal Xántus János igazgatóőrré történő kinevezése előtt tiszteleg, nem csak kiállítás megnyitóval, hanem különböző előadásokkal, tárlatvezetésekkel, bábszínházzal, kézműves foglalkozásokkal és koncertekkel.

A múzeum történelmében azonban ehhez a naphoz egy másik mérföldkő is kapcsolódik majd ezentúl, ugyanis a Kossuth Lajos téri műemlékpalotában a Bocskor, csizma, paduka című tárlat lesz az utolsó időszaki kiállítás. 

Az obi-ugor asszonyok gyöngyös cipője, ’30-as évekből. Fotó: neprajz.hu

A kiállítás a Néprajzi Múzeum gyűjteményének egy tárgytípusa, a lábbelik példáján mutatja be a néprajzi tárgy idő- és térbeli változatosságát, használatának és jelentéseinek gazdagságát. Kísérletet tesz arra, hogy a  Múzeum Kárpát-medencei és nemzetközi lábbelianyagának jelentős részét, csaknem kétszáz év különféle tárgyait egymás mellé helyezve a merítést együtt értelmezze.

Kulturális kalandozásra hív: a magyar vidék, Európa és távoli földrészek reprezentánsainak aprólékos megfigyelésére. A kiállítás nem teljes öltözetek részeként láttatja a lábbeliket – a „viseletkiegészítők” ezúttal főszerephez jutnak. Az anyag nincs időrendi sorba rendezve, és régiók szerint sem illesztették össze. A bevezető három példa – bocskor, csizma, paduka – kibontása és a mezítlábasság terme után a tárgyakat a hétköznapok és ünnepek fogalma köré csoportosították a kurátorok. Éghajlat, földrajzi és épített környezet, életmód, vallás, társadalmi nem, életkor kategóriái tagolják tovább az anyagot.

A Néprajzi Múzeum napjának programjairól ITT tájékozódhat!

A kiállítás 2017 november 30-ig látható!

Vezető kép: owl.hu


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •