Nyolcvan ingyenes fotóművészeti program, 31 kiállítás és 245 alkotó várja az érdeklődőket a Nagymező utcára kihelyezett konténerekben, a Capa Központban és a Mai Manó Házban megrendezendő III. Budapesti Fotóutca Fesztiválon április 21. és 23. között a fővárosban, a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében.

MTI

A háromnapos rendezvényen szakmai előadások, tárlatvezetések, workshopok mellett koncertek, vetítések, jelmezes fényképezések, performanszok és fotóvásár, illetve gyermekprogramok is várják az érdeklődőket. A nagyközönség számára is nyitott, de szűk körű workshopokon szakemberektől tudhatnak meg többet a látogatók többek között a mobilfotózásról, az Instagram-fotóról, az utcai fényképezésről vagy a gasztrofotóról. Személyesen beszélhetnek az érdeklődők az alkotókkal a profi női vagy a vidéken dolgozó fotósok helyzetéről. A rendezvényen a szórakozásról a TÁP Színház produkciója, Petruska koncertje és a kortárs táncelőadás mellett számos program is gondoskodik.

A tájékoztató idézi Kőrösi Orsolyát, a Capa Központ és a Mai Manó Ház ügyvezetőjét, aki elmondta: “Már harmadik alkalommal rendezzük meg a Fotóutca Fesztivált, mert úgy látjuk, mind a valós, mind a virtuális térben hatalmas érdeklődés övezi a kortárs fotósok alkotásait. A közösségi oldalak posztjaiból, a kommentekből jól látszik, hogy a fotókultúra egyszerre a kreatív ipar, a tömegkommunikáció és a modern művészet része, ráadásul ez a tendencia erősödik, mert e három terület nagyon fontos a fiatal generációk számára.

A fesztivállal a fiatalok számára is jobban befogadható formában hozzuk össze a kortárs magyar fotó bemutatásra váró értékeit és a progresszív alkotások és meghatározó alkotók iránt aktívan érdeklődő, százezresre tehető nagyközönséget”. A fesztivál célja, hogy széles, a fényképek és a fotózás iránt nyitott fővárosiakat és látogatókat szólítson meg, és segítsen megmutatni, mi zajlik jelenleg a fotográfia világában, mindezt rendhagyó keretek között – írták.

Kép: Budapesti Fotóutca Fesztivál