Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Magyarországra jön George Lazenby, Az idén ötven éves James Bond remekmű, az Őfelsége titkosszolgálatában főszereplője, aki a sztárság helyett a filmművészet felé fordulva csak egyetlen egyszer játszotta el a 007-es ügynök szerepét, ő maga és a film – a bukás ellenére – mégis kultikus státuszba emelkedett. A nyolcvan esztendős színész gálavetítésére, klasszikus közönségtalálkozóra és a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál Életműdíját átvenni érkezik Miskolca.

061.hu

George Lazenby 1939-ben született az ausztráliai Goulburn-ben. Miután fiatalon Londonba ment, kétszer nagyon meglepte a világot. Először: ő volt, aki az ismeretlenségből előlépve, a hivatalos James Bond filmek világában váltotta a szerepben Sean Connery-t.  A második alkalom pedig az volt, amikor az Őfelsége titkosszolgálatában című, Peter Hunt rendezte darab 1969-es premierje előtt közölte: hiába kapott összesen hét filmre szerződést, nem játssza el többet őfelsége titkos ügynökét.

A főellenség Blofeld, azaz Telly Savalas és Lazenby (Copyright@1969 Danjaq S.A. & United_Artists_Corporation)

Egyszeri James Bondként, George Lazenby az alakításával hozzájárult az Őfelsége titkosszolgálatában kultikus filmtörténeti státuszához: nem mellékesen az idén ünnepeljük a mű ötvenedik évfordulóját, és Mr. Lazenby nyolcvanadik születésnapját. Az Őfelsége titkosszolgálatában a hatodik James Bond-film, amely a címszereplőt játszó színész mellett más módon is eltért a megszokott Bond-filmektől: az MI6 007-es ügynöke szerelmes lesz, megházasodik, és a kémkedéssel is fel kíván hagyni, ezen kívül a karakter Lazenby alakításában nem olyan karizmatikus, mint a többi filmben. Mindezek miatt a film nagyot bukott a Bond kedvelők körében, ami Lazenby esetleges további Bond-szerepléseinek is véget vetett. Lazenby amúgy nem képzett színész volt, hanem fotómodell.

James Bondot, illetve a nemzetközi sztárlétet maga mögött hagyva George Lazenby inkább az európai filmművészetet választotta: 1971-ben leforgatta Cy Endfield rendezővel az Universal Soldier című művet, melyet az aktor egyben forgatókönyvíróként is jegyez. Ezt követte az 1972-ben bemutatott, ma már szintén klasszikus, Aldo Lado rendezte giallo: a Ki látta őt meghalni? Egy évvel később Hong Kong-ban, Bruce Lee és Raymond Chow producer invitálására leszerződött három filmre a híres Golden Harvest stúdióval, Lee-vel tervezett közös filmjük azonban a harcművész-színész váratlan halála miatt nem valósulhatott meg. Három filmet így is lefogatott Ázsia álomgyárában, ezek közül a legsikeresebb a The Man From Hong Kong volt 1975-ben. Miután Ausztráliában is dolgozott, a hetvenes évek végén Hollywoodba költözött, ahol olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint Peter Bogdanovich és John Landis.

George Lazenby (Copyright by Azabra)

Nagyon kevés olyan filmcsillag létezik a világon, akiknek szakmai döntései, egyéni sorsa és kvázi az élete teszik popkulturális ikonná. Erről a jelenségről, illetve arról, hogyan lett egy ausztrál autószerelőből a világ legfontosabb moziikonjának, James Bondnak – sokak szerint leghitelesebb – megformálója, 2017-ben a Hulu gyártásában, Josh Greenbaum író-rendező készített dramatizált dokumentumfilmet Becoming Bond címmel, mely a SXSW filmfesztiválon, több elismerés között, megkapta a közönségdíjat.

A 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál közönsége szeptember 19-én láthatja a Ki látta őt meghalni? című alkotást, George Lazenby főszereplésével. Szeptember 20-án pedig először látható Magyarországon digitálisan felújított 4K változatban az Őfelsége titkosszolgálatában. A vetítést követően a közönség személyesen is találkozhat, beszélgethet George Lazenby-vel. Aznap a színész nyilvános mesterkurzust is tart a fesztiválon. Szeptember 21-én, a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál záró ünnepségén adják át a CineFest életműdíját George Lazenby-nek.     

Kiemelt kép: Copyright@1969 Danjaq S.A. & United_Artists_Corporation


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •