A Peter Kovary & The Royal Rebels, David Gilmour, Polgár Peti, az Irigy Hónaljmirigy, a Farkasházi Réka és a Tintanyúl is Fonogram-díjat kapott szerda este a budapesti Várkert Bazárban rendezett gálán. Életműdíjjal az Omega együttest és Abella Miklóst ismerték el.

MTI

A Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége (Mahasz) által rendezett díjátadón 12 hazai és 6 külföldi kategóriában adták át a szakmai zsűri által odaítélt 2018-as Fonogram-díjakat.

A díj honlapja szerint az év hazai klasszikus pop-rock albuma vagy hangfelvétele a Peter Kovary & The Royal RebelsHalfway Till Morning (Music Fashion Art & Management) című lemez lett, az év külföldi klasszikus pop-rock albuma vagy hangfelvétele díjat David GilmourLive At Pompeii (Sony Music) albuma nyerte el.

Az év hazai modern pop-rock albuma vagy hangfelvétele Heincz Gábor BIGAGátlás sztriptíz (Schubert Music Publishing) lett, az év külföldi modern pop-rock albuma vagy hangfelvétele díjat pedig Ed Sheeran÷ / Divide (Magneoton/Warner Music) című lemeze kapta.

Az év hazai alternatív vagy indie-rock albuma vagy hangfelvétele díjban a Gustave TigerChaste And Mystic Tribadry (Tom-Tom Records), az év külföldi alternatív vagy indie-rock albuma vagy hangfelvétele díjban pedig az Arcade FireEverything Now (Sony Music) részesült.

Az év hazai elektronikus zenei albuma vagy hangfelvétele díjban a BrainsÉletlen/Keep Burning (Beats Hotel Records), az év külföldi elektronikus zenei albuma vagy hangfelvétele díjban pedig a The xxI See You (Young Turks Recordings) lemeze részesült.

Az év hazai rap vagy hip-hop albuma vagy hangfelvétele a Ganxsta Zolee és a KartelK.O./Heroin (szerzői kiadás/Hunnia Records & Film Production), az év külföldi rap vagy hip-hop albuma vagy hangfelvétele pedig a Kendrick LamarDamn. (Universal Music Hungary) albuma lett.

Az év hazai hard rock vagy metal albuma vagy hangfelvétele díjat az ORDOGSötétanyag (EDGE Records, HMR Music Kft.) albuma, az év külföldi hard rock vagy metal albuma vagy hangfelvétele díjat a Stone SourHydrograd (Magneoton/Warner Music) kapta.

Az év hazai hagyományos slágerzenei albuma vagy hangfelvétele díjban Polgár PetiHun A Peti (HungaroSound), az év hazai kortárs szórakoztatózenei albuma vagy hangfelvétele díjban pedig az Irigy HónaljmirigyOrigó (Pápai Joci), Darabokra törted a számom, Ma van a szülinapom (Alma Paródia) (Gold Record) részesült.

Az év hazai gyermek albuma vagy hangfelvétele díjat a Farkasházi Réka és a TintanyúlIgazi karácsony (Kolibri Kiadó) albuma, az év hazai jazz albuma vagy hangfelvétele díjat pedig a Trio Midnight, Szakcsi Lakatos Béla, Tony LakatosTo Meet Again (Songs Of Pál S. Gábor) (Tom-Tom Records) albuma nyerte el.

Az év hazai világ- vagy népzenei albuma vagy hangfelvétele a MeszecsinkaÁlomban ébren (NarRator Records), az év felfedezettje pedig a Soulwave (Universal Music Hungary) zenekar lett.

Az életműdíjat az Omega együttes, a szakmai életműdíjat pedig Abella Miklós vehette át.

A Fonogram díjat – Arany Zsiráf díj néven – a magyarországi hangfelvétel-kiadás kiemelkedő sikereinek és teljesítményeinek díjazására alapította a Mahasz közgyűlése 1992 szeptemberében. A díj neve 2004-től kezdve Fonogram – Magyar Zenei Díj. A díjjal egyebek mellett elismerik a hangfelvétel-kiadás kiemelkedő sikereit létrehozó művészek és kiadók tevékenységét. A Fonogram díj egy művészi kivitelű aranyozott mikrofon.

Fotó: Facebook/Fonogram