Morcsányi Géza emlékére péntektől vasárnap estig ingyenesen lehet megnézni Enyedi Ildikó Testről és lélekről című, Arany Medve díjjal jutalmazott és Oscar-díjra jelölt, nagy sikerű filmjét a Nemzeti Filmintézet streamingoldalán, a FILMIO-n, írja a We Love Budapest.

061.hu

Morcsányi Géza műfordító, dramaturg és szerkesztő, a Magvető Kiadó egykori igazgatója életének 71 évében a napokban.

A 2017-ben, mintegy két évtized kihagyás után új mozifilmmel visszatért Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotása a szerelem törékeny csodájáról mesél, és egy csapásra világsiker lett: elnyerte a Berlinale fődíját, az Arany Medvét, sőt a filmkritikusok nemzetközi szövetsége (FIPRESCI) rangos díját, az ökumenikus zsűri és a Berliner Morgenpost olvasói zsűrijének díját is. Majd első magyar filmként Enyedi kapta a sydney-i filmfesztivál fődíját. Herbai Mátét, a világ legjelentősebb operatőri fesztiválja, a Camerimage zsűrije tüntette ki fődíjjal. Az Európai Filmakadémia tagjai a Testről és lélekről női főszerepében nyújtott lenyűgöző alakításáért Borbély Alexandrát díjazták.

A fanyar humorú szerelmes film története során két zárkózott ember az álmaikban szarvasként találkozik. Enyedi Ildikó a Testről és lélekről férfi főszerepére Morcsányi Gézát, a magyar irodalmi élet meghatározó alakját kérte fel.

A filmet itt nézhetik meg.