Idegenvezetők világnapja alkalmából ingyenes programokra várja az érdeklődőket a III. kerület. A részvételhez sikeres regisztráció szükséges.

061.HU

PROGRAMOK:

Február 22.

15.00
Óbuda eltűnt utcái – tematikus történeti séta bel-Óbudán. 

Múzeumi sétánk során a résztvevők megismerkedhetnek a különböző okok miatt (hídépítés, szanálás, panelépítés) eltűnt, megszűnt, hajdanvolt utcák elhelyezkedésével, történetével és fontosabb épületeivel Belső-Óbudán. A sétán felidézzük a régi városrész elfelejtett hangulatát és világát.

Találkozó:  14.45 órakor az Óbudai Múzeum recepcióján (1033 Budapest, Fő tér 1., bejárat a Szentlélek tér felől)
A sétát vezeti: Horváth Péter – történész, múzeológus
Időtartam: kb. 90 perc

Február 23.

11.00 óra
A fikciótól a valóságig – ingyenes kurátori tárlatvezetés az Óbudai Múzeum időszaki kiállításában. (max 15 fő)

Óbudai veduták, metszetek és térképek 1600-tól 1873-ig. Az Óbudai Múzeum időszaki kiállítása Óbudát vizuális módon kívánja megragadni és bemutatni az újkortól a város egyesítéséig, 1873-ig. A kiállításban tematikai egységek időrendben követik egymást, amelyben metszeteken, városlátképeken és térképeken keresztül tárul fel az elfeledett, vagy véletlenszerűen ábrázolt Óbuda városrésze, hol a fantázia és fikció, hol a valóság és részleges fikció határmezsgyéjén mozogva. A kiállítás betekintést nyújt egy 18-19. századi földmérő és kartográfus műhelyébe korabeli eszközökkel és metszetekkel, valamint leírásokkal illusztrálva a tevékenységét, valamint helyet kap egy 19. századi metszetkészítő eszköztára és művészeti produktumai. A tárlat során a metszeteken és térképeken keresztül megérthetjük az újkor művészi és funkcionális vizuális kultúráját és szemléletmódját.

Találkozó: 10.45 órakor az Óbudai Múzeum előterében (1033 Budapest, Fő tér 1.)
A tárlatot a kiállítás egyik kurátora vezeti.
Időtartam: 60 perc

11.00
Interaktív tárlatvezetés az óbudai Vasarely Múzeumban

Az egykori Zichy kastély dunai szárnyában nyílt meg 1987-ben a művész jelenlétében az óbudai Vasarely Múzeum. A nem rég újrarendezett állandó kiállítás mintegy száz művön át követi a 20-as évektől Budapestről induló, a Bortnyik Sándor Műhely Bauhaus-elveken alapuló progresszív szellemiségű iskolán nevelkedett művész 60-as,70-es évekig ívelő alkotói korszakát. Az interaktív tárlatvezetésen Victor Vasarely – Vásárhelyi Győző ( 1906-1997 ), az optikai festészet, vagy „op-art” legjelentősebb képviselőjének műveivel, kinetikus alkotásaival ismerkedhetünk meg .

Találkozó: 10.45 órakor Vasarely Múzeum előcsarnokában (1033 Budapest, Szentlélek tér 6.)
Tárlatvezetés: 11.00 órától
Időtartam: 60 perc
A tárlatot vezeti: Juhász Litza múzeumpedagógus
Az Idegenvezetők Világnapja alkalmából a Vasarely Múzeum a belépti díjak árából 50 %-os kedvezményt nyújt.
A teljes árú belépődíj: 400 Ft/fő
A tárlatvezetés csoportdíja: 15 főig 8000 Ft, 30 főig 10000 Ft.

Regisztráció ITT maximum 20 fő.

14.00
Természetjárás Óbudától

A sétánk útvonala: a Bécsi utat keresztezzük, majd egy lankás emelkedőn felmegyünk a Doberdó utcán át a kiscelli parkba, érintjük a Szent vér Kápolnát, és a Kiscelli kastély – park szélső részét – elhaladunk, a Mátyás-hegy délkeleti kőfejtő (bányaudvara) előtt és tovább gyalogolunk a Pál-völgyi-barlangig. Sétánk hossza 5 km, jelentősen szakaszán emelkedőn fogunk haladni. Kérjük az időjárásnak megfelelő öltözetben és kényelmes, bejáratott lábbeliben jelenjenek meg!

