Tavaly nyáron született a budapesti reggelizőhelyeket valamint bruncholást kínáló éttermeket bemutató Breakslow website ötlete, hogy legyen egy reggelizők bibliája, egy egyszerű, modern, felhasználóbarát térképes kereső. Egyelőre csupán Budapesten indult el teszt jelleggel, de az ötletgazda Debre Zoltán és társa Neer Dorottya célja az, hogy a többi hazai nagyvárosban is megnyissák a reggelizők online nagykönyvét.

SZABÓ FRUZSINA ANNA- 061.hu

Hazánkban egyre népszerűbbek a reggeliző helyek, pedig a magyar gasztronómia soha nem volt híres a magas minőséget képviselő reggeliző kultúráról.
Debre Zoltán
: Az oldal indulása pontosan ezért merült fel, mivel azt tapasztaltuk, hogy sorra nyílnak a reggelizőhelyek és az éttermek felveszik a reggelit is a szolgáltatások közé. Kialakult itthon is a kultúrája, ahogy azt a nyugat-európai országokban megtapasztalhattuk. Elég csak Párizsra, Rómára vagy akár Bécsre gondolni, ahol a kávézók és a teraszok már a reggeli órákban is tömve vannak, amikor a nap első étkezését fogyasztják, közben a kávéjukat iszogatják, újságot olvasnak, vagy barátokkal csevegnek. A magyar emberek is egyre többet utaznak, világot látnak, ami sok új vendéglátóhely nyitását inspirálta, és megteremtette a keresletet is a reggelizésre. A fiatalok már teljesen más munkabeosztással dolgoznak, mint évtizedekkel ezelőtt, sokkal rugalmasabb a munkaidő. Emellett egyre több a szabadúszó, vállalkozó szellemű ember, akik egy laptoppal a kezükben bárhonnan el tudják látni feladataikat, és sok esetben kávézókban intézik a teendőket. Fontos hozzátenni, hogy a szemléletváltozás mellett az életszínvonal emelkedése is szerepet játszik. Egyre többen megengedhetik maguknak, hogy a reggelijüket egy étteremben vagy kávézóban fogyasszák el, arról nem beszélve, hogy elképesztően sok külföldi érkezik hazánkba. A legtöbben apartmanokban szállnak meg, vagy hostelekben, ahol reggelire nincsen lehetőség és ez óriási fogyasztóképes keresletet generál a környező éttermeknek.

Debre Zoltán breakslow 2016.07.13. Fotó: Horváth Péter Gyula

Fotó: Horváth Péter Gyula

Miből áll a magyarok reggelije? Hogyan tesznek eleget a reggeliző helyek a hazai gyomornak? 
Neer Dorottya:
A magyar konyhát a nehezebb, gazdagabb ízvilággal rendelkező, főleg húsos fogások jellemzik, és természetesen ez alól a reggeli sem kivétel. Szerintem a magyarok a mai napig a kiadós, hússal és zöldségekkel teli reggelire esküsznek, és a nap első étkezése hagyományosan igen tartalmas. Pláne igaz ez vidéken, ahol sokan fizikai, mezőgazdasági munkát végeznek és ehhez sok energiára van szükség. Egy tipikus magyaros reggeli összetevői általában a friss kenyér vagy kifli, a kolbász, a szalonna, különféle felvágottak, sajtok, pástétomok és a tojás sütve, főzve. Mindezek mellé elmaradhatatlan kellék a friss zöldség. Budapesten is sok reggelizőhely kínál magyaros reggelit, többek között magyaros omlettet, kolbásszal, hagymával, bundás kenyeret, felvágottakat fehér kenyérrel, tepertőkrémmel és kőrözöttel. Sőt, van ahol még lecsó is kapható reggelire.

Mitől lehet jó egy reggeliző hely?
D.Z.
: Elsősorban legyen finom az étel, legyen a helynek hangulata, és nagyon fontos, mint minden vendéglátóhely esetében, hogy kedvesen szolgálják fel a reggelit. Szerintem egy nagy, nemzetközi étteremlánc sose lesz jó reggelizőhely, mivel tömegtermék és nincsen hangulata a helyeknek, nem nyújt élményt a vendégnek. Nekem attól jó egy reggelizőhely, ha van benne élet, megvan a személyes varázsa, amit a finom étel, a szép design, a kiszolgálás, az ott dolgozók és a tulajdonosok személye, elhivatottság ad meg együttesen.

