Az Óbudai Sport és Szabadidő Nonprofit Kft. Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának támogatásával, immár ötödik alkalommal, idén is megrendezi a Szabadidő, szeretem! elnevezésű ingyenes sportrendezvény-sorozatát. Szerdán sajtótájékoztató keretében számoltak be a szervezők az idei Szabadidő, szeretem! sportrendezvény-sorozat céljáról, eseményeiről.

061.HU

Csiki Attila, az Óbudai Sport Nonprofit Kft. cégvezetője az rendezvénysorozat állomásait ismertette, amely idén 8 eseményt jelent, ingyenes sportolási lehetőséget kínálva kicsiknek, nagyoknak, fiataloknak és időseknek egyaránt. A cégvezető elmondta, hogy a céljuk ebben az évben is megegyezik a korábbi évek célkitűzésével, vagyis, hogy felhívják a III. kerületi lakosság figyelmét az egészséges, aktív életmód fontosságára. Mint fogalmazott minden évben igyekeznek valami újdonságot felmutatni, vagy programokat a lakossági igényekhez igazítani. Idén újdonság, hogy a 7 km-es futás során is lesz időmérés, valamint az időseknek nordic walkig számot is beiktattak. Csiki Attila megragadta az alkalmat, hogy a jelenlévőket az első alkalomra invitálja, ami 20-án kerül megrendezésre. Az az indulók a felkészültségüknek megfelelően egy hosszú egy rövid és egy családi táv közül  választhatnak, amelyek sorrendben 28 km, 16 km és 6 km hosszan a Budai-hegyek útvonalán halad végig. Büszkeséggel emelte ki, hogy a 2015. évi részvételi számok is mutatják, hogy a lakosság érdeklődése töretlen, a tavalyi évben 6540 fő vett részt a programokon, így az elmúlt négy évben 28 090 ember figyelmét sikerült felhívni az egészségmegőrzés és a mozgás fontosságára.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Óbuda-Békásmegyer országgyűlési képviselője eddig minden évben részt vett az eseményen, megmérettette magát a futószámban. “Tavaly már az egyik lányommal futottam a Futófesztiválon, idén igyekszem úgy szervezni áprilisban a programomat, hogy a családommal együtt állhassunk a rajthoz” – tette hozzá a miniszter. A rendezvény kapcsán elmondta, hogy a kerület adottságai kiválóak, párosulva a jó szervezéssel tökéletes terepet és alkalmat biztosítanak a tömegsportok megrendezésére, illetve a gyermekek versenyszerű sportolásához is. Óbuda-Békásmegyer mint fogalmazott, ezzel a rendezvénysorozattal kitűnik a kerületek közül, mert jól láthatóan a programokkal az egész évet felölelve nyújtanak ingyenes sportolási lehetőséget a családoknak.

Bús Balázs polgármester az Önkormányzat céljait tekintve kiemelte,hogy szeretnék ha minél sportosabb lenne a kerület és ennek érdekében folyamatos fejlesztéseket hajtanak végre. Ha csak a számokat nézzük – ecsetelte a kerület vezetője, a tavalyi évben a támogatott sportegyesületeken keresztül több mint 2500 gyermek sportolását segítettük. Alapvetően azt gondolom, a rendezvénysorozat többről szól, mint a sport, itt egy népegészségügyi programot valósítunk meg, amelynek részei az ingyenes egészségügyi szűrések is. A szűréseken keresztül közel 3200 főt értünk el a tavalyi évben. Bús Balázs a kezdetekre visszatekintve elmondta, hogy 7 évvel ezelőtt az Egészségolimpia névre keresztelt programból nőtte ki magát a mostani rendezvény, igazodva a kerület adottságaihoz és helyi közösség elvárásaihoz.

Kozmann György, sportért felelős helyettes államtitkár szerint is helyes és fontos a népegészségügyi megközelítés, hiszen a kormányzat célja is az, hogy a népegészségügyi adatokon javítson. Ezeket ilyen és hasonló jellegű programokkal lehet elérni, amelyek azon kívül, hogy cselekvésre ösztönöznek, a gondolkodásmódot is pozitívan befolyásolják.

Az esemény fővédnöke idén Storcz Botond háromszoros olimpiai bajnok, a Magyar Kajak – Kenu Szövetség szövetségi vezetőedzője, aki örömmel vállalta a fővédnöki szerepet. Az Olimpia évében különös jelentőséget kap, az egészséges életmód népszerűsítése, a rendezvény alapvető céljai pedig egybeesnek az ötpróbás játékok célkitűzésével, eszméjével, így éppen ezt szolgálja – fejtette ki a sportoló. Véleménye szerint a sportokkal meg kell ismertetni a gyerekeket, be kell mutatni nekik azokat, hogy kedvet kapjanak hozzájuk.

Dr. Bartha Csaba, a MOB helyettes sportigazgatója arról beszélt, hogy a szabadidősportok terjesztése az egyik legfontosabb feladata a Magyar Olimpia Bizottságnak is. Ennek során azt próbálják elérni, hogy az eredendően szervezetlen szabadidőt szervezetté tegyék, legfőképpen sporttal, amely a testkultúra alakításhoz, a gyermekek koordinációja, kondíciója, emocionális és kognitív képességeinek fejődéséhez járul hozzá.

A sportrendezvény-sorozat idén is összekapcsolódik a jótékonysággal, amelyről Dr. Schultheisz Judit, a Gézengúz Alapítvány orvos igazgatója beszélt. Elmondta, hogy az Alapítvány 25 éve működik Óbudán, elsősorban koraszülött és központi idegrendszeri sérült gyermekekkel foglalkoznak. A rendezvény kapcsán hívta fel a figyelmet arra, hogy a sport és a koraszülöttek terápiás kezelése mennyire összefonódik, a sérült gyermekeket vízi terápiával, úszással segítik fejlődésükben. Örömét fejezte ki, hogy idén ők a támogatott szervezet, mert az ilyen alkalmak hozzájárulnak ahhoz, hogy az egészséges emberek közelebb kerüljenek a sérült társaikhoz, empátiát és elfogadást ébresszenek bennük.

A rendezvény egyik állomása az ifjúságot célozza, a Sportágbörze lehetőséget biztosít az iskoláknak, hogy elnyerjék a Legsportosabb óbudai iskola díját és az azzal járó 100.000 Ft értékű sportszerfelajánlást.