Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

A Dán Nagykövetség november 7-től Sarkvidéken innen és túl címmel nagy sikerű programsorozatot szentelt az Északi-sarkvidéknek, melynek záró rendezvényére a Fugában kerül sor december 5-én 19 órakor. Az est vendége Martin Breum, az Északi-sarkvidék nemzetközileg elismert szakértője, aki sok-sok illusztrációval fűszerezve mutatja be Grönland ezidáig ismeretlen arcát.

nullahategy.hu

Bartin Breum Amikor eltűnik a jég c. vitaindító könyvében a természeti kincsekben gazdag Grönland Dániához fűződő viszonyát veszi górcső alá, beszámol a nagyhatalmi álmokat dédelgető anyaország elképzeléseiről, az Északi-sarkért folytatott harcról, s nem mellesleg Kína sarkvidéki törekvéseiről is. A dán szerző néhány évvel ezelőtt részt vett a LOMROG III nevű északi-sarki expedíción, melynek során a kutatók a Jeges-tenger fenékterületét vizsgálták.

Martin Breum prezentációját az idei Skandináv Filmfesztivál egyik sikerfilmjének a vetítése követi. A Thule-akták valós történeten alapul. 1968. január 21-én egy atomtöltetet szállító amerikai bombázó zuhant le egy amerikai légibázis közelében a dán fennhatóság alatt álló grönlandi Thule mellett. Az érintett kormányok elkendőzték az esetet, az ügyet lezártnak nyilvánították, ám 18 évvel később Poul Brink újságíró felfigyel a nukleáris baleset gyanús körülményeire, és a fiatal riporter nyomozni kezd

A programhoz kapcsolódva az Északi-sarkvidék természeti és kulturális örökségébe ad betekintést a Sarkvidékünk jövője című pop-up kiállítás. A Grönlandot középpontba állító tárlat többek között olyan témák köré szerveződik, mint a klímaváltozás, a páratlan szépségű sarkvidéki táj és természet, az identitás és az őslakosság közösségi élete. Grönland a Föld legnagyobb szigete, melynek 80%-át helyenként 3000 méter vastag jégtakaró borítja, ám egyben a Föld leggyérebben lakott vidéke is. Lakosságának száma alig haladja meg az 56000 főt.

A sarkvidék napjainkban gyors és drámai átalakuláson megy át. A globalizáció, az új technológiák megjelenése, a klímaváltozás és a globális felmelegedés hatásai azonban nemcsak az őslakosokat, hanem mindannyiunkat új kihívások elé állítanak. E változások jövőbeni következményeit egyelőre a világ legkiválóbb tudósai sem képesek megjósolni. Mindeközben ádáz küzdelem zajlik a színfalak mögött a terület háborítatlanságát megóvni szándékozó és természeti kincseit kiaknázni akaró érdekfelek között.

A Sarkvidéken innen és túl c. programsorozat utolsó állomása a Dán Nagykövetség és a Fuga együttműködésében valósul meg. A programra a belépés ingyenes. A Sarkvidékünk jövője c. kiállítás december 12. és 23. között megtekinthető az Európa Pontban.


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •