Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 415
 •  
  415
  Shares

Ódonságok városa – így nevezte Óbudát Krúdy Gyula. Mii maradt meg a Krúdy által ismert Óbudából? A Barangolók Baráti Köre az új tematikus városi sétáján megmutat néhány olyan épületet, amit Krúdy is ismerhetett.

061.HU

Ma már Óbudán a múlt és jelen egymás mellett él, ebből ragadnak ki a szervezők egy- egy részletet: a barangolás közben meglátogatják a főváros legrégebbi, ma is működő, megújult és megszépült zsinagógáját. Az épület korának egyik legimpozánsabb alkotása volt, a Habsburg Birodalom legnagyobb zsinagógája, egyben egész Európa egyik legszebb zsidó imahelye. Maga József nádor is gyakran mutogatta külföldi vendégeinek Óbuda legkiemelkedőbb büszkeségeként.

A másik épület a (kívülről kicsinek tűnő, de belülről hatalmas) barokk Zichy-kastély, amelynek egy részét ma már múzeumok foglalják el. Nem csak a múzeum belsejét nézzük meg, de kívülről is körbejárjuk, sőt lemerészkedünk a pincébe, és ha szerencsénk van, akkor felmászunk a padlásra is. Óbuda 1659-ben került a Zichy-család birtokába és körülbelül 100 évig ez a befolyásos család határozta meg Óbuda életét.

A két helyszínünk között pedig óbudai történetekkel szórakoztatják az érdeklődőket, miközben a régi épületek között barangolnak. Tudtad, hogy Óbudán található az első műemlékünk? Hogy már 50 éve adták át az első panelt? Hogy egy időben milyen jelentős volt az ipara? Vajon hány kiskocsma, vendéglő volt itt és mit szolgáltak fel a szomjas és éhes vendégeknek?

Részvételi díj: 3000 Ft/fő (előre utalással)
Egyéb díjak (a helyszínen): zsinagóga belépő: 800 Ft/fő, Zichy-kastély csoportos belépő 600 Ft/fő + 400 Ft/fő a vezetés díja + Vox készülék díja 350 Ft/fő – összesen 2150 Ft/fő
A séta időtartama kb. 2-2,5 óra
Találkozó az Óbudai zsinagóga előtt.

Ha részt szeretnél venni a sétán, kérjük, hogy jelentkezz a barangolobk@gmail.com email címen. A sétát rossz idő esetén is megtartják.

Vezető kép: Horváth Péter Gyula- 061.hu


Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 415
 •  
  415
  Shares