Mi inspirált benneteket a Breakslow megalkotásakor? 
D.Z.:
Szeretünk jókat reggelizni, alapvetően nagyon szeretünk enni. Egyébként a legnagyobb inspiráció az volt, hogy hozzunk létre valami újat, jót, szerethetőt, és teremtsünk értéket. Megvolt bennünk az elhivatottság, hogy létrehozzunk egy modern, designos, könnyen használható weboldalt, közben új helyeket fedezzünk fel, kicsit közelebbről ismerkedjünk meg a gasztróvilággal,  és ezt megosszuk a nagyközönséggel. Manapság a slow mozgalmak egyre ismertebbek és népszerűbbek. Az emberek elkezdtek odafigyelni jobban magukra, a környezetükre, amire a nagy rohanásban nincsen lehetőség. Mi a reggelizés kapcsán hirdetjük, hogy lassíts le egy kicsit, figyelj oda magadra, arra, hogy mit eszel, legyél jelen reggel is és egyél szépen lassan. Így jött a Breakslow kifejezés. Az adatbázisba így azokat a helyek szerepelnek, ahol van lehetőség „villásreggelire”, de legalábbis kényelmesen, nyugodtan meg tudjuk ejteni a nap első és legfontosabb étkezését.

Fotó: Horváth Péter Gyula Fotó: Horváth Péter Gyula

Fotó: Horváth Péter Gyula

Hogyan tesztelitek az egymás után gombamód szaporodó reggelizőket? 
D.Z.:
Általában kiválasztunk egy éttermet, ahol még nem jártunk, vagy éppen most nyílt és elmegyünk reggelizni, de előfordult már, hogy megkerestek minket, hogy szívesen próbára tennék a reggelijüket. Egyébként nem rég indult az oldal és vele együtt a blog, így sajnos nem volt még alkalmunk minden egyes reggeliről beszámolót készíteni és publikálni, de folyamatosan megy a háttérben a munka. Fontos megemlíteni, hogy a fő profil igazából nem a reggelizőhelyek és az ételek tesztelése, hanem a helykeresés megkönnyítése, adatbázis bővítése. Ezért sem tesztnek hívjuk, hanem inkább élménybeszámolónak. 

Interaktív az oldal? Számít az olvasók tapasztalata?
D.Z.:
Minden visszajelzésnek nagyon örülünk és rendszeresen kikérjük a felhasználók véleményét, a Breakslow weboldal kapcsán is. Szeretnénk szöveges és képes értékelést is beépíteni, amihez a bejelentkezés funkció még hiányzik. A Facebook és Instagram kommentekre odafigyelünk, és a vendéglátóhelyek visszajelzéseire is. Magával az oldallal és használhatósággal kapcsolatban eddig szinte csak pozitív visszajelzés jött. Már a tervezéskor nagy figyelmet fordítottunk a felhasználói élményre és az egyszerű használatra. Ebben mind a fejlesztő, grafikus és egy kifejezetten ‘user experience’-vel foglalkozó szakember is segített.

Debre Zoltán breakslow 2016.07.13. Fotó: Horváth Péter Gyula

Fotó: Horváth Péter Gyula

Van esetleg olyan külföldi, reggelire való étel, ami finom, de kevésbé ismert, és érdemes az olvasók figyelmét felhívni rá? 
N.D.:
A francia reggeli specialitások szerintem itthon még érdekességszámba mennek, ilyen a quiche, a croque monsieur, vagy a croque madame. A quiche a franciák pizzája, ami egy tejszínes, tojással és különféle összetevőkkel megpakolt és összesütött tésztalepény. Erre egy külön szűrőt is tettünk a keresőbe, ahol ételfajta alapján lehet kiválasztani a helyeket. A croque-monsieur pedig a francia pirítós, a párizsi kávézók sonkás-sajtos és besamel mártásos melegszendvicse. A ‘madam’ változat ugyanez lényegében, csak tükörtojás is kerül rá. Én személy szerint a frittataval is csak a Breakslow indulása után találkoztam először, ami egy olasz tojáslepény, az omletthez hasonló csak sütőben sütik. Szerintem kevésbé ismert még itthon a lányok körében népszerű chia puding, vagy a köleskása a quinoa is.

Temérdek reggeliző hely van Budapesten, ki lehet emelni a TOP5- öt?
D.Z.:
Nagyon nehéz lenne kiválasztani, szinte mindegyik helynek megvan a maga varázsa és olyan tulajdonsága, amiért megszereti az ember és szívesen visszajár. A Törökmézet, a Zoskat, a Villa Bagatellet, a Sarki fűszerest és a Szimplyt azért emelem ki mégis, mert ezek tényleg reggelizőhelyeknek készültek, egész nap lehet reggelizni és nagyon odafigyelnek a minőségére. Továbbá mindegyiknek sajátos hangulata, színvilága, kialakítása van. Ha ezek közül bármelyikbe ellátogatunk már biztosan jól indul a nap. 

Vezető kép: Horváth Péter Gyula