Találkozó: 14.00-kor az Óbudai Árpád Gimnázium előtt (Bp. III. Nagyszombat u. 19 ), az Óbudai Katinyi mártírok parkja emlékművénél.
Megközelítés: a budai fonódó villamosak bármelyikével, illetve a 9-es, 29-es, 111-es valamint a 109-es buszokkal (a Nagyszombat utcánál kell leszállni).

15:00
Óbuda és Rózsadomb határán

Fényűzés az Osztrák-Magyar Monarchiában- rendhagyó tárlatvezetés a Kiscelli Múzeum állandó kiállításán 

A vezetés A főváros régisége” és a “Közterek és magánterek”című állandó kiállítás anyagát mutatja be. Sorvezetőjéül irodalmi alkotások szolgálnak. Az idézetek az Osztrák-Magyar Monarchia társadalmi rétegeinek világába kalauzolnak a múzeumban kiállított tárgyakon (a nagypolgári élet díszletein, a lakások szalonbútorain, a dzsentri ruhatárán) keresztül. E múltidézésből nem marad ki az alig látható alsó-középosztály lét tere, a nagypolgári környezet hátterében élő cselédség emléke, és a kortárs mecenatúra rendszere sem. A vezetésen elhangzó művek többek között Kassák Lajostól, Kosztolányi Dezsőtől és Harsányi Zsolttól valók.

Az irodalmi tárlatvezetést Gucsa Magdolna, a Kiscelli Múzeum  közönségkapcsolati munkatársa tarja

Időtartama:  60 perc

Az Idegenvezetők Világnapja alkalmából a Kiscelli Múzeum eltekint a tárlatvezetés díjától, és egységes 800,- Ft/fő belépő díjat kínál. A vezetés előtt ezzel a félárú jeggyel a Te jössz?! A társasjátékok története című tárlat is megtekinthető.

Regisztráció[email protected], max. 20 fő

Február 25. 

10.00 
Séta Óbudán, látogatás a Lajos utcai zsinagógában 

Találkozás és indulás: Szentlélek tér, Vasarely Múzeum előtt, a buszmegállóban  (Bp. III. Szentlélek tér 6.)

Útvonal: Zichy kastély: Vasarely (1906–1997, op art) Múzeum – Fő tér 1. sz. Óbudai Múzeum, ex- Zichy kastély  (1757, Jäger J.Henrik, Bebó károly) – Szentháromság-szobor – Kassák (1887-1967) Múzeum (PIM) – Fő tér – Postakocsi vendéglő – Szinbád – Várakozók – Laktanya u. 7. : Varga Imre Múzeum – Városháza – Római légiós tábor – Flórián-tér (ex. római légiós tábor kp. romjai – Római fürdő múzeum) – Református templom – Lajos utca 168. sz.: Szent Péter és Pál templom – Korona tér 1.sz.– Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum / Krúdy-emlék – Kiskorona u. 7. sz: Óbudai Társaskör (ex-fogadó és kávéház, 1818) – Klarisszák kolostorának (1334) romjai – Evangélikus templom – Római Amfiteátrum (távolról) – – Lajos u. 136-138.sz Goldberger Múzeum – középkori piactér – 158. BTM Budapesti Galéria – Lajos u 163. A főváros legrégebbi működő zsidó imaháza, az Óbudai Zsinagóga (Kandherr,1821)

Az épületek közül csak a Lajos utcai Óbudai Zsinagógát látogatjuk meg. A séta időtartama: 3 óra
A városnéző séta: térítésmentes
A városnéző sétát vezeti: Bodnár Lajos  idegenvezető A Zsinagógában a vezetést Ambrus Klára helyi vezető tartja 13.00 órakor, a városnéző séta után.
A zsinagógában a vezetés díja:  800 Ft/fő.
A tiszteletadás jeleként kérjük, a férfiak a zsinagógába fedett fejjel sapkában, kalapban lépjenek.
Regisztráció ITT (az oldal alján lévő boxban) maximum 25 fő számára.

