Hamarosan elstartol a főváros kultikus tavaszi fesztiválja, érdemes előszedni a naptárunkat, és bevésni jó pár programot, ugyanis akár ingyenesen is elmerülhetünk a kulturális élvezetekben. A 061.hu most összeszedte tíz kedvenc művészeti és szabadidős eseményét a programsorozatból.

061.hu összeállítás

1.BUDAPESTI TAVASZI VÁSÁR  (2018. március 23. – április 22.  Vörösmarty tér)

A Budapesti Tavaszi Fesztivál, valamint a vele egyidőben rendezett, a húsvét ünnepkör köré szervezett Budapesti Tavaszi Vásár egymást erősítve teszi még vonzóbbá Budapest desztinációt. Ezek a hagyományos és mégis megújulni képes fesztiválok, melyeket garantáltan minden évben megrendeznek a tavaszköszöntő forgatag idén is – már hagyományosan –  színvonalas kulturális élménnyel szeretné gazdagítani látogatóit. A tradicionális és az újragondolt, modernebb formába öntött ipar- és népművészeti tárgyak, valamint a design kiemelt helyet kapnak a vásáron. A helyi, válogatott alapanyagokból készült ízletes ételkülönlegességek, kézműves édességek, italok kiegészítik a hagyományos magyar vásári konyha választékát.

MTI Fotó: Balogh Zoltán

A Vörösmarty téren itthon és külföldön évtizedek óta elismert vendéglősök állnak a pultok mögött, így küldetéstudattal, hitelességgel képviselik a Kárpát-medencei gasztrokulturális értékeket, a húsvéti és pészah ünnepkör hagyományait. A vásár hetente más-más tematikus gasztronómiai kínálattal várja az ínyenceket. Szerdánként 14-16 óra között ingyenes vásári delikátesz kóstolóval vár mindenkit a vásár kávézója. A gasztroprogram házigazdája Búza Sándor lesz. A Magyar Kézműves Szövetség nyitott műhely bemutatósorozatán bárki maga is textil-, ékszer- vagy játékkészítővé válhat. Attrakció számba megy a fazekasok korongozása, ahol, közel húsz cserepes és agyagműves formálja az anyagot egyszerre, mely rakuzás után edénnyé ég ki

2. ATA MESÉI – Ata Kandó gyermekfotói a Deák17 Galériában (Deák Ferenc utca 17.)

2018 tavaszán a portré, a néprajzi fotó és a divatfotó területén is kiemelkedőt alkotó magyar fotográfus, Ata Kandó gyermekfotói mutatkoznak be a Deák17 Galériában. Ata Kandó (1913-2017) magyar fotóművésznő, aki egy fantasztikus életművet és példaértékű életet hagyott ránk. Munkásságát Pro Cultura Hungarica kitüntetéssel és a Magyar Fotóművészek Szövetsége Életműdíjával ismerték el.

3.  TAVASZ AZ AKVÁRIUMBAN (Erzsébet tér 12.)

A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében ismét itt az Akvárium Tavasz Terasz! Április 1-22. között minden nap ingyenes akusztikus koncertekkel vár a belvárosi klub, vasárnaponként pedig a gyerekeket szórakoztatják kedvenc előadóik. Napsütés, rügyező fák és virágillat a levegőben, finom koktélok a szabadban – ki ne vágyna már a tavaszra így a tél vége felé? Majd 40 koncerttel lesz közel egy hónapon át a klub előtti teraszon. 

MTI Fotó: Bruzák Noémi

A Tavasz Terasz egyik kiemelt előadójaként érkezik a spanyol lemezlovas és producer, José Padilla, aki igazi legendának számít a szakmában. Az ambient mestere most a Tavasz Terasz keretében festi alá a naplementét az Erzsébet tér lépcsőin, április 7-én. Az akusztikus koncertek mellett, hétvégenként a kicsiké a főszerep. Minden vasárnap 11 órától a legnépszerűbb előadók várják a gyerkőcöket és persze a szülőket is egy interaktív és szórakoztató tavaszi kikapcsolódásra. 

A részvétel minden programon díjtalan! A Tavasz Terasz eseményein a 125 asztal érkezési sorrendben foglalhatók el. Asztalfoglalásra nincs lehetőség. A fokozott érdeklődés miatt javasoljuk a minél korábbi érkezést.

