November 17-én ismét Budapesten, a belvárosi Szent István Bazilikában lép fel Dwight Robson afro-amerikai baptista tiszteletes zenekara, a The Golden Voices of Gospel, amely már sok éve rendszeresen koncertezik Magyarországon.

061.hu

A tizenkét tagú hangszeres énekegyüttes sok éve több hónapos, izgalmas turné keretében járja a világot, bemutatva a gospel műfaj szépségeit. 2000-es indulásakor a formációt megálmodó Dwight Robson Tiszteletes a gospel műfaj legjobb afroamerikai képviselőit hívta meg együttesébe.

A ‘gospel’ szó evangéliumot, jó hírt, örömhírt jelent. Az evangéliumon alapuló amerikai vallásos dalokból, az afroamerikaiak szabadságvágyának, boldogságának dalba öntött imádságaiból, a spirituálékból fejlődött ki, de annál élénkebb lüktetésű, ritmizáltabb. A gospel dalok – akárcsak a himnuszok – olyanok, mint a leegyszerűsített és megzenésített evangéliumok. A dalokban megtalálhatók az ó- és újszövetség sorai (a tradicionális gospel énekesek ezek történeteit keltik életre), de sokszor csak szabad imák, amolyan beszélgetések Istennel (ezek az újkeletű gospelek, amelyek az ember lelki életének a tükörképei). A gospelt szólista és kórus adja elő felelgetős énekformában, taps, dobbantás, mozgás, és hangszerek kíséretével. Az ismétlések, és az egyszerű mondatok elősegítik a vallásos üzenet megértését, amely általában a szeretetről, az Istenbe vetett hitről, stb. szól…

A The Golden Voices of Gospel formációt remek muzsikusok és fantasztikus énekesek alkotják. A változatos repertoárban az ütős hangszerek, a zongora és a basszus egyenlő szerepet kapnak, ami felhőtlen jókedvet kölcsönöz az előadásnak. Autentikus előadásmódjuk mindenütt a világon garantálja a vitathatatlan minőséget.