Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Jeremy Mayer szobrászművész a kaliforniai Oaklendban él. A hetvenes években, Észak Minnesotában született, és egyetemi tanulmányai során költözött a napfényes Kaliforniába. Régi írógépeket szerel szét, és alkatrészeit életnagyságú szobrok létrehozására használja. Emberi figurák, állatok kerülnek ki kezei közül, melyek furcsa, sci-fi filmekből ismert hangulatot árasztanak.

SZILÁGYI ANDRÁS – NULLAHATEGY

Jeremy nem használ szobrainál ragasztást, olvasztást, heggesztést, kizárólag csavarokkal, és egyéb alkatrészek felhasználásával, hidegen dolgozik. Fontos számára, hogy szobrai anatómiai hűséggel készüljenek, és minden egyes darab valamely írógép alkatrésze legyen. Nem használ fel semmilyen más fémet, vagy más tárgyból származó részletet.

Legtöbb esetben teljesen leselejtezett, jóformán szemétnek számító írógépeket használ, melyeket már nem lehet megjavítani. Mindent felkutat, szeméttelepeket, ócskás kereskedéseket, de volt már rá példa, hogy elhagyatott irodákbaól szedte össze az otthagyott régi darabokat, vagy barátai, ismerősei ajánlottak fel neki egy-egy kidobott, padláson porosodó írógépet. Ezután gondosan szétszereli őket, és mivel heggesztésről szó sem lehet, a legkisebb drót, csavar, kallantyú komoly jelentőséggel bírhat a továbbiakban, ezeket gondosan tárolja is. Nagyon óvatosan dolgozik, például ha valaki a későbbiekben az általa használt alkatrészekkel kíván működőképessé tenni egy írógépet, bármikor megteheti.

Szinte 100%-ban kézzel dolgozik, apró, finom eszközökkel, mint egy órásmester.

Nem tisztítja vagy festi le az alkatrészeket, szereti úgy használni őket, ahogy találta őket, eszközként például fogászati és orvosi eszközöket is igénybe vesz.  Miután már lassan 20 éve végzi a művész ezt a munkát, mára olyan profi lett, hogy alig kell pár skicc, és máris össze tudja szerelni a szobrokat a lehető legkisebb beavatkozással. Számtalan doboz és tároló őrzi a különböző alkaktrészeket, szín, méret, forma alapján csoportosítva. Fog ezek közül kettő darabot, elkezdi őket nézegetni, és már épül is a szobor. Mint a művész mondja „ha létrejön két alkatrész között valamiféle kapcsolat, már mondják is a fejemben mik szeretnének lenni.”

Sárkányok, madarak, őzek, életnagyságú emberi figurák . Sokszor – mint a művész nyilatkozza – „elég egy vicces alkatrész, ami valami anatómiai részletre hasonlít, mint például egy álkapocs. Ezután jóformán az egész szobrot eköré az álkapocs köré építem fel. Bár most már, ennyi év után, jóformán a kezdetektől sejtem, hogy fog kinézni a kész szobor, mégis érnek kellemes meglepetések, és épp emiatt izgalmas a dolog. Egy új írógép-típus, amivel még nem volt dolgom, új alkatrészekkel szolgál, amik új ötletekre inspirálnak.” A szobrok felépítése igen hosszú folyamat. Eddig, 1994 óta összesen 5 életnagyságú emberalak készült, de egy-egy szobor elkészítése átlagosan 1000 munkaórát jelent.

swallows-4
swallows-4
« 1 A 15 »

Forrás: jeremymayer.com


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •