Júliusban és augusztusban egy-egy estére mozivá alakul át a Hopp Kert, Irány Bollywood! címmel ingyenes kertmozival várják az érdeklődőket.

061.hu

A július 19-ei vetítés előtt Vajdovich Györgyi filmesztéta segítségével betekintést nyerhetünk a bollywoodi filmművészet témáiba, egyúttal segítséget kapunk ahhoz is, hogy hogyan értelmezzük a kulturális toposzokat, a humort és más műfaji jellegzetességeket. Ezt követően levetítjük Az év diákja című, Indiában elképesztő népszerűségnek örvendő, őrületesen látványos táncos-romantikus komédiát.

Karan Johar Bollywood egyik legismertebb rendezője, aki legendás bollywoodi sztárokkal dolgozott együtt, ehhez a filmjéhez mégis addig szinte teljesen ismeretlen színészeket válogatott. A rendező tehetségesen ötvözi a jól bevált klasszikus elemeket a mai trendekkel, így nem csoda, hogy a filmnek köszönhetően az itt megismert színészek további útja is nyílegyenes volt a sztárság felé.

A film hősei olyan indiai fiatalok, akik bár modern értékrendet és álmokat követnek, azért még fontos szerepet tölt be életükben a család. A történet egy kórházban kezdődik, ahol a már a felnőttek világába tartozó egykori diákok egy tanáruk betegágyánál újra találkoznak, és közösen emlékeznek vissza diákéletük legelképesztőbb időszakára. A felidézett pillanatok középpontjában egy iskolai verseny áll, melynek fődíja Az év diákja cím és a hozzátartozó serleg. A számos jelenetében Karan Johar régi nagy filmjeit idéző filmhez készült zene a 2012-es év egyik legnagyobb sikere lett.

Augusztus 30-án A sztori című indiai thrillert nézhetik meg a kertmoziban.

Először Válóczi Róbert indológusnak, az ISTEN | NŐ kiállítás kurátorának bevezető előadását hallgathatják meg a vetítésre kerülő filmnek az indiai filmművészetben betöltött helyéről. A sztori előzménye: Kalkuttában, a metróban egy gáztámadás következtében többen életüket vesztik és hatalmas káosz lesz úrrá a városon. Két évvel később a város legnagyobb ünnepsége, a Durgá púdzsá idején a várandós Vidjá Bagcsí ugyanebbe a zűrzavaros metropoliszba érkezik Londonból, hogy megkeresse eltűnt férjét, Arnabot. A kétségbeesett nőt egy fiatal rendőr, Raná segíti a nyomozásban. A kutatás során Vidjának egyre több súlyos titokkal kell szembenéznie, férje ugyanis kísértetiesen hasonlít Milán Damdzsíra, akinek a személyét a nyomok egyre inkább összekapcsolják a két évvel ezelőtti metrótámadással. Vidjának egyedül kell szembenéznie magánéleti krízisével, valamint India egyik legkaotikusabb és legveszélyesebb nagyvárosával is.

A 2012-ben bemutatott thriller érdekessége, hogy megkérdőjelezi az indiai nő tradicionális képét, és egy olyan asszonyt mutat be, aki sikeresen manőverezik az abszolút férfiorientált indiai társadalomban. A filmet mind a szakma, mind a közönség rendkívüli elismeréssel fogadta, és számos díjban, köztük 5 Filmfare-díjban is részesült.