Föld Napján ihattak először a budapestiek és a fővárosba látogatók az elmúlt két évben nagy népszerűségre szert tett tűzcsap-ivócsapokból. A Budapest Főváros Önkormányzata, a Fővárosi Vízművek és a BVA Nonprofit Kft.  közös kezelésében lévő 43 ivócsap fokozatosan kerül fel a már megszokott helyszínekre.

061.hu

Elsőként a város legkedveltebb és leglátogatottabb részén, a Deák tér környékén álltak munkába a friss vizet kínáló kék szerkezetek. Az Erzsébet tér három tűzcsapja mellett a Zrínyi, a Sas és a József Attila utcai tűzcsapok is ivókúttá alakulnak, és kínálnak lehetőséget a felfrissülésre egészen a nyár végéig. Mindenki bátran kortyolhat a vízből, hiszen Budapesten tiszta és egészséges a vezetékes víz, olyannyira, hogy még a tűzcsapokat is nyugodtan igénybe lehet venni ivás céljára – természetesen a szükséges ellenőrzés és karbantartás mellett, amelyről a Fővárosi Vízművek szakemberei folyamatosan gondoskodnak.

A Fővárosi Vízművek Zrt. és a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. összefogásának eredményeként 2015-ben kísérleti jelleggel a belvárosi részeken kialakított ivócsapok iránt több kerület önkormányzata is érdeklődést tanúsít, és 2016 nyarán néhány szerelvény megvásárlásával kerületük lakosai számára is elérhetővé teszik ezt az utcai felfrissülési lehetőséget. A kihelyezett ivócsapok helyéről a Fővárosi Vízművek és az ötletgazda Ivócsap Projekt honlapján található térkép tájékoztat.