10.30
“A Goldberger…” – tárlatvezetés a Goldberger Textilipari Gyűjtemény állandó kiállításában

Az Óbudai Múzeum–Goldberger Textilipari Gyűjteménye új állandó kiállításával méltó emléket kíván állítani az 1784-ben, Goldberger Ferenc által alapított, és több mint 200 éven át fennállt textilgyár történetének. A kiállításnak kettős küldetése van: Egyrészt, öt nagy egységre bontva mutatja be azt a folyamatot, amely során a néhány fős manufaktúraként induló kékfestőműhely – a család egymást követő generációinak modernizálása következtében – világhírű vállalattá fejlődött. Ezzel nem csak Óbuda életére volt nagy hatással, hanem meghatározó szereplőjévé vált a korabeli magyar gazdaságnak, Majd választ kaphatunk arra, hogy miként létezett a szocialista gazdaságpolitika korszakában, illetve mi vezetett a megszűnéséhez. Másrészt kiállításunk arra is törekszik, hogy a gyár fejlődésének bemutatása közben – számos interaktív elem segítségével – érthetővé tegye a textilnyomás technológiáját.

Találkozó: 10.15 órakor a Goldberger Textilipari Gyűjteményben (1036 Budapest, Lajos utca 136-138.)
A tárlatot vezeti: Tamás István – tárlatvezető
Időtartam: 90 perc
A programon való részvétel ingyenes, feltétele az előzetes regisztráció a [email protected] e-mail címen.
A csoport maximális létszáma 15 fő.

11.00
Séta a Krúdy-negyedben, látogatás a Lajos utcai zsinagógában

Találkozás: Bp. III. Flórián téri aluljáró, 1-es villamos lejárati lépcsőjénél

Útvonal: Flórián tér- Kálvin köz – Krúdy-negyed: Kis Korona utca – Korona tér – Mókus utca; Perc utca- – Pacsirtamező utca – Lajos utca

Kálvin köz 4. Ref. templom – Kis Korona utca 7. Óbudai Társas Kör- Korona tér 1. Krúdy-ház – Mókus utca 22.:  Kéhli vendéglő  –  Mókuskert- Szent Péter és Pál plébániatemplom és körzete középkori piactér- Óbudai Klarissza templom és kolostor romjai- 136-138. Goldberger Textilipari Gyűjtemény az egykori  Goldberger – gyár –  Perc utca- Pacsirtamező utca –  Aquincumi katonai amfiteátrum –  Lajos utca 163. Óbudai zsinagóga

A séta időtartama: kb. 2,5  óra
A sétát vezeti: Sípos István idegenvezető
A városnéző séta után a zsinagógában a vezetést 13.00 órakor Ambrus Klára helyi vezető tartja.
A zsinagógában a vezetés díja:  800 Ft/fő.

Regisztráció[email protected], 30 fő

A tiszteletadás jeleként kérjük, a férfiak a zsinagógába fedett fejjel sapkában, kalapban lépjenek

16.00
Ez sör! A sernevelőtől a sörgyárig (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum) 

Kik és hogyan főztek sört Magyarországon? Miért Kőbánya vált a magyar sörgyártás fellegvárává? Bor- vagy sörivó a magyar? Polgári vagy munkásital a sör? Ilyen kérdésekkel foglalkozik a kiállítás, melyen a hazai sörfőzés és -fogyasztás történetét mutatjuk be. 

Találkozó: 15.45 órakor a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (Bp. III. 1036 Budapest, Korona tér 1.) előterében

A tárlatvezetést Török Róbert muzeológus tartja.
Időtartam: kb. 60 perc
Részvétel: normál múzeumi belépőjegy megváltása. Felnőtt 1000,- Ft; diák (6 év felett, 26 év alatt) és nyugdíjas (62 év felett, 70 év alatt): 500,- Ft
http://www.mkvm.hu/index.php?p=altinfo&m=latogatas
Az Idegenvezetők Világnapja alkalmából a tárlatvezetési díjtól a Múzeum eltekint. A megváltott jeggyel a múzeum összes kiállítása megtekinthető.

Regisztráció: Kiss Hajnalkánál a [email protected] e-mail címen, vagy az + 36 (1) 375 6249-es telefonszámon.  A kiállítótér mérete miatt a jelentkezők száma korlátozott: max. 40 fő/vezetés.