Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 331
 •  
  331
  Shares

Ma 59 éves a Depeche Mode ikonikus alakja. Martin Lee Gore a brit együttes alapító tagja 1980-tól, majd egy évvel később, amikor Vince Clarke a zenekar debütáló albuma, a Speak & Spell megjelenése után elhagyta a csapatot, Gore lett a Depeche Mode fő dalszerzője. 40 éves fennállása során a csapat több százmillió lemezt adott el, köztük az 1990-ben megjelent Violator címet viselő hetedik albumból is, amely meghozta az életre szóló sikert. 

061.hu

Martin L Gore 1961. július 23-án született Londonban és saját elmondása szerint teljesen átlagos gyermekkora volt. Egy interjúban azt mondta, introvertált gyerek volt, kevés baráttal. Azt is mondta, hogy az idő nagy részét egyedül töltötte a szobájában tündérmeséket olvasva. A popzene iránti érdeklődése 10-11 éves korában kezdődött, amikor felfedezte anyja régi rock ‘n’ roll kislemezeit. Elvis Presley-t, Chuck Berryt, Del Shannot hallgatott újra ás újra és akkor jött rá, hogy ez az egyetlen dolog, ami igazán érdekli őt. Aztán a 12. születésnapjára kapott egy gitárt és többed magával megalapította a Norman & The Worm nevű csapatot, amely 1979-ig létezett. Gore visszaemlékezve arra az időre úgy nyilatkozott:

“Egy barátom megtanított néhány gitár akkordot és elkezdtünk dalokat írni. Nyilvánvaló, hogy visszatekintve szörnyűek voltak, de akkor büszke voltam rájuk.”

Furcsa, de igaz: Martin nagyon szeretett iskolába járni, németül tanult és egy iskolai csereprogram keretében egy kis időt eltöltött egy Erfde nevű, német településen.

“Unalmasnak találtam magát a németórát, de élveztem a farmon lenni. A vidéki élet kis dózisban nagyon jó és szerettem az igazi tehéntejet.”

17 éves koráig nem járt bulizni, felsőfokú nyelvvizsgája van franciából és németből és az első állása egy bankban volt.

Martin 3 gyerek apja: Viva-Lee, 1991-ben, Ava-Lee, 1995-ben és Calo Leon, 2002-ben született.

A Depeche Mode mellett Martin L. Gore 1989-ben szólókarrierbe kezdett. Az ekkor megjelent Counterfeit e.p., majd ennek folytatásaként 2003-ban a Counterfeit a Gore által kedvelt nagy elődök feldolgozásait tartalmazza jellegzetesen Martin L Gore-os hangzással. Az utóbbi albumhoz klubkoncert-turné is kapcsolódott. A két nagylemez (és az erről kimásolt három kislemez) mellett több további feldolgozást és remixet is jegyez Gore, melyek közül a “Coming back to you” Leonard Cohen-feldolgozás emelhető ki.


Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 331
 •  
  331
  Shares