Pontosan 40 évvel ezelőtt, 1978. január 6-án adta át Cyrus Vance amerikai külügyminiszter a Szent Koronát, hangsúlyozottan a magyar népnek – nyilatkozta Glant Tibor, a Debreceni Egyetem Észak-amerikai Tanszékének docense, a korona hazatéréséről szóló tanulmány szerzője.

A Szent Korona 1945 és 1953 között még Európában, német területen volt, amerikai kézben, nyolc különböző helyen őrizték. Innen szállították az Amerikai Egyesült Államokba, a Kentucky állambeli Fort Knox katonai támaszpontra – idézte fel a szakértő.

Richard Nixon amerikai elnök megválasztása után, 1969-ben a diplomáciai kapcsolatok normalizálódása kezdődött, ekkor egyszer felmerült a Szent Korona visszaadása, de ez ellen az emigránsok komoly tiltakozása indult el, így elvetették az ötletet. Jimmy Carter elnök döntött végül a korona visszaadásáról a magyar népnek.

A gazdag képanyaggal illusztrált könyv A Szent Korona amerikai kalandja és hazatérése címmel jelenik meg. Az író azt is elmondta, több mint két évtizedes kutatómunka van a könyv mögött, de még mindig nem ismert minden részlet, ugyanakkor sok olyan dolgot is megír a könyv, amelyet csak nagyon kevesen, vagy egyáltalán nem tudtak a Szent Koronával kapcsolatban.

Vezető kép: Apró Antal, az Országgyűlés elnöke átveszi a koronát Cyrus Vance amerikai külügyminisztertől az Országház Kupolacsarnokában, ahol ünnepélyes keretek között került sor a korona és a koronázási ékszerek átadására / Pap Jenő / MTI

Forrás: hirado.hu