Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Hol van a leghidegebb hely a világon, ahol valóban emberek is élnek? A válasz: Ojmjakon-ban. Oroszországon található az a hely, ahol nem csupán sarkkutatók töltenek pár napot vagy hetet, hanem emberek élik mindennapjaikat az év 365 napján. A helyiek úgy becézik városkájukat, hogy „Jégkocka” és való igaz: ez a Föld leghidegebb lakott helye. Valahogy mégis, az emberek, akik itt élnek, képesek túlélni az igazán brutális teleket. A meteorológusok „szubarktikus klímának” nevezik ezt az övezetet, ahol már most, novemberben is átlag  -10 fok körül jár a hőmérséklet.

SZILÁGYI ANDRÁS – NULLAHATEGY

Amos Chapple, amerikai újságíró és fotós szembeszállt a hideggel,hogy a galériában látható lenyűgöző képeket elkészítse Ojmjakon-on.  Az egyik képen egy nő sétál egy befagyott hídon Jakutszkban. Ojmjakon két napnyi autóútra található a körzet központjától, a szibériai Jakutszktól északra. Az időjárás álátalában szeptember végén megy fagypont alá, de volt amikor már ekkor eléte a mínusz 10 fokot is. Innen, azaz ősztől már csak csökken a hőmérséklet, és volt, hogy a -20 fokot is elérte sőt, volt már annál is alacsonyabb az érték. Átlagosan május közepén kerül az idő egyáltalán a fagypont fölé, és az egyetlen időszak, amikor nem is esik tartósan +5 fok alá, júniusban és júliusban van, de ez sem jelenti azt, hogy a nyári hónapokban nem lehet esetenként egy-két „hidegebb” este.

A leghűvösebb idő, amit valaha feljegyeztek Ojmjakon-ban (és ezáltal a világ emberek lakta részén) 1933. február 6-án volt, amikor a talán sokak számára hihetetlen -50 fok volt olvasható a hőmérőn. Az egyetlen másik hely a Földön, ahol hasonló értékek mutatkoztak, a szintén szibériai Verkhojanszk városa volt. Ojmjakon városában épp ezért nagyon fontos szerepet játszik a helyi távfűtő- erőmű, amely folyamatosan füst-csíkokat ereget a levegőbe, ezzel törve meg, az amúgy eléggé kietlen táj egyhangúságát, egyben lehetővé téve, hogy a párszáz falubeli képes legyen megmaradni a zord körülmények között. A városka amúgy nevét a közeli Ojmjakon folyóról kapta. A folyó neve a helyi szamojéd törzs, a hámik szerint azt jelenti, „fagyott vízfolt; a hely, ahol a halak töltik a telet”. Egy másik forrás szerint viszont ez a szó csupán annyit jelent:  “befagyott tó.” Bármi is legyen a hely nevének eredete, a képekből ki fog derülni: kár panaszkodnunk a hideg miatt, hisz ehhez képest hazánk kész kis Hawaii.

Welcome-to-The-Coldest-Place-Inhabited-By-Humans-on-Earth2
Welcome-to-The-Coldest-Place-Inhabited-By-Humans-on-Earth2
« 1 A 13 »

Forrás: www.earthporm.com


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •