Időszaki kiállítás nyílt kedd este a gyulai vár palánkerődítéseinek 2015-2016-os régészeti kutatásairól. A tárlat augusztus 20-ig tekinthető meg a gyulai Almásy-kastélyban.

MTI

Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség társadalmi és örökségvédelmi ügyekért, valamint kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkára a kiállítás megnyitóján elmondta, a kormány elkötelezett az épített örökség megóvása, védelme mellett.  Kiemelt célnak tekinti a gyulai vár és a Szigeterőd védelmét, értékeinek méltó bemutatását. Napirenden van a gyulai vár, az ott található kiállítás megújításának és az egykor folyómederrel körülölelt Szigeterőd hiteles helyreállításának támogatása – hangoztatta. A Szigeterőd-projekt a gyulai vár palánkerődítéseinek turisztikai célú rekonstrukcióját jelenti, amelyet az önkormányzat régészeti feltárások alapján szeretne minél korhűbben megvalósítani. A régészeti feltárások révén ismertté vált a palánkfal kiterjedése, szerkezete, felépítése; és arra is fény derült, hogy pontosan milyenek is voltak a bástyák.

Latorcai Csaba kiemelte, szinte minden magyarországi műemléket érintenek a kormányzati programok, legutóbb a népi építészeti örökség megőrzését szolgáló támogatást hirdették meg. A programra idén és jövőre 1,8 milliárd forint jut és magánszemélyek jelentkezhetnek rá. Hozzátette, 55 milliárd forint a kastély- és várprogram kerete. A helyettes államtitkár szerint a gyulai kiállítás kormányzati, önkormányzati, régészeti és műemlékvédelmi összefogás eredménye, amely példaértékű lehet a jövőben hasonló programok megvalósításához. Görgényi Ernő polgármester elmondta, fontosnak tartják, hogy “amit megépítünk, az történelmileg hiteles legyen”, ezért finanszíroznak saját forrásból is ásatásokat, levéltári kutatásokat. Hozzátette, hogy Latorcai Csaba régóta követi figyelemmel az Almásy-kastély sorsát, közbenjárásának köszönhetően néhány héten belül a Munkácsy Mihály Múzeumtól letétbe kapott 19. századi festményekkel gazdagodik a kiállítóhely.

Kiemelte, a gyulai várat idén 11 hónap alatt 83 ezren tekintették meg a tavalyi egész éves 76 ezerrel szemben, a kastélynak 71 ezer, a várfürdőnek 600 ezer látogatója volt, a városban pedig félmillió vendégéjszakát regisztráltak idén. Az Eltemetett vár nevű ideiglenes tárlat a Szigeterőd-projektet megalapozó régészeti ásatások mindennapjaiba és a feltárásokat követő feldolgozásba nyújt betekintését, valamint bemutat néhány leletet is. A kiállításon a modern technikai eszközök segítségével a mai környezetbe helyezve mutatják be a több száz évvel ezelőtti várost és várat. A bemutatott és részben restaurált leletek az 1566-os ostromhoz és a végvári léthez, az előző magyar korszakhoz, valamint a vár eleste utáni 129 éves török uralomhoz köthetők. Így például bemutatnak egy rekonstruált 16-17. századi talpas tálat, egy cseréppipát, amelyhez hasonló Egerben is előkerült, ezüstpénzeket, a kereskedelemben használatos posztójelölő ólombullát, egy bronz pecsétgyűrűt, az ostromhoz köthető ólom puskagolyókat és egy puskafelhúzó kulcsot is. Kiemelt tárgyi lelet az a két cölöp, amely a palánkerődítés része volt.

Képek: Gyula anno