A járványhelyzet miatt ideiglenesen bezárt összes kiállítás látogatható lesz július 7-től a budapesti Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban, ahol pop-up tárlat is nyílik magyar fotográfusok koronavírus-helyzetre reflektáló munkáiból.

MTI

Az újranyitástól augusztus 23-ig újra látogatható lesz Urbán Tamás Felesleges Pillangó és Thomaz Farkas A fény ritmusa című tárlata, Nyolc hét címmel pedig a Capa Project Roomban pop-up tárlat idézi fel a koronavírus-járvány időszakát – közölte a Capa Központ.

Urbán Tamás kiállításának gerincét azok a fotók képezik, amikor a fotográfus hat évig pártfogója volt a tetőtől-talpig tetovált fiatalnak, Pillangónak, bemutatva többek között a börtönéletet, a szabadulást, a pesti undergroundban eltöltött estéket, a céltalan nappalokat. A fotók mellett az életének felét rácsok mögött töltő Pillangó naplóját, rajzait, rejtvényeit és festményeit, valamint Urbán Tamás által összegyűjtött iratokat és tárgyakat is bemutatja a kiállítás.

Urbán Tamás Felesleges Pillangó-soroztából (Forrás: Capa Központ)

A magyar származású Thomaz Farkas fotográfus a brazil kultúra emblematikus alakja, a modern fotográfia és dokumentumfilm egyik legfontosabb képviselőjének tartják. Munkái olyan fontos gyűjtemények részét képezik, mint a New York-i MoMA és a londoni Tate Modern, eddig azonban Magyarországon még sosem voltak kiállítva alkotásai. Műveit a mások iránti érzékenység, az emberekhez való őszinte odafordulás, a humánum jellemzik – áll a közleményben.

A Nyolc hét címmel megnyíló tárlat azt az időszakot idézi fel, amikor a Capa Központ blogja kortárs magyar fotográfusok tevékenységét kísérte figyelemmel a járvány idején. A virtuális térben publikált, nyolcrészes válogatás egy pop-up kiállítás keretében július 7-től a valós térben is megjelenik, emléket állítva az elmúlt hónapok eseményeinek.

Thomaz Farkas: Copacabana strand | Copacabana beach, Rio de Janeiro, 1947 (Forrás: Capa Központ)

Az augusztus 16- ig megtekinthető válogatás harminckilenc fotográfus nyilvános Instagram-profilján megjelent képein keresztül mutatja be ezt az időszakot, változatos alkotói attitűdöket, látásmódokat megjelenítve. A mások mellett Ajpek Orsi, Bődey János, Gőbölyös Luca, Hajdú D. András, Koronczi Endre, Kudász Gábor Arion, Máté Péter, Mónus Márton és Pályi Zsófia munkáit felvonultató tárlat kurátorai Gellér Judit és Gáspár Balázs.

Kiemelt fotó: Urbán Tamás / Capa Központ