Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Egy cseppnyi Franciaországot érezhetünk, amikor a Zazzi Cukrászda egzotikus, színes és ízes süteményeit megkóstoljuk. Az Óbuda szívében megbúvó üzletben úgy érezhetjük magunkat, mintha a párizsi Delmontel cukrászdába lépnénk be. A pult olyan, mint egy csodás süteménykiállítás. Percekig nézni kell a látvány miatt a felkínált desszerteket, mielőtt az ember agya eljut addig, hogy vajon melyik milyen ízű is? Minden darab egytől egyig egy költemény, mint ízben, mint megjelenésben, mint összetételben. Egy ódát kéne írnom, nem is cikket. 

SZABÓ FRUZSINA ANNA– Nullahategy

Nem is gondolná az ember, hogy a tökéletes édességek mögött egy orvos és egy bölcsész áll. Az alapítok Dr. Erdős Melinda és Varga Margit a Bécsi úton részesített királyi fogadtatásban a Nullahategy.hu stábját. “Nagyjából tíz éve egy vacsora alkalmával a barátainkkal arról beszélgettünk, hogy a magyar éttermek többsége a megszokott palacsinta, somlói galuska, fagyaltkehely háromszögből nem tudnak kikeveredni. Ekkor jutott eszünkbe, hogy kéne egy cukrászdát nyitni, ugyanis hál’ Istennek sok alkalmunk volt utazásra, így több országban láttuk, mire képes a desszertek világa. Amikor a nyitáson törtük a fejünket sokan kinevettek bennünket. Nem hitték, hogy valóban egy sikeres üzletet tudok létrehozni.”- kezdte a történetet Melinda. 

DSC_0849

Margit visszaült az iskolapadba és kitanulta a mesterséget. Mellette Franciaországba is kijárt rendszeresen a fogások elsajátítsa miatt, és hogy ihletet gyűjtsön a nem mindennapi ízkombinációk megalkotásához. Az induláskor az akkor még háromfős alapítócsapatnak az volt az elsődleges célja, hogy egyedi, esztétikailag is kívánatos, hazánkban ritkaságnak számító süteményekkel ismertessék meg az ínyencségekre fogékony vásárlóikat. “Kezdetben náluk is keresték a hagyományos süteményeket, mint az Eszterházy vagy a Feketeerdő tortát, de aztán hamar megtalált minket az a vendégkör, amely fogékony volt az újra. A legnépszerűbb termékünk most természetes a macaron. Jelenleg azzal kísérletezünk, hogy nem teszünk hozzá színezőanyagokat, hanem a hozzávalókra bízzuk azt, hogy megszínezzék a terméket. Ám a visszajelzések alapján úgy tűnik a vásárlóknak  a tarkabarka verziók tetszenek jobban, egyelőre!”

DSC_0897

Számomra a cukrászda legérdekesebb húzása az, hogy a különböző ízeket más- más formában is elkészít: például a kedvenc egzotikus kombinációm kapható cupcake, édes szendvics és cuki, egyszemélyes minitorta formában is.

A süteményes pultot elnézve két kezünkön nem tudjuk a variációkat összeszámolni, de nyilván az embert hatalmába keríti az az érzés, hogy vége mindennek, ha nem tesztelheti le az összeset. Ám a tulajdonosok mindenre gondolnak: kicsi és nagy méretű kóstolótálcákat lehet vásárolni, amin szinte a teljes paletta megtalálható. “ Ezek a válogatások nem csak arra jók, hogy a betérő vendégek minél több ízt kipróbáljanak, hanem sokan viszik például ajándékba”- magyarázza Margit, miközben csomagolja az apróságokat.

DSC_0876

Amíg az interjút készítettük legalább öt vendég tért be a Zazziba, mert fagylaltot keresett. ” Magyarországon egy  kellemetlen berögződés, hogy az emberek hozzászoktak ahhoz, hogy egy cukrászdában van fagyi is. Pedig a világ szinte bármely pontján a fagyizóban lehet kapni a fagyit, a cukrászdában pedig a süteményeket, kávét” – szögezte le Melinda.

DSC_0893

Apropó kávé: a cukiban lévő kávégépnek is külön sztorija van. “Ehhez a masinához használtan jutottunk hozzá, ám egy idő után, annak ellenére, hogy vásárláskor felújíttattuk, több alkatrész is elromlott. Ekkor a kávébeszállítónk, aki Olaszországba jár áruért, felajánlotta, hogy a gyárban utánanéz a tartozékoknak. Ehhez lefotózta a gyártási adatokat tartalmazó táblát. Amikor a gyárba bement, valamennyi dolgozó összeszaladt, mert kiderült, hogy ez a “numero uno” vagyis az első legyártott masina. Még az igazgató is le akart csapni rá, mondván milyen jól mutatna cég múzeumában. De mi nem adtuk” – jelentették ki nevetve egyhangúan a Zazzi tulajdonosai.

Fotók: Horpáczi Dávid


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •