Felszámolná az Olof Palme sétányt, visszaállítaná a Páva-szigetet és szigorúan korlátozná a gépjármű-közlekedést a Garten Stúdió pályamunkája, amely az első helyen végzett a Városliget parkrehabilitációs tervpályázatán.

MTI

A többségében tájépítész tagokból álló zsűri a második helyre a Lépték-Terv pályázatát sorolta, a megosztott harmadik helyen pedig az S73 és a Pagony Táj- és Kertépítész Iroda végzett. Díjazásban részesültek továbbá a Szent István Egyetem Kertművészeti és Kerttechnikai Tanszéke, az Unitef-83 Zrt., az Újirány Tájépítész Kft. és a Korzó Tervezési Studió tervei.

A tájépítészeti volt a projekt legfontosabb pályázata, amelyet óriási érdeklődés kísért – emlékeztetett a csütörtöki budapesti eredményhirdetésen a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa, hozzátéve: ilyen léptékű parkmegújítás még nem volt Magyarország történetében.

Baán László kiemelte, hogy a pályázat kiírásának megfogalmazásába és a zsűrizésbe bevonták a Magyar Tájépítész Szövetséget és a Magyar Építész Kamara tájépítészeti tagozatát is. Mint elárulta, a zsűri egyhangú szavazással határozott az első és a második helyezettről is, de több más, megvétellel díjazott pályázatban is sok értékes, átvételre érdemes gondolat merült fel. Valamennyi pályázat vállalta, hogy 60-ról 65 százalékra növeli a Városliget zöldfelületét, természetesen a győztes terv is – fűzte hozzá.

Baán László értékelése szerint a történeti elemeket megőrző, de egyben kortárs, minden ízében 21. századi Városliget jön létre, amely “a jelenlegi állapotánál mindenkinek többet és jobbat fog nyújtani”.

Mőcsényi Mihály, a zsűri társelnöke az eredményhirdetés után hangsúlyozta, “a tájépítészek csodát műveltek”, világszínvonalú tervek születtek a pályázaton. A Kossuth-, Széchenyi- és Sir Geoffrey Jellicoe-díjas tájépítész emlékeztetett: voltak, akik jó szándékkal féltették a Ligetet a beavatkozás káros következményeitől, dicsérte azonban azokat, akik úgy vélték, hogy a Liget új épületekkel való gazdagítása lehetőséget nyújt a romlásnak indult, “a Népliget sorsához közelítő” Városliget újjáépülésére. Mőcsényi Mihály hozzátette: szeretné, ha a Népligetet is valami hasonló “szerencsétlenség” érné, mint a Városligetet.

Mozsár István, a Városliget Zrt. vezérigazgatója a győztes pályázatot méltatva kiemelte: a terv a Városliget szerkezeti, funkcionális és ökológiai megújításához Nebbien Henrik eredeti mestertervét hívta segítségül, amely a parkban található zöldfelület dominanciáját hangsúlyozza.

A Garten Stúdió pályamunkája nemcsak a vízfelület teljes megújítására fektetett nagy hangsúlyt, hanem az egykori Páva-szigetet is visszaállítja, javaslatot tesz egy városligeti szoborprogram kidolgozására, a parkban elhelyezendő új promenádokat, játszótereket, pavilonokat, vízarchitektúrákat pedig korszerű alapelveken keresztül közelíti meg.

A beépített zónák közé a terv csendesebb, jól elhatárolt parkrészeket illeszt, míg a városligeti gépkocsi-közlekedést a lehető legszigorúbban korlátozza: a jelenlegi széles, homogén utak helyett csak a leginkább szükséges és elégséges osztott keresztmetszetet alkalmazza – emelte ki.

Mint hozzátette, a parkban minőségi sportterületek kialakításával számos új lehetőséget kapnak az aktív pihenésre vágyók, és budapesti viszonylatban is egyedülállóan nagy játszótér kerül a parkba, amely a játékok típusában, összetettségében is különleges lesz. A botanikus kert teljesen megújul, növényállománya frissül és bővül, a Városliget teljes zöldfelülete pedig a vállalt 65 százaléknál is nagyobb mértékben növekszik – számolt be Mozsár István.

Baán László az MTI-nek elmondta: a Liget Budapest projektnek köszönhetően párhuzamosan épülnek világszínvonalú múzeumok, újulnak meg az ott működő intézmények, valamint gyarapodik és újul meg a zöldfelület a Városligetben. A győztes tájépítészeti terv megvalósítására, a parki funkciók megújítására, a növényállomány bővítésére és rehabilitációjára 15 milliárd forintot költ a Városliget Zrt. az évtized végéig. Magyarországon közpark kialakítására vagy megújítására soha még ekkora összeget nem fordítottak – jegyezte meg.

A tájépítészeti pályázat eredményeként a park megújításának munkálatai 2017-ben kezdődnek el; a parkhasználók 2019-ben, az új múzeumok elkészültét követően vehetik birtokba a minden elemében megújult Városligetet – közölte Baán László. A Párbeszéd Magyarországért tagjai az eredményhirdetés helyszínén, a Parlament előtt pedig civilek mintegy harminc fős csoportja tiltakozott a beruházás ellen.

Itt lehet megnézni a további pályázatokat.