4. Csöndesen – A Budapest FotóFesztivál fotókiállítása (Kiscelli Múzeum április 6- június 24)

A Budapest FotóFesztivál minden évben egy-egy téma köré szervezett csoportos kiállítás keretein belül kíván képet adni arról, hogy az adott téma, műfaj miként jelenik meg a kortárs hazai fotográfusok munkásságában. A 2017-es kiírásra, mely Szubjektum címmel a portré műfajával foglalkozott, több mint 200 pályázat érkezett. Ezúttal a csendélet műfajában született munkákat vártak a kurátorok, akik arra voltak kíváncsiak, hogy miként közelítenek a mai fotográfusok a témához, és milyen új értelmezéseket, képzettársításokat kapcsolnak a műfajhoz.

A Csöndesen című kiállításra nyílt pályázat útján jelentkezhettek az alkotók, a beérkezett pályaművek elbírálása után körvonalazódott a kiállítás gerince. A tárlaton így nemcsak az intézményekben, galériákban rendszeresen kiállító, hanem akár az egészen fiatal, pályájuk elején járó művészek vagy az esetleg kevésbé aktív közép- és idősebb generáció alkotói is kiállítási lehetőséghez jutnak.

5.  TEMPOVIADAL: DJ Bootsie Trio és a Talamba (Várkert Bazár április 14. 20:00)

DJ Bootsie a magyar hip-hop színtér legendás alakja, akivel immár nemcsak táncklubokban vagy fesztiválokon lehet találkozni. A sokféle műfaj és feladat felé nyitott, kreativitását a legkülönbözőbb médiumokban kipróbáló DJ Bootsie dolgozott már az Oscar-díjas animációs filmrendezővel, Rófusz Ferenccel, kapott felkérést a Magyar Állami Operaháztól, de készített már zenét divatbemutatóra is. Bootsie és a Talamba találkozása olyan, mint amikor a civilizációtól elzárt törzshöz váratlanul betoppan egy DJ, aki beszáll melléjük a zenélésbe, a zsigeri, ösztönös törzsi dobritmusokat repetitív gépi alapokkal és hangokkal teljesíti ki és erősíti fel. Az elektronikus zene és a törzsi ritmusok találkozása mindig aktuális és törvényszerű.

6. RELATÍV IDŐ ( Három Holló, Piarista köz 1.)

A kiállítás párhuzamosan három helyszínen foglalkozik az idő percepciójával és annak a térhez kötődő viszonyával. A Három Holló Kávéház indusztriális pincetere ablaktalan elhelyezkedésével kiszakít a város forgatagából, megadva a fiktív időérzékelés lehetőségét, a MyMuseum Galéria utcafronti helyisége a folyton nyüzsgő Kazinczy utca rohanó idejét mutatja be, míg az Uránia galériaszintjén található átjáró-tér a köztes idő, a fel nem használható, nem-idő terét jeleníti meg.

A három, egymástól teljesen különböző térben a külső és belső idő közötti harmónia és diszharmónia áll a fókuszban, több aspektusból mutatva be az ember és környezet közötti viszonyrendszert. A kiállítóterek így a „városi idő” laboratóriumaként funkcionálnak, melyekben elemezhetővé és megtapasztalhatóvá válik az idő változatos megjelenése. A teljes kiállítás megtekinthető április 14. és 21. között, a MyMuseum Geléria anyaga meghosszabítva június 3-ig.

7. Cinemira Nemzetközi Gyerekfilm Fesztivál (Akvárium Klub, Erzsébet tér 12.)

A CINEMIRA – az első nemzetközi filmfesztivál Magyarországon kifejezetten gyerekeknek! A háromnapos családi filmünnepen 4-14 éves gyerekeknek szóló kisfilmeket, animációkat és dokumentumfilmeket láthat a közönség az Akvárium Klubban. Két vetítés között filmes, animációs, kaszkadőr, sminkes workshopok, képregény és film market, valamint a legnépszerűbb gyerekfilmek szinkronhangjai várják a látogatókat.

8. KATTI ZOÓB tündérmesébe illő divatbemutató a Vigadóban (Vigadó tér 2., április 4. 19:30) )

„…és boldogan éltek, amíg meg nem haltak. Aki nem hiszi, járjon utána!” – általában ez a gyönyörű tündérmesék vége, amelyekről gyerekként álmodunk. Ez most nem a vége, hanem a KATTI ZOÓB 2018 S/S HAUTE COUTURE divatbemutató kezdete, amely egy áprilisi napon fantasztikus világgá alakítja át a Vigadót. A Szamárbőr királyfi csodás szimbólumai mesélnek, a mesét divatra átformáló hangulattal, amelyet a múltunkkal áthatott képzelet ihletett, és új életet ad a tündérmesének. A bujdokló, szamárbőrbe zárt királyfit országról országra kíséri az elfogadás gyönyörű meséje, hogy végül megtalálja a boldogságot.

A divat ellentmondása, hogy minden szezonban másnak kell lennie, ugyanakkor elvárás a felismerhető, stílusos állandóság. A Katti Zoób Divatház tündérmeséjében minden ruhát aktuálisan paradoxonná tesz az idő, a mély kulturális üzenet, az haute couture mívesség és a fiatalság kortárs egyszerűsége.


A Fairy Tale Haute Couture bemutató egy különleges, fantáziadús crossover produkció, amely a divat optikáján keresztül mesél a múltról, a jelenről és a jövőről. A zenét és az öltözékeket használja a karakter átalakulásához, ezzel szimbolizálva a különböző országok népeinek egyéniségét, kultúrájuk szépségét. „Több mint 30 éve dédelgetem ezt a történetet, vártam, hogy egyszer megjeleníthessem, illusztráljam a saját eszközeimmel. A mese olyan kifejezési eszköz, amelyet mindannyian szeretünk, széles skálán játszik, koncepcionális és szürreális, elgondolkodtat és 
elbűvöl, hogy megtalálhassuk magunkat varázslatos világában.”

9. Tiny Wasteland: Csákvári Péter miniatűr világa (Központi Vásárcsarnok, április 3-tól)

“Gyerekkoromban arról álmodoztam, hogy világjáró szakács legyek. Világjáró szakácsként arra vágytam, hogy ételfotós legyek, és címlapokat fotózzak magazinokba. Miközben a címlapokat fotóztam, arra gondoltam, milyen jó lenne világhírűnek lenni egy sorozatommal. Most egy kiállításra vágyom.”

“A Tiny Wasteland születése összefonódik mindennel, amiért valaha igazán rajongtam. A miniatűr dolgokkal, az ételekkel és a fotózással. A képeken pár milliméteres figurák olvadnak be valós méretű tárgyak közé, egy-egy új minivilágot teremtve. Játéknak indult az egész, de annyira népszerű lett és annyi örömöm lelem bennük, hogy nem tervezek leállni az újabbnál újabb képek készítésével. ” (Csákvári Péter)

A kiállítás igazi gasztrokörnyezetben, a Fővám téri Központi Vásárcsarnokban nyílik, majd április 12-én átköltözik a nem kevésbé patinás Rákóczi téri Vásárcsarnokba.

10. BUDAPEST ART WEEK- 6 nap, 1 jegy, 70 helyszín, 140 program! (április 17- 22)

A Budapest Art Week egy 2016-ban indult kezdeményezés, amelyet az a felismerés indította útjára, hogy a művészeti intézmények a prezentációs funkció mellett, az aktuális igényekhez is igazodva, egyre inkább a közösségteremtő szerepre helyezik a működésük hangsúlyait. Ez a funkció erősödik és a programok is ennek megfelelően alakulnak át, azonban a közönség egy jelentős része így sem értesül ezekről. A Budapest Art Week szélesebb kommunikációs terepen, egy ismert fesztivál keretein belül és új módokon vállalja fel a közönséggel való kapcsolatfelvételt azáltal, hogy egy minőségi válogatást kínál fel, fókuszál, megkönnyíti az orientációt.

Fotó: Óbudai Múzeum

A Budapest Art Week csapatának minden tagja elkötelezett, aktív résztvevője a mai művészeti platformnak, meggyőződése, hogy a művészet, a kultúra ismerete, elengedhetetlen része a teljes életnek, élvezete napi szükséglet, és a tapasztalatok, benyomások a napi rutinba kreatív energiaként épülnek be, növelik az életminőséget. A művészet befogadásának első lépése a kiválasztás, szelektálás, amit a BudapestArtWeek átvállal, a legfontosabb intézmények programjaiból összeállított esszenciális ajánlataival évről-évre a tavasz legszebb hónapjában.