J. K. Rowling, a Harry Potter-regényfolyam szerzője a brit EU-tagságról tartott népszavazást követően Twitter-üzenetében azt írta, hogy Skócia is a függetlenséget akarja ezután.

MTI

Hozzátette, hogy David Cameron brit miniszterelnök öröksége az lesz, hogy két unió is felbomlik. “Egyiknek sem kellett volna megtörténnie” – írta Rowling. Az író azután üzent, hogy péntek reggel hivatalosan is bejelentették, a kilépést pártoló tábor nyerte meg a brit EU-tagságról tartott népszavazást. A skót miniszterelnök már péntek reggel egyenes utalást tett arra, hogy a brit EU-népszavazás eredménye nyomán Skócia újabb függetlenségi népszavazást tarthat. Skóciában ugyanis a 32 választókörzet mindegyikében a bennmaradás hívei kerültek többségbe.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök, a Skóciát kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője pénteken kijelentette: az eredményekből egyértelmű, hogy Skócia népe az Európai Unióban látja országa jövőjét. A Sinn Féin, az Észak-Írországot kormányzó koalíció második legnagyobb pártja, a britellenes katolikus mozgalom vezető politikai ereje szintén népszavazást helyezett kilátásba “az ír sziget egyesítéséről”, miután Észak-Írországban 56 százalékos többségbe kerültek az EU-tagság